Ekonomik krizin daha başında dibinden söz edilmeye başlandı. İkide bir birileri krizin dibinin görünmesinden bahsediyor. Nedir bu krizin dibi, nasıl bir şeydir, neresidir?
Krizin dibi, işsiz sayısındaki artmanın durduğu yerdir.
Krizin dibi, sanayi başta olmak üzere, üretimdeki azalmanın durduğu yerdir.
O noktaya gelindi mi? Bana sorarsanız gelinmedi. Halen insanlar işsiz kalmaya devam ediyor, halen üretimdeki azalma sürüyor.
2009 Şubat ayı üretimi, 2008 yılının Şubat ayına göre yüzde 23.7 düşmüş. Bu düşme Ocak 2009'da Ocak 2008'e göre yüzde 21.3 idi. Yani üretim azalmaya devam etmiş. Bu düşme işsiz sayısının artmaya devam etmesidir. İşsiz kalan insan sayısının azalmaya başlaması, krizden çıkışa başlamak değildir.
Örneğin ayın 1'inde 30 bin kişi işsiz kalırken, sonraki ayda 20 bin kişinin işsiz kalması krizin dibine gelmek veya krizden çıkmaya başlamak değildir.
Sıkıntıları abartıyorlar
Krizin dibi artık insanların işsiz kalmaz olduğu, üretimin düşmez olduğu yerdir. İnsanlar işsiz kalmaz olacak, üretim düşmez olacak. Bu nokta diptir. Sonra da işsiz sayısı azalmaya, daha çok insan çalışmaya başlayacak. O zaman da krizden çıkmaya başlanmış olacak.
Toplum olarak en çok sevdiğimiz şeylerden biri de abartmak. Her şeyi abartıyoruz. Otomotiv sektöründe ne olduğunu gördük. "Ölüyoruz, bitiyoruz" dediler. ÖTV düşürüldü. ÖTV düşünce fiyatlar düştü, insanlar arabaya almaya başladı. Hemen zam yaptılar. Demek ki ya sıkıntılarını abartmışlar ya da ÖTV indirimi abartılıp fazla yapılmış.
Pırlantada KDV yok ya, ÖTV de olmasın diyorlar. Önce ÖTV olmazsa daha çok ihracat yapılacağını söylediler. Oysa ihracatta ÖTV zaten yok ve ihraç edilen mal alınırken ödenen de iade ediliyor. Şimdi de yurt içine satılanlarda ÖTV kalkarsa kayıt dışı satışların biteceğini söylüyorlar.
Eğer bu doğru ise bütün sektörler için doğrudur. Zenginin aldığı malda kayıtdışı var da yoksulun aldığı malda yok mu? Onda da var. Öyle ise bütün sektörlerde bütün vergiler kaldırılırsa kayıtdışı biter. Çünkü kayda gerek kalmaz.
Fakat küçük bir sorun var. O zaman vergiyi kim ödeyecek? Devlet hangi gelirle ayakta duracak? Her şey her şeye bahane! İnsaf!
(Kaynak: Takvim Gazetesi | 10.04.2009)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.