BASINDAN YAZILAR
4/B'liye kurumlararası nakil yok! / Erdal Aydın - MuhasebeTR

4/B'liye kurumlararası nakil yok! / Erdal Aydın

4/B'liler için yapılan düzenlemeler güzel. Ancak yeterli değil. Sözleşmeli personelin durumundan dolayı kurumlararası nakil mümkün mü? Kurum içinde durumundan nakil yapabilecek miyiz? YY/İstanbul

Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar'da sözleşmeli personelin kurumlararası yer değişikliği yapamayacağına ilişkin bir düzenleme mevcut. İster eş durumu, ister başka sebeple 4/B'linin kurumlararası nakil olanağı yok.

4/B'linin eş durumu tayini

 

4/B'linin eş durumuna bağlı kurum içi yer değişikliği talebi; vizeli olduğu birimde fiilen en az bir yıl çalışmış olması, geçiş yapacağı hizmet biriminde aynı unvan ve niteliği haiz boş pozisyon bulunması ve kamu personeli olan eşin, kurum içi görev yeri değişikliği mümkün olmayan veya mevzuatı uyarınca zorunlu yer değiştirmeye tabi tutulan bir görevde bulunması kaydıyla yerine getirilebilecek. Aynı unvan ve hizmet niteliklerini haiz sözleşmeli personelin kurum içi karşılıklı yer değiştirme talepleri, pozisyonunun vizeli olduğu birimde fiilen en az bir yıl çalışmış olmaları şartıyla yerine getirilebilecek. Sağlık sebebine bağlı kurum içi yer değişikliği talepleri ise mazeret süresince geçerli olmak üzere, personelin geçiş yapacağı hizmet biriminde aynı unvan ve niteliği haiz boş pozisyon bulunması, pozisyonunun bulunduğu ildeki devlet ve üniversite hastanesinde kendisi, eşi ve çocukları ile mevzuat uyarınca bakmakla yükümlü olduğu ana ve babasının hastalığının tedavisinin mümkün olmadığına ilişkin sağlık kurulu raporunu kuruma ibraz etmesi halinde yerine getirilebilecek. Sağlık mazeretinin sona ermesi durumunda, eski pozisyonun bulunduğu il sınırları içerisindeki aynı unvan ve niteliği haiz boş pozisyona yeniden atama yapılacak.

 

İşte emeklilik hesapları

* Mehmet AYDEMİR:
Gönderdiğiniz bilgilere göre, Bağ-Kur'dan 9000 prim gün ve 47 yaş şartlarına tabisiniz. Nedeni ise emeklilik hesabınız yapılırken SSK'da geçen 2002 5'inci ayından sonraki hizmetleriniz yaş ve kademe hesaplaması yapılırken dikkate alınmaz. İlk hesaplamanız yapılırken zannediyorum ki 2002 2'nci dönem hizmetinizde geçen SSK sigortalılık süresinin tamamı hesaba dahil edildiği için 46 yaşa tabisiniz denilmiştir. Doğru olanı size ikinci söylenen 47 yaşınızın dolmasını beklemeniz gerekiyor demektir. Çünkü SSK'da geçen 2002 2'nci dönem hizmetinizin sadece 30 günlük süresi yaş ve kademe hesabınıza dahil edilmektedir. Bu durumda da emeklilik tarihiniz 47 yaşınızın dolduğu 24.4.2009 tarihidir. Emekli olabilmeniz için de mükellefiyetliğiniz devam ettiğinden dolayı tüm borcunuzun ödenmiş olması gerekmektedir.

* Hanife REİSOĞLU/Rize: Sayın Reisoğlu, ürün satarak geriye d önük olarak sigortalılık hakkı 2002 tarihinde değil 2.8.2003 tarihinde çıkan 4956 sayılı Yasa ile verilmiştir. Eğer evliyseniz, eşiniz de sağ ise ancak kanunun çıktığı tarihten itibaren herhangi bir ürün satışından dolayı BağKur adına tevkifat kesintisi varsa bağlı olduğunuz İl Müdürlüğü'ne müracaat ederek bu tarihten itibaren borçlanıp hizmet alabilirsiniz. Bahsettiğiniz gibi çay üreticisiyseniz 1994 Nisan ayından itibaren adınıza yapılan tevkifat kesintilerini belgeleyerek dava açarsanız, kazandığınız takdirde 1994 Nisan ayından itibaren hizmet olarak alabilir ve emekliliğinizi daha erken bir tarihe çekebilirsiniz.

* Nevbahar AVŞAR: Gönderdiğiniz bilgilerde 14.5.2004 tarihinde işyerinizi kapattığınızı ancak Bağ-Kur kayıtlarınızın devam ettiğini yazmışsınız. Eğer vergi mükellefi olarak Bağ-Kur kapsamına girmiş ve vergi mükellefiyetliğiniz belirttiğiniz tarihte bitmiş olsa bile meslek kuruluşu kaydınız (mesleğinizle ilgili esnaf odası kaydınız) veya Esnaf Sicil Memurluğu kayıtlarınız devam ediyorsa Bağ-Kur'a devam etme hakkınız bulunmakta. Ancak şirket ortaklığı dolayısı ile BağKur kapsamında iseniz ve de belirttiğiniz tarihte şirket ortaklığınız bitmişse BağKur kayıtlarınızın açık olmasının hiçbir anlamı bulunmamakta. Bu durumda Bağ-Kur'dan emekli olabilmeniz için 5400 prim gün (15 yıl) hizmetiniz olması gerekmektedir. SSK'ya geçerek 3.5 yıl zorunlu sigorta ödemeniz halinde SSK'dan kısmi emekli olabilirsiniz.

* Murat EL/Adana: Göndermiş olduğunuz bilgiler ışığında, Bağ-Kur'dan 9000 prim gün ve 57 yaş şartlarına tabisiniz. 1844 gün Bağ-Kur, 2228 gün SSK olmak üzere, toplam hizmet süreniz 4072 gündür. Bu durumda 4928 gün daha prim ödemeniz gerekmektedir. Ancak 9000 prim gün sayınız dolsa dahi emekli olabileceğiniz tarih 57 yaşınızın dolacağı 2032 yılı olacaktır. SSK'dan 25 yıl, 57 yaş, 5900 prim gün şartlarına tabisiniz. Son 1260 günü (3.5 yıl) zorunlu SSK primi ödemek şartı ile 1828 gün daha ödemeniz halinde yine 57 yaşınızın dolmasını bekleyebilirsiniz.

* Bilal DURSUN/Muğla: Göndermiş olduğunuz bilgiler ışığında babanız, 6.11.2009 tarihinde Bağ-Kur'dan kısmi emekli olabilecektir. Yani babanızın emekli olmasına 7 ay kalmış demektir. Ayrıca 600 gün askerlik borçlanıp öderseniz babanız 9000 prim gün üzerinden 1 ay 5 gün sonra emekli olabilecektir. Bu durumda babanız sağlıktan faydalanmak için mecburen prim ödeyerek 7 ay sonra emekli olabilir ya da askerliği borçlanıp ödeyerek (600 gün) 1 ay daha prim ödeyerek 9000 günü tamamlayıp emekli olabilir. Bu konuda karar sizin.

(Kaynak: Takvim Gazetesi | 03.04.2009)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM