Ekonomik kriz sebebiyle vergi borçlarına af bekleyen mükellefe Maliye'den 'hayır' cevabı geldi. Affın vergi uyumunu bozduğunu ve adaletsizliğe yol açtığını belirten Bakan Mehmet Şimşek, Anayasa'nın değiştirilemez maddeleri arasına, 'vergi borçları affedilemez' şeklinde bir hükmün de eklenmesini istedi. Şimşek'e göre af yerine firmalara özel yapılandırma imkanı sağlanmalı.
Ekonomik krizin etkisiyle vergi borcunu ödemekte zorlanan mükelleflere Maliye'den üzücü haber geldi. Affa sıcak bakmadığını belirten Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Belki de af yapılamayacağı konusunu Anayasa'nın değiştirilemeyecek maddeleri arasına sokmak lazım." dedi. Af gelecek düşüncesiyle birçok mükellefin vergisini ödemediğine dikkat çeken Bakan Şimşek, bu durumun hem vergiye uyumu bozduğunu hem de adaletsizliğe yol açtığını kaydetti. Vergi alacağının reel değerin altına düşürülemeyeceğini vurgulayan Şimşek'e göre Gelir İdaresi Başkanlığı genel bir af yerine firmalara spesifik yapılandırma imkanı sağlayabilmeli.
VAKIF 2000 tarafından TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'nde düzenlenen "Vergi İdaresi, Vergide Adalet ve Reform" panelinde konuşan Mehmet Şimşek, vergi kaçırmanın sonuçlarının ağırlaştırılması gerektiğinin altını çizdi. Vergi kaçakçılığının mali suç değil, kamu suçu olduğunu aktaran Şimşek, "Kaçakçılığın cezası artırılmalı, bu konuda ilk adımı attım. Vergi kaçakçılığıyla ilgili hapis cezasının paraya dönüştürülmemesi süresi 1 yıldan 1,5 yıla çıkarıldı. Ancak şu anda erteleme mümkün. Belki onu da sınırlayacak, onu da ortadan kaldıracak bir düzenleme yapmak lazım.'' diye konuştu. Beyan ile harcamalar arasındaki uyumun çapraz kontrol edileceğini anlatan Maliye Bakanı, "Türkiye'de 637 bin vergi mükellefi var. Bunun ancak yüzde 1-2'sini denetliyoruz. Çapraz denetimler ve elimizdeki teknolojik imkanları kullanacağız." açıklamasını yaptı. Vergi mükelleflerinin sorularına verilen yazılı cevaplardan oluşan 'mukteza' sistemini de gözden geçireceğini bildiren Bakan Şimşek, mukteza isteyenin hoşlanmadığı durumlarda tekrar başvurup yeni bir yazı daha aldığına işaret etti. Bu sebeple yılda 30-40 bin kadar mukteza alınabildiğini dile getirdi.
bazı kişilerde VERGİ KAÇIRMA HASTALIĞI VAR
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı Faik Yavuz ise vergi cezalarının artırılmasının ters etki yapabildiğini öne sürerek, afların da vergi kaçırmayı alışkanlık haline getirenlere cesaret verdiğini söyledi. Vergi kaçıranların cezasız kalması durumunda caydırıcı bir etki oluşturmayacağını ifade eden Faik Yavuz, "Bir mükellefin komşusu vergi kaçırdığı için herhangi bir cezaya maruz kalmazsa, vergi kaçırma hastalığı belli bir süre sonra ona da bulaşır." değerlendirmesinde bulundu.
2 bin çek suçlusuna tahliye geliyor
Çek Yasası'nda yapılacak değişiklikle, çek suçundan mahkum olan 2 bine yakın kişi için tahliye imkanı gelecek. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın yapacağı son değerlendirmenin ardından Meclis Adalet Komisyonu'nda görüşülecek olan değişiklik, çek suçundan mahkum olanlara tahliye sağlayacak. Önümüzdeki yılın başlarında yasalaşması beklenen düzenleme, karşılıksız çek verip cezaevine giren borçlu için anlaşma seçeneği öngörüyor. Alacağın ödeme planına bağlanması halinde tutuklu çek suçlusu cezaevinden çıkacak. Borcunu bir yılda ödemek üzere takside bağlayan da tahliye edilecek. Ancak taksitlerin aksaması ya da ödemenin tamamlanmaması halinde çek yükümlüsü yeniden cezaevine girecek. Yeni düzenleme, çek suçlarına hapis cezasını tamamen kaldırmayacak.
(Kaynak: Zaman Gazetesi | 20.11.2009)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.