BASINDAN YAZILAR
Ücret Garanti Fonu ne işe yarar / Erdal Aydın - MuhasebeTR

Ücret Garanti Fonu ne işe yarar / Erdal Aydın

Eğer işverenden alacağınız varsa bu yazıyı dikkatlice okuyun. Ücret Garanti Fonu (ÜGF), ödeme güçlüğüne düşen işverenden alacağı bulunan işçilerin paralarının ödenmesini sağlayan bir sistemdir. Çalışanlar, işverenin iflas ettiği tarihten önceki 3 aylık ödemelerini Türkiye İş Kurumu'ndan alabilir. Eğer siz de bu durumdaysanız hemen Türkiye İş Kurumu'na başvurun.

ÜGF kim tarafından yürütülüyor
Ücret Garanti Fonu, İşsizlik Sigortası Fonu kapsamından ayrı bir fon olarak kuruldu. ÜGF, İşsizlik Sigortası Fonu işlemlerini yürüten Türkiye İş Kurumu tarafından yönetiliyor.

Neler ÜGF kapsamında
İşverenin;
* konkordato ilan etmesi,
* işveren için aciz vesikası alınması,
* iflası,
* iflasın ertelenmesi kararını alınması; nedenlerinden birinin varlığı ile işverenin ödeme güçlüğüne düştüğü haller, Ücret Garanti Fonu kapsamındadır.

ÜGF'den yararlanma koşulları
* İşçinin ücret alacağının söz konusu olduğu iş yerinde bir hizmet akdine bağlı olarak çalışmış olması,
* İşçinin, işverenin ödeme güçlüğüne düşmesinden önceki son bir yıl içinde aynı işyerinde çalışmış olması,
* İş ilişkisinden kaynaklanan en fazla üç aylık ödenmeyen ücret alacağının söz konusu olması, şartlarının oluşması gerekir.

Ödenmeyen ücret alacağı için nasıl başvurabilirsiniz?
Türkiye İş Kurumu tarafından ücret alacağının ödenebilmesi için iş sözleşmesinin devam edip edilmediğine bakılmaksızın,
a) İşveren hakkında aciz vesikası alınması durumunda,
İcra dairesinden alınan aciz vesikası veya 09/06/1932 tarih ve 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu'nun 105. maddesinin 1. fıkrası uyarınca alınacak hacze kabil mal bulunmadığına ilişkin haciz tutanağı ve işveren tarafından düzenlenen işçi alacak belgesi,
b) İşverenin iflası durumunda,
Mahkemece verilen iflas kararı veya İcra ve İflas Kanunu'nun 166. maddesi uyarınca iflas kararının ilan edildiğini gösteren belge ve iflas dairesi veya iflas idaresi tarafından düzenlenen işçi alacak belgesi,
c) İşverenin iflasının ertelenmesi durumunda,
Mahkemece verilen iflasın ertelenmesi kararı veya İcra ve İflas Kanunu'nun 166. maddesi uyarınca iflasın ertelenmesinin ilan edildiğini gösteren belge ve kayyım tarafından düzenlenen işçi alacak belgesi,
d) İşveren hakkında konkordato ilan edilmesi durumunda,
Mahkemece verilen konkordato mühlet kararı veya İcra ve İflas Kanunu'nun 288. maddesi uyarınca konkordato mühlet kararının ilan edildiğini gösteren belge ve konkordato komiseri veya konkordato tasfiye memuru tarafından düzenlenen işçi alacak belgesi ile birlikte ücret alacağı olan işçinin Türkiye İş Kurumu'na başvurması gerekir.

Belli bir süre prim ödemiş olma şartı var mı?
İşçi alacağının ödenmesi için işçinin, işverenin ödeme güçlüğüne düşmesinden önceki son bir yıl içinde aynı işyerinde çalışmış olması koşulu aranmakta; ancak bu durum İşsizlik Sigortası uygulamalarından farklı olarak belli bir prim günü prim ödeme mecburiyetini içermemektedir

Kıdem tazminatı alacağınız için başvurmanız mümkün mü?
4447 sayılı kanunda işçilerin iş ilişkisinden kaynaklanan üç aylık ödenmeyen ücret alacaklarının garanti kapsamında bulunduğu açıkça ifade edilmiştir.
Bu nedenle kıdem tazminatı alacağının bu kapsamda değerlendirilmesi mümkün değildir.

(Kaynak: Takvim Gazetesi | 11.04.2009)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM