01.10.2007 tarihinden itibaren serbest meslek işi ile iştigal eden 4/b sigortalısıyım. Hamilelik sebebiyle istirahat parası almak istiyorum. Bu konu ile ilgili SGK sitesindeki soru ve cevapları inceledim, Gaziosmanpaşa ve Şişli Bağ-Kur’a sordum, fakat bazı sorularımın cevabını bulamadım.
1- 4/b sigortalısı olarak doğumdan önce 8 ve doğumdan sonra 8 hafta çalışmadığımı ispatlamam için vergi kaydımı kapatmam gerekir mi?
2- Bu dönemde Bağ-Kur primi ödemek zorunda mıyım? N.SOYER
Sayın Okurum,
Hizmet akdi ile bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılan 4/a sigortalıları yanında 01.10.2008’den önce Bağ-Kur sigortalısı, 01.10.2008’den sonra 4/b sigortalısı sayılanlardan hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışarak;
1) Ticarî kazanç veya serbest meslek kazancı nedeniyle gerçek veya basit usûlde gelir vergisi mükellefi olan,
2) Gelir vergisinden muaf olup, esnaf ve sanatkâr siciline kayıtlı olan,
3) Tarımsal faaliyette bulunan,
ve köy veya mahalle muhtarı olan kadınlar analık hallerine bağlı olarak günlük geçici iş göremezlik ödeneği alabilirler.
Doğumdan önceki ve sonraki 8 haftalık sürede, çoğul gebelik halinde doğumdan önceki 8 haftalık süreye 2 haftalık süre ilave edilerek çalışmadığı her gün için ödenmesi gereken geçici iş göremezlik ödeneğinin hekimin vereceği istirahata bağlı olarak ödenmesi gerekiyor.
Geçici iş göremezlik ödeneği ödenebilmesi için;
a) Sigortalılık niteliğinin sona ermemesi,
b) Doğumdan önceki 1 yıl içinde en az 90 gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması,
c) Bu süre içinde işyerinde çalışmamış olması,
d) Doğum olayının gerçekleşmiş olması,
gerekmektedir.
4/b sigortalılığı kapsamındaki sigortalılara sadece iş kazası veya meslek hastalığı ya da analık halinde, yatarak tedavi süresince veya yatarak tedavi sonrası bu tedavinin gereği olarak istirahat raporu aldıkları sürede geçici iş göremezlik ödeneği ödendiğinden, bu durumun düzenlenecek raporda belirtilmesi gerekiyor. Ancak doğum öncesi ve doğum sonrası çalışmadığı sürelerde geçici iş göremezlik ödeneğinin ödenebilmesi için yatarak tedavi şartı aranmıyor.
4/b sigortalılığı kapsamındaki sigortalı kadına analık sigortasından geçici iş göremezlik ödeneği ödenirken genel sağlık sigortası dahil prim ve prime ilişkin her türlü borcunun olmaması da gerekiyor.
Yani analığınıza istinaden geçici iş göremezlik ödeneği aldığınız sürede raporlu sürenizi yatarak geçirmek zorunda değilsiniz. Ayrıca bu süre için de vergi kaydınızın kesilmemesi gerekiyor, çünkü geçici işgöremezlik ödeneği almanız için sigortalılık niteliğinizin de sona ermemesi gerekiyor.
(Kaynak: Sözcü Gazetesi | 22.05.2009)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.