Çocukluğumuzda ailelerimiz tarafından cezalandırılma nedeni olan futbola düşkünlük, bugün bizzat aileler tarafından çocukların futbolculuğa teşvikine dönüşmüş durumda. Peki futbolculuğun, dahası tüm spor branşlarında sporcuların sosyal güvenliği ne alemde? Bu önemli bir konu çünkü faal sporculuk ömrü çok kısa olan bir süreci ifade ediyor. Geçimini bu aktiviteye dayandıranlar içinse bu önem daha da katlanıyor.
Sporcular her ne kadar 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında sayılmasalar da bu durum sigortalı sayılmalarına engel değildir. Ancak sporcuları bu noktada ikiye ayırmak gerekiyor. Zira bir kısmı geçimini sporculuktan sağlayıp sporculuğu meslek olarak yaparken, bir kısmı ise meslek edinme ve para kazanma gayesi gütmeksizin yapmaktadır.
Profesyonel sporcular, işverenleri durumundaki kulüplerinin gösterdiği yer ve belirlediği saatlerde, işveren veya vekilinin emir ve talimatı halinde antrenman ve karşılaşma yapmaları, önceden yapılan sözleşme gereğince ücret almaları nedeniyle bu sporcular ile kulüplerin arasındaki bağ iş sözleşmesi olmaktadır. İş sözleşmesinin unsurlarını oluşturan hemen hemen tüm koşullar kulüp ile sporcu arasında düzenlenen sözleşme ile sağlandığından 5510 sayılı Kanunun 4/a maddesi kapsamında durumlarına uyan “Hizmet akdi ile bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılanlar” sıfatıyla profesyonel sporcuların da 4/a sigortalısı (SSK’lı) olarak sigortalı sayılmaları gerekiyor.
Sporcularla beraber spor kulüplerinde çalışan antrenör, menajer, teknik direktör, masör ve hizmetlilerin de sigortalı sayılması gerekiyor.
Amatör sporcular bir kulübe bağlı olmadıklarından en başta bir işverenleri bulunmamakta, iş sözleşmesi söz konusu olmamaktadır. Amatör sporcular spor faaliyetlerini meslek edinme ve para kazanma amacı gütmeden yürüten kişiler olduklarından sigortalı sayılmamaktadırlar.
1 Ekim 2008’den önceki dönemde amatör sporcu federasyon ve derneklerinin SSK ile yapacakları protokolle iş kazaları ve meslek hastalıkları, hastalık, analık, malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortası kollarından birine, bir kaçına veya tümüne tabi tutulmak üzere topluluk sözleşmesi imzalamak suretiyle amatör sporculara sosyal güvenlik imkânı getirilmiş ise de 5510 sayılı Kanunla topluluk sigortası kaldırılmış bulunuyor.
Topluluk sigortasından yararlananlardan avukat ve noterlerin yeni dönemde 4/b sigortalılığı; sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmayan ülkelerde iş üstlenen Türk işverenlerince bu işlerde çalıştırılmak üzere götürülen Türk işçilerinin yeni dönemde 4/a sigortalılığı kapsamında sigortalı sayılacakları öngörülse de amatör sporcular için henüz bir çerçeve çizilmiş değil.
(Kaynak: Sözcü Gazetesi | 08.04.2009)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.