BASINDAN YAZILAR
Bakıma Muhtaç Özürlü Aylığı ve Özürlü Yakını Hak Sahipliği Kimler İçin Geçerli? / Şevket Tezel - MuhasebeTR

Bakıma Muhtaç Özürlü Aylığı ve Özürlü Yakını Hak Sahipliği Kimler İçin Geçerli? / Şevket Tezel

Bakıma muhtaç özürlü aylığı;
18 yaşından büyük ve başkasının yardımı olmadan yaşamını sürdüremeyecek kadar engelli (Tüm vücut fonksiyon kaybı en az yüzde 70 olan) ve herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan aylık sahibi olmayan yurttaşlarımızdan her türlü gelirleri ile nafaka yükümlüsü yakınlarından aldığı veya alabileceği nafaka miktarının aylık ortalaması muhtaçlık sınırının (Halen 86,41 TL’nin) altında olan kimselere 2022 sayılı Kanunda belirtilen aylığın üç katı olarak (Halen 259,23 TL) ödenen aylık olmaktadır.

SGK’ya göre buradaki nafaka kavramı mahkeme ile kararlaştırılmış nafaka kavramından daha geniş bir anlam taşıyor. Türk Medeni Kanunundaki anlamıyla “Herkes, yardım etmediği takdirde yoksulluğa düşecek olan üstsoyu ve altsoyu ile kardeşlerine nafaka vermekle yükümlüdür. Kardeşlerin nafaka yükümlülükleri, refah içinde bulunmalarına bağlıdır” hükmü doğrultusunda anlam taşıyor.

Her türlü gelirleri toplamı esas alınmak suretiyle; kendilerine ait veya bakmakla yükümlü olduğu birey sayısına göre kendilerine düşen ortalama aylık gelir tutarın tespitinde bakmakla yükümlü olunan birey sayısı kavramı önem taşıyor. Zira bu gelir rakamının bir aylık net asgari ücret tutarının üçte ikisinden daha az olup olmadığı, bakıma muhtaç özürlülerin ve bu özürlülere verilecek bakım hizmetleri ile bu hizmetlerin ücretlendirilmesi ve ücretlerin ödemesi yapılıp yapılmayacağının saptanmasına yarıyor.

Gelir tespiti yapılırken engellinin nafaka yükümlüsü her bir yakınının kişiye ayırabileceği nafaka miktarı göz önüne alınıyor, hanenin toplam gelirinin kişi sayısına bölünmesiyle elde edilecek rakam esas alınmıyor.

Daha önce de herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan bir gelir veya aylık hakkından faydalananların yanı sıra isteğe bağlı prim ödeyenler ile birlikte SGK’ya prim ödeyenler de kanun kapsamı dışında tutulmuşlardı.


Bakıma Muhtaç Özürlü Yakını Aylığı

Herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan aylık sahibi olmayan ve her türlü gelirleri ile nafaka yükümlüsü yakınlarından aldığı veya alabileceği nafaka miktarının aylık ortalaması muhtaçlık sınırının (Halen 86,41 TL’nin) altında olan vatandaşlarımızdan yasal olarak bakmakla yükümlü olduğu 18 yaşını tamamlamamış engelli yakınının bakımını fiilen gerçekleştirenlere 2022 sayılı Kanunda belirtilen aylığın iki katı olarak (Halen 172,82 TL) ödenen aylık olmaktadır.

Okur Sorularına Kısa Cevaplar

Osman KOCABAY – 06.01.1959 doğumlu, 60 günlük SSK sigortalılığından sonra 01.06.1984’de başlayıp aralıklarla bugüne kadar devam eden bir sigortalı olarak Mart 2009 ayı başına kadar 22 yıl 2 aylık Bağ-Kur’luluğu (15 yıl 9 ay 14 günü 01.06.2002’den önce geçmiş), borçlanılmış 20 aylık askerlik borçlanması bulunan bir sigortalı olarak 11 aylık sigortalılıktan sonra 01.03.2010’da emekli olabilirsiniz.

Suat GÜRSES/UŞAK – 01.03.1994 sigorta başlangıçlı kızınız 5 bin 675 günü tamamlamak şartıyla 2022 yılında emekli olabilir. Kızınız kendi emekli aylığını alırken aynı zamanda yetim aylığı alamaz.

Janset BAY – 01.11.1993 sigortalılık girişli, 4 bin 500 SSK ve arada 441 gün Bağ-Kur’lu olmuş bir sigortalı olarak son 2 bin 520 gündeki gün sayınızın Bağ-Kur - SSK paylaşımına göre kalan 728 günü 4/b’lilik kapsamında sayılacak biçimde isteğe bağlı ödemiş olsanız bile 4/a sigortalısı (SSK) olarak 50 yaşınızı dolduracağınız 14.12.2016’da emekli olabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken nokta isteğe bağlı ödemenizi 2 yıl 3 aydan fazla yapmamanızdır.

(Kaynak: alitezel.com | 05.04.2009)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM