Dünkü yazımızda, emekliliğinde Bağ-Kur kapsamında çalışan ve şimdi 6-7 bin TL'lik borçlarla karşı karşıya kalan emeklilerimizin sorununa değinmiştik.
Konunun muzdaribi emekli sayısı, bizim tahminimizden de fazlaymış. Sorunu gündeme taşıdığımız için çok sayıda emekli okurumuzdan teşekkür maili aldık. Hepsi de hayır dualarda bulunmuşlar. Bu sorunun bir an önce çözülmesi temennisiyle ben de her birisine teşekkür ediyorum.
Yeni teşvik paketi yürürlükte
İstihdamın teşviki amacıyla alınan son önlem paketi, 5921 Sayılı Kanun'la yasal şeklini aldı ve geçtiğimiz salı günkü Resmi Gazete'de yayımlandı. Yeni paket ağırlıklı olarak, halen işsiz olup İş-Kur'dan işsizlik ödeneği almakta olanların yeniden çalışma hayatına dönmelerini sağlamayı hedefliyor. Diyelim ki şu an işsizsiniz ve 1 aydır işsizlik ödeneği alıyorsunuz. Ödeneği almaya 9 ay daha devam edeceğinizi varsayalım. Eğer bugün itibarıyla bir işveren sizi işe alırsa, bundan sonraki 9 aylık sigorta primleriniz işveren tarafından değil İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanacak. Ancak bunun için bazı şartlar var. Bunlar;
· İşçi alan işverenin teşvikten yararlanabilmesi için, son alt aylık ortalama çalışan sayısının üzerinde kişiyi işe başlatması gerekiyor. Örneğin son altı aydır işyerinde ortalama 5 kişi çalışıyorsa, ancak 6. kişiden sonra teşvikten yararlanabilecek.
· İşverenin SGK'ya prim borcu olmaması gerekiyor.
· Aynı işveren, birden fazla teşvik paketinden aynı anda yararlandırılmıyor.
· İşsizlik ödeneği almakta olan işsiz, tekrar eski işyerine dönerse, işvereni teşvikten yararlanamıyor.
Yukarıda ifade ettiğimiz teşvik unsurundan bankalar da yararlanabilecek. Bu düzenlemeyle devlet, "Ben nasılsa işsizlere fondan para ödüyorum. Hiç değilse bunlar yeniden işe yerleşsin, ben de işsize ödeyeceğim parayı işverene teşvik olarak vereyim. Hiç değilse vatandaş işsizlik psikolojisinden kurtulmuş olsun" diyor.
31 Aralık 2009'a dikkat
Son teşvik paketindeki bir diğer teşvik unsuru da 2009 Nisan ayındaki çalışan sayısına ilaveten işe alınan işçileri kapsıyor. Diyelim ki işveren olarak 2009 Nisan ayında 100 çalışanınız vardı. Eğer 31 Aralık 2009 tarihine kadar, bu sayıya ilaveten herhangi bir işçi alırsanız, sigorta primi işveren payının tamamı altı ay boyunca İşsizlik Fonu'ndan karşılanacak. Burada işverenlerin dikkat etmeleri gereken nokta, işe aldıkları kişinin, işyerinde son üç ay içerisinde çalışmamış olması.
Bu teşvik unsurundaki amaç ise işsizliğin tavan yaptığı 2009 Nisan ayını baz alarak, küresel finans krizinin istihdama etkisini telafi edebilmek.
Okur sorularına cevaplar...
Anneme dul aylığı bağlanır mı?
Soru: Sadettin Bey, babam 1930 doğumlu olup 1987 yılında vefat etti. Kendisi Bağ-Kur'luydu ve 2 yıl 6 ay hizmeti çıktı. Şimdi annem babamdan maaş almak istiyor. Babam 3 yıl askerlik yapmış. Askerliği borçlanalım mı? Bu bilgilere göre anneme aylık bağlanır mı? Bağlanırsa ne yapmamız gerekiyor? Uğur ÖZLÜ
Cevap: Değerli okurum, babanızın askerlik süresiyle birlikte toplam Bağ-Kur hizmeti 5 yıl 6 ay ediyor. Askerliği borçlanmanız durumunda annenize dul aylığı bağlanır. Bunun için öncelikle SGK müdürlüğüne askerlik borçlanması için müracaat edip, size tebliğ edilen borç bedelini ödeyeceksiniz. Akabinde de annenize dul aylığı bağlanması için dilekçe vereceksiniz. Birkaç ay içerisinde bu işlemlerin tamamı sonuçlanmış olur.
25 yılım ne zaman doluyor?
Soru: Sadettin Bey ben 23.09.1969 doğumluyum. Sigorta başlangıcım 01.12.1985
Sigorta sicil numaramı aldığım 1985 yılında 16 yaşında idim. 25 Yıl Hizmet sürem sigorta başlangıcı yaptığım 1985 yılından mı başlıyor yoksa 18 yaşına girdiğim 1987 yılından mı?
Emekli olabilmem için ne kadar prim ödemem gerekiyor? Kaç yaşımda emekliliği hak ediyorum? Beni bu konularda aydınlatmanız dileği ile işinizde başarılar ve kolaylıklar diliyorum. Abdullah Yüksel
Cevap: Abdullah Bey, 25 yıllık sigortalılık süreniz 18 yaşınızı doldurduğunuz 23.09.1987 tarihi esas alınarak hesaplanır ve 23.09.2012 tarihinde dolmuş olur. Emeklilikte 25 yıl, 5300 prim günü ve 49 yaş şartlarına tabisiniz. Diğer şartları sağladıktan sonra 49 yaşınızı tamamlayacağınız 23.09.2018 tarihinde emekli olacaksınız.
(Kaynak: Bugün Gazetesi | 20.08.2009)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.