1957 doğumluyum Almanya’dan 2006 yılında isteğe bağlı emeklilik için SGK’ya müracaat ettiğimde İzmir’de 1977 yılında iki ay çalışmışlığım ve sigorta numaram olduğunu öğrendim ve ayrıca 5 bin 797 günlük yurtdışı borçlanmasını da ödedim. Fakat daha sonra SGK yetkilileri o zamanki işverenimin primlerimi ödememiş olduğu, yargıya başvurmaktan başka çarem olmadığı yönünde bilgi verdiler. Sorum hiç çalışmışlığım olmasa bile 5 bin 797 günle emekli olamıyor muyum? Bu konuda yargı yoluyla başaranlar var mıdır? Erbey ATEŞ
Sayın Okurum,
Sigortalılık başlangıcı sigortalılar için, hele ki yurtdışı borçlanmasıyla emekli olmayı düşünenler için çok önemli bir mihenk taşı. Zira SSK’dan yeni adıyla 4/a sigortalılığından emekli olacaklar için tabi olunacak yaş ve prim gün sayısı hesabında temel veri bu oluyor. Size bizzat SGK’dan verilen bilgiyle iki aylık çalışmanızın ve sigorta bildirgenizin olduğunu ancak primlerinizin ödenmediğini öğrendiğinizi belirttiğinize göre elde belgeler var demektir. Bu nedenle zamanaşımı olgusuna da aldırmaksızın ‘Hizmet Tespit Davası’ açmanızı öneririm.
Erken emekliliği sağlar
Zira Türkiye’de 1977 yılındaki çalışmanızı kanıtlayamazsanız 2006 yılındaki 5 bin 797 günlük borçlanmanızla 2015’de emekli olabilirsiniz. Oysa iki aylık bu çalışmanızın en az bir gününü bile ispatlayabilirseniz hemen emekli olabilirsiniz. Arada altı yıllık bir aylık farkı var ve bugünün rakamlarıyla en az 45 bin TL demektir. Yargı yoluna gitmeye değer buluyor, aşağıdaki yeni tarihli içtihatların davanıza ışık tutacağını düşünüyorum.
1 Günü Kurtarılabilir
Nitekim Yargıtay 9 H.D. de 1981 yılında geçtiği iddia edilen kısa bir çalışma döneminin tespitine ilişkin olarak 09.10.2003 tarihli, 2003/5311 Esas ve 2003/6748 K. nolu kararında açıkça “Kuruma verilen fotoğraflı işe giriş bildirgesi ve tanık anlatımlarına göre, davacının bir gün süreyle hizmet akdi ile çalıştığının tespitine karar vermek gerektiğini” belirtmektedir. Fakat bu çalışmanın fiili çalışma olması gerekmektedir.
Çalışma Gerçekliği Saptanıyor
Yargıtay HGK’nun 12.03.2008 tarih ve 2008/21-242 Esas ve 2008/251 Karar nolu içtihadı bir günlük hizmet tespitlerinde ortada bildirge veya benzeri bir belge varsa da davanın neticelenmesinde yapılacak işi “01.10.1978 tarihli bildirgenin verildiği işyerinden bildirge tarihinde 506 sayılı Yasa kapsamında işyeri bulunup, Kuruma verilen dönem bordrosu olmadığı araştırılmadığında öncelikle işe giriş bildirge tarihinin içinde bulunduğu SSK'na verilen dönem bordrolarının ilgili müdürlükten istenerek bu bordrolarda kayıtlı tanıklar varsa bunların dinlenmesi, dinlenen tanıklar bordro tanığı ise beyanlarının değerlendirilmesi, işverenin bordro kayıtlarında kayıtlı tanık bulunamazsa, zabıta marifetiyle tespit edilecek işyerine o tarihte komşu olan diğer işyerlerinde bildirge tarihinde çalıştığı tespit edilen kayıtlı komşu işyeri çalışanlarının bu kayıtları celp edilerek yöntemince beyanlarını almak gerçek çalışma olgusunu somut ve inandırıcı bilgilere dayalı şekilde 506 sayılı Yasanın ilgili maddeleri gereğince kanıtladıktan sonra sonucuna göre karar vermekten ibaret” olarak tanımlıyor.
(Kaynak: alitezel.com | 21.04.2009)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.