İkamet ettiğimiz apartmanın ortak mülkiyetindeki çatı katındaki daireyi site yönetimi kararı ile mesken olarak kiraya verdik. Bu işlemimiz nasıl vergilendirilecektir?
5422 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu (KVK) ile 5520 sayılı KVK'nın l'inci maddesine göre;
1- Sermaye şirketleri,
2- Kooperatifler,
3- iktisadi kamu müesseseleri (kuruluşları),
4- Dernek ve vakıflara ait iktisadi işletmeler,
5- İş ortaklıklarının,
kazançları kurumlar vergisine tabidir. Buna göre yukarıda sayılanlar kurumlar vergisi mükellefidir. Apartman site yönetimi olarak yukarıda sayılan kurumlardan olmadığınızdan elde ettiğiniz kazanç kurumlar vergisine tabi değildir.
Apartmanın ortak mülkiyetinde olan çatı katındaki daireyi kiraya vermeniz nedeniyle elde ettiğiniz kazancın apartmanın kat malikleri tarafından elde edilmiş olarak kabul edilmesi gerekmektedir.
Bu durumda anılan gayrimenkulun mesken olarak kiraya verilmesi halinde: Gelir Vergisi Kanunu'nun (GVK), 21. maddesinde; binaların mesken olarak kiraya verilmesinden bir takvim yılı içinde elde edilen hasılatın 1.500.000.000 (Bu tutar 2006 takvim yılı gelirleri için 2.200 YTL dir) Lirası gelir vergisinden müstesna olduğu, istisna haddi üzerinde hasılat elde edilip beyan edilmemesi ve eksik beyan edilmesi halinde, bu istisnadan yararlanılamayacağı, ticari, zirai veya mesleki kazancını yıllık beyanname ile bildirmek mecburiyetinde olanların bu istisnadan faydalanamayacağı hükmüne yer verilmiştir.
Bu madde hükmüne göre, ortak oldukları çatı katı dairesinin tamamının kat maliklerinin Özel mülkiyetlerinde olması ve site yönetimi tarafından mesken olarak kiraya verilmesi durumunda, kat maliklerinin hisselerine düşen kira gelirinin, elde edildiği yıldaki istisna miktarını (2006 takvim yılı için belirlenen 2.200 YTL) aşması halinde, kat malikleri tarafından gayrimenkul sermaye iradı olarak yıllık beyanname ile beyan edilmesi gerekmektedir.
Ancak, kat maliklerinden ticari (basit usulde vergiye tabi mükellefler dahil), zirai veya mesleki kazançlarını yıllık beyanname ile bildirmek mecburiyetinde olanlar ile gelirleri bunlar tarafından bildirecek olanlar bu istisnadan faydalanamayacaklardır. Kira miktarı ne olursa olsun bu kişilere isabet eden kısmı beyan edilecektir.
Kat malikleri tarafından elde edilen kira gelirinin beyanında, aynı Kanunun 74 üncü maddesinde; gerçek gider usulüne göre safi iradın bulunması İçin gayrisafi hasılattan indirilecek giderler sayılmış, aynı maddenin son, bendinde ise mükelleflerin (haklan kiraya verenler hariç) diledikleri takdirde maddede yazılı giderlere karşılık olmak üzere hasılatlarından yüzde 25'ini götürü gider olarak indirebileceklerdir.
(Kaynak: Referans Gazetesi | 25.09.2006)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.