Yaklaşık üç buçuk ay önce Kurumlar Vergisi Yasası'na 5838 sayılı yasanın 10'uncu maddesi ile eklenen geçici 4'üncü madde hükmü gereği olarak "Münhasıran tekstil, konfeksiyon ve hazırgiyim, deri ve deri mamulleri sektörlerinde faaliyette bulunanların üretim tesislerini bakanlar kurulunca belirlenen illere 31.12.2010 tarihine kadar nakleden ve asgari 50 kişilik istihdam sağlayan mükelleflerin, bu illerdeki işletmelerinden sağladıkları kazançlar için nakil tarihini izleyen hesap döneminden itibaren beş yıl süreyle Kurumlar Vergisi oranını yüzde 75'i geçmemek üzere indirimli uygulatmaya bakanlar kurulu yetkili kılınmıştır. Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirleme yetkisi ise Maliye Bakanlığı'na aittir.
Yasa maddesinin yürürlüğe giriş tarihi 28.02.2009'dur. Yasal düzenleme gereği söz konusu olanaktan Gelir Vergisi yükümlüleri de yararlanabilecektir.
Bahsi geçen yasa maddesinin yürürlüğe girişinden yaklaşık üç ay sonra Sayın Başbakan tarafından kamuoyuna takdim edilen "Yatırımlarda Devlet Yardımları, Aktif İşgücü Programlarının Güçlendirilmesi, Kredi Desteği" ile ilgili açıklamalar çerçevesinde sağlanabilecektir.
Tekstil, konfeksiyon ve hazırgiyim, deri ve deri mamulleri sektörlerinde faaliyette bulunan ve asgari 50 kişilik istihdam sağlayan 31.12.2010 tarihine kadar (1) ve (2'nci) bölgelerden (3) ve (4'üncü) bölgelere taşınacak tesislere;
* Beş yıl süreyle Kurumlar Vergisi oranı yüzde 20 yerine yüzde 5 uygulanacaktır. Mevcut yasal düzenleme gereği söz konusu oran değişimi bakanlar kurulu ile sağlanabilecektir. Ancak bu konuda yaklaşık üç buçuk aydır bakanlar kurulu herhangi bir karar almamış, dolayısıyla henüz tesislerini taşıma niyetinde olanlara sağlanması öngörülen vergisel kolaylık bugüne kadar açıklığa kavuşmamıştır.
* Beş yıl süreyle mevcut istihdam da dahil olmak üzere bu tesislere taşındıkları bölgede (3 ve 4. bölgeler) uygulanan SSK işveren primi desteği sağlayacaktır.
* Bu tesislerin 3 ve 4. bölgelere nakliye giderleri Hazine tarafından karşılanacaktır.
"Sosyo-ekonomik Gelişmişlik Sıralaması"na göre yapılan ayırım uyarınca üçüncü bölgede yer alan illerimiz Zonguldak, Karabük, Bartın, Manisa, Afyon, Kütahya, Uşak, Konya, Karaman, Gaziantep, Adıyaman, Kilis, Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye, Kayseri, Sivas, Yozgat, Kırıkkale, Aksaray, Niğde, Nevşehir, Kırşehir, Samsun, Tokat, Çorum, Amasya olarak belirlenmiştir.
Dördüncü bölgede yer alan iller ise Trabzon, Ordu, Giresun, Rize, Artvin, Gümüşhane, Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli, Kastamonu, Çankırı, Sinop, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Batman, Şırnak, Siirt, Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan, Van, Muş, Hakkâri, Çanakkale ili Bozcaada, Gökçeada ilçeleridir.
Sayın Başbakan'ın açıklamalarına göre birinci ve ikinci bölgelerde faaliyet gösteren "tekstil tesisleri"nin taşınması için getirilen ve çerçevesi Kurumlar Vergisi Yasası'nın geçici 4'üncü maddesi ile çizilen yasal düzenlemenin gerekçesine göre belli bölgelerde söz konusu faaliyetlerle ilgili kümelenmenin sağlanmasıdır.
Tekstil Tesislerinde Taşıma Desteği'ne yönelik olarak sağlanacak kolaylıkların henüz tam olarak belirlenmemiş olması uygulamada duraksama yaratmaktadır.
Özellikle son bir yıllık süreç içerisinde tekstil, konfeksiyon ve hazırgiyim, deri ve deri mamulleri sektörlerinde yaşanan sorunlar dikkate alındığında konuya ilişkin gerekli düzenlemelerin yapılması artık kaçınılmaz hale gelmiş bulunmaktadır.
Sayın Başbakan tarafından yapılan açıklamalardan da anlaşılacağı üzere 3 ve 4. bölgeleri oluşturan Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde ayrıca tarım ve tarıma dayalı imalat sanayii; plastik, kauçuk, metal eşya gibi emek yoğun sektörlerin yanı sıra turizm, sağlık ve eğitim yatırımları da teşvik edilecektir.
Diğer yandan bu bölgelerde SSK Primi İşveren Hissesi Desteği asgari ücret üzerinden hesaplanmak koşulu ile Hazine tarafından üçüncü bölgeler ile bölgesel ve sektörel yatırımlarla büyük projelerde beş yıl, dördüncü bölgelerde ise bölgesel ve sektörel yatırımlarla büyük projelerde yedi yıl yapılacaktır.
Üçüncü bölgede kullanılan kredilerde faiz desteği; TL kredilerde üç puan, döviz kredilerinde bir puan, dördüncü bölgede ise Türk Lirası kredilerde beş puan, döviz kredisinde ise iki puan olarak uygulanacaktır. Bu bağlamda kredinin, sabit yatırım tutarının azami yüzde 70'i oranındaki kısmına faiz desteği uygulanabilecektir.
Konuya ilişkin olarak uygulamaya yönelik ilgili bakanlıklar tarafından yapılacak açıklamalar ve yayımlanacak tebliğlerle yönlendirme yapılabilecektir.
Kurumlar Vergisi Yasası'nın geçici 4'üncü maddesi kapsamında bulunan sektörlerin taşınması konusu ile ilgili süreç dikkate alındığında kararların bir an önce alınması ve açıklanması ve yayımlanacak tebliğlerle uygulamaya yön verilmesi gerekmektedir.
(Kaynak: Referans Gazetesi | 19.06.2009)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.