Kendi mülkünde, ortaklık veya kiralamak suretiyle başkalarının mülkünde veya kamuya mahsus mahallerde; ekim, dikim, bakım, üretme, yetiştirme ve ıslah yoluyla yahut doğrudan doğruya tabiattan istifade etmek suretiyle bitki, orman, hayvan ve su ürünleri elde edilmesini ve/veya bu ürünlerin yetiştiricileri tarafından; muhafazasını, taşınmasını veya pazarlanmasını üstlenenler Tarım Bağ-Kur sigortalısı olmakta ve bunlar da 5510 sayılı kanun kapsamında 4/b sigortalısı sayılmaktalar.
Her ne kadar 1994 yılından sonra tarımsal ürün satıp prim tevkifatı yapılmış ve daha sonra da bu faaliyetlerini devam ettirdiklerini ziraat odası kaydı, kooperatif ve birlik kayıtları gibi unsurlarla tespit ettirmiş olanların 4/b sigortalılığı kapsamında sigortalılıklarına tescil ve borçlanmaları mümkün ise de bugüne kadar tarımsal faaliyetleri dolayısıyla 4/b sigortalılığına tescil olmayanlar için yeni dönemde tescil yöntemi ortaya konmuş bulunuyor.
Buna göre;
01.10.2008 tarihinden önce tarımsal faaliyetlerinin bulunması nedeniyle ziraat odasına, ziraat odasının bulunmadığı yerlerde ise tarım il/ilçe müdürlüğüne kayıtlı olanlardan, 01.10.2008 tarihinden önce Bağ-Kur’a kayıt ve tescili yapılamayanlar ile ilk defa 01.10.2008 tarihinden sonra tarımsal faaliyete başlayanlar 5510 sayılı Kanun hükümleri gereğince sigortalı sayılacaklar.
01.10.2008 tarihinden önce sigortalı olanlardan ziraat odası kaydı bulunmayanların ziraat odalarına, ziraat odalarının bulunmadığı yerlerde ise tarım il/ilçe müdürlüklerine kayıt olmaları gerekiyor. Tarımsal nedenli 4/b sigortalılarının bildirimlerinin bağlı oldukları ziraat odalarınca, ziraat odalarının bulunmadığı yerlerde ise tarım il/ilçe müdürlüklerince veya kendilerince bir yıl içinde bildirilmesi halinde odaya kaydedildikleri tarihten, bu süre içinde bildirilmemesi halinde ise bildirimin SGK’ya yapıldığı tarihten itibaren başlatılması gerekiyor.
Tarımsal faaliyette bulunanlar meslek kuruluşuna kayıtlarının yapıldığı tarihten itibaren bir ay içinde ziraat odalarınca, ziraat odalarının bulunmadığı yerlerde tarım il/ilçe müdürlüklerince Kuruma bildirilecektir. Ziraat odasına kaydın başlaması ve sona ermesinde oda yönetim kurulu karar tarihinin esas alınması gerekiyor.
Tarımsal faaliyete 18 yaşını doldurmadan başlayanların sigortalılık başlangıcında 18 yaşını doldurdukları tarih esas alınacak.
Tarımsal faaliyetten kaynaklanan 4/b sigortalıları da köy muhtarları gibi 2009 yılı için bir ay için 16 günlük prim ödeyerek 30 gün kazanacak ve izleyen yıllarda ayda 30 günlük süre kazanmak için her yıl bir günlük prim daha fazla yatırmaları gerekecek.
(Kaynak: alitezel.com | 19.04.2009)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.