TBMM’da kabul edilen 5892 sayılı Kanunla 1 Mayıs artık Emek ve Dayanışma Günü tatili olarak kabul edilmiş bulunuyor. Bu kanunun kabul edilen biçimiyle RG’de yayımlanmasından sonra artık bundan böyle her yılın 1 Mayıs günü genel tatil günü kapsamına dahil olacak.
İş Kanunu bakımından önemi
Bundan böyle diğer genel tatil günleri gibi 1 Mayıs günlerinde de işyerlerinde çalışılıp çalışılmayacağı toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmeleri ile kararlaştırılabilecek. Sözleşmelerde hüküm bulunmaması halinde söz konusu günlerde çalışılması için işçinin onayı gerekecek.
Bilindiği gibi 4857 sayılı İş Kanunu kapsamına giren işyerlerinde çalışan işçilere, kanunlarda ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışmazlarsa, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretlerinin tam olarak, tatil yapmayarak çalışırlarsa ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücretinin ödenmesi gerekiyor.
Ancak yasanın çıkış süreci göz önüne alınarak 1 Mayıs 2009 tarihinde kamu kurum ve kuruluşlarınca yapılması kararlaştırılan iş ve işlemler yürütülmeye devam edecek. Bu bağlamda kamu kurum ve kuruluşlarının bu iş ve işlemlerin yürütülmesi için gerekli tedbirleri almaları gerekiyor.
Basın İş Kanunu yönünden
Diğer genel tatil günlerinde olduğu gibi 1 Mayıs’ta çalışma durumunda da çalışma saatleri gazeteciler için fazla saatlerde çalışma sayılacak.
Deniz İş Kanunu yönünden
854 sayılı Deniz İş Kanunu kapsamına giren gemilerde çalışan gemiadamlarına, diğer genel tatil günleri gibi 1 Mayıslarda da bir iş karşılığı olmaksızın bir günlük ücreti tutarında tatil ücretinin, ücret ödeme şekline bakılmaksızın ayrıca ödenmesi gerekecek.
Okur Sorularına Kısa Cevaplar
Ulvi KARA – 10.12.1965 doğumlu, 01.10.1998-27.10.2008 arasında 10 yıl 26 günlük Bağ-Kur primi 1987-1998 arasında askerlik borçlanması dahil 3 bin 740 gün SSK primi olduğunu belirten bir sigortalı olarak 58 yaşınızı dolduracağınız 2023’de yaştan; bundan sonra en az 3,5 yıl (bin 260 gün) 4/a sigortalılığı (SSK) primi öderseniz bu 3,5 yılın sonunda 4/a sigortalısı olarak; 4/a’lı olmaz da isteğe bağlı olarak 4 yıl 7 ay daha prim öderseniz bu sürenin sonunda da 4/b sigortalısı olarak emekli olabilirsiniz. Ama her şeyden önce hizmet dökümünüzde görünmeyen günlerinizi SGK’ya başvurarak tespit ettirmenizi öneririm.
(Kaynak: alitezel.com | 27.04.2009)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.