BASINDAN YAZILAR
Yurtdışı tetkikler de SGK tarafından ödeniyor / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

Yurtdışı tetkikler de SGK tarafından ödeniyor / Sadettin Orhan

Soru: Sadettin Bey, ben 1968 doğumluyum ve 3 tane çocuğum var. İkisi okula gidiyor, biri de 2005 doğumlu ve hasta. Ben özel güvenlik görevlisi olarak çalışmaktayım. Benim sorum; çocuğumun Memorial'de kan tetkikleri yurtdışına gidiyor. Ancak devlet göndermiyor, ben kendim gönderiyorum. Fakat 25.000 TL civarında toplam meblağ tutuyor. Bu tutarı devlet (SGK) karşılar mı? Bunun için ne yapmamız gerekiyor? İhsan Küçük

Cevap: Değerli okurum, 1 Ekim 2008 tarihi ile birlikte sosyal güvenlik ve sağlık alanında yeni bir döneme girdik. Bu yeni dönemin en önemli özelliği ise sağlık alanında vatandaşa yapılan yardım ve ödemelerin kapsam olarak genişletilmiş olması. Bu anlamda sizin yaşamış olduğunuz sıkıntıya da aslında reform kapsamında cevap verilmiş oldu. Zira reform öncesinde sadece yurtdışına hasta gönderilirken, reform sonrasında tetkiklerin de yurtdışında yapılması sağlanmıştır. Böylece oğlunuzun durumunda olduğu gibi, tedavisi burada yapıldığı halde tetkiklerinin yurtdışında yapılması gereken hastalar için kolaylık sağlanmış oldu. Nitekim 5510 sayılı Kanunun 66. maddesinde, "Yurt içinde yapılması mümkün olmayan tetkiklerin de yurtdışında yapılması sağlanabilir" hükmüne yer verilmiştir. Ancak burada temel kriter, çocuğunuzla ilgili olarak yurtdışında yaptırmak istediğiniz tahlillerin Türkiye'de yapılamıyor olmasıdır. Bunun tespiti için öncelikle Sağlık Kurulu Raporu almanız ve bu raporun Sağlık Bakanlığı'nca onaylanması gerekiyor.

Doğum borçlanması yapabilir miyim?

Soru: Sadettin Bey, ben 28.09.1970 doğumluyum. 29.03.1995 ve 18.05.1999 doğum tarihli iki çocuğum var. Bu çocuklarım için doğum borçlanması yapabilir miyim? Ayten CEYLAN

Cevap: Ayten Hanım, doğum borçlanması için sadece 5510 sayılı Kanuna bakacak olursak evet, bu doğumlardan sonra sigortasız geçen ikişer yılınızı borçlanma hakkınız var. Ancak SGK'nın konuya ilişkin tebliği ve genelgesini esas alırsak bazı ilave şartlar gerekiyor. Örneğin genelgeye göre, doğumlardan önce SSK'lı bir işte çalışıyor olmanız ve işten ayrıldıktan sonra 300 gün içinde doğumların gerçekleşmiş olması gerekiyor. Yani kanunla verilmiş hak, genelge ile daraltılmış oldu. Bu konuda on binlerce bayan şu an mahkemelik durumda. Muhtemelen tamamı da davaları kazanarak, doğum borçlanmasını yapabilecek. Dilerseniz siz de dava yoluna gidebilirsiniz.

Ne zamana kadar daha isteğe bağlı prim ödeyeyim?

Soru: Sadettin Bey, ben ev hanımıyım. 1982 ve 2001 yılları arasında Almanya'da oturum izni alarak ikamet ettim. Bu arada 3 çocuğum oldu. Ancak 2001'de kesin dönüş yaptık ve 2002'den itibaren sigortalı olarak görünüyorum. Doğum tarihim 1962. Ben borçlanma ile ne zaman emekli olabilirim ve ne kadar ödeme yapmam gerekir? F.Erdem

Cevap: Değerli okurum, yaklaşık 10 yıl (3600 gün) borçlanarak 2002 yılında başlayan sigortanızı 23.05.1992 öncesine götürürseniz, 48 yaşınızı tamamladığınız tarihte emekli olursunuz. 3600 günlük bir borçlanma karşılığı olarak bugün için 26.611 TL ödeme yapmanız gerekir.

Emekli aylığım ne zaman bağlanır?

Soru: Merhaba Sadettin Bey. Adım Mehmet Şimşek. 1952 doğumluyum. 15 yıl üzerinden 55 yaşı doldurduğum için emeklilik başvurusu yaptım. 19.08.2009 tarihinde askerlik borçlanmasını ödedim ve 20.08.2009 tarihinde emeklilik dilekçesini verdim. Ne zaman emekli maaşım bağlanır öğrenmek istiyorum.

Cevap: Değerli okurum, emekli aylıklarının bağlanma süresi, çalışma hayatınızda birden fazla kurum (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı) kapsamında veya birden fazla ilde çalışıp çalışmadığınıza göre değişiyor. Ancak Ağustos ayında vermiş olduğunuz emeklilik başvurunuzun sonuçlanmak üzere olması gerekir.

Sigortam düşük bildiriliyor, ne yapmalıyım?

Soru: Sadettin Bey, işyerim maaşımı SSK'ya noksan bildiriyor. Net maaşım 1200 TL oysa SSK'ya gösterilen brüt 1000 TL'dir. Ayrıca yaklaşık 1 seneden beridir mesaili çalıştırıp mesaimi kesmesi de cabası. Ben 05.05.2010'da emekli olacağım. 10 seneden beri de aynı firmada çalışıyorum. Krizi bahane ederek 2 seneden beridir de maaşıma zam almadım. Maaşımın resmi olanını bankadan, geri kalanını kasa fişi adı altında elden alıyorum. SSK maaş bordrosunu imzalamıyorum. Emekli olduğum zaman ne gibi hak talep edebilirim? Tazminatımın resmisini mi yoksa gayrıresmisini mi hak ederim? Ödenmemiş mesai ücretlerini talep edebilir miyim? İş mahkemesine emekli olduktan sonra mı müracaat edeyim? Bu konu hakkında bilgilendirirseniz sevinirim. İsmi Mahfuz.

Cevap: Değerli okurum, tipik bir kayıt dışı çalıştırılma durumunuz söz konusu. Bunun için emekli olmadan önce SGK'ya ve Bölge Çalışma Müdürlüğü'ne şikâyette bulunmanızı tavsiye ederim. Tazminatınız SGK'ya bildirilen değil, gerçek brüt ücretiniz üzerinden ödenmelidir.

 

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 02.11.2009)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM