BASINDAN YAZILAR
Ödenen Yurtdışı Borçlanma Bedelinin İadesi Mümkün mü? / Şevket Tezel - MuhasebeTR

Ödenen Yurtdışı Borçlanma Bedelinin İadesi Mümkün mü? / Şevket Tezel

Yurtdışı borçlanması gurbetçi vatandaşlarımızın yurtiçinden de emekli olmaları için önemli bir hak. Bu yazımızda da kesin dönüş yaparak Türkiye’ye dönen gurbetçilerin önemsediği ve kullandığı bir hak olan yurtdışı borçlanmasının merak edilen yönlerini değerlendirelim istedik.

Her ne kadar yurtdışında geçen sürelerden tamamının borçlanılmasında bir zorunluluk bulunmasa ve başvuru sahipleri, bu sürelerin tamamını veya başvuru esnasında yazılı olarak belirtmek suretiyle bir kısmını borçlanma isteğinde bulunmaları mümkün ise de sorun gerekli miktarın sağlıklı tespitinde yatmaktadır. Bu konudaki süre tercihinin, başvuru sırasında yazılı olarak belirtilmesi gerekiyor.

Başvuru yeri

Yurtdışı borçlanması için ülkemizde son defa;

4/a (SSK) veya 4/b (Bağ-Kur) sigortalılığı kapsamında çalışması bulunanlarla hiç çalışması bulunmayanların, ikametgahlarının bulunduğu yerdeki sosyal güvenlik il/merkez müdürlüklerine,

4/c sigortalılığı (Emekli Sandığı) kapsamında çalışması bulunanların, “SGK Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Emeklilik İşlemleri Daire Başkanlığı - Milli Müdafaa Caddesi No:24 Bakanlıklar-ANKARA adresine”,

yazılı olarak başvurmaları gerekiyor.

Başvuru yöntemi

Borçlanılan yurtdışı sürelerine göre malullük, yaşlılık ve emekli aylığı bağlanabilmesi için “Tahsis Talep, Beyan ve Taahhüt Belgesinin’ doldurularak ibrazı gerekiyor.

Buna ek olarak “3201 sayılı Kanuna Göre Aylık Talebinde Bulunanlara Mahsus Beyan ve Taahhüt Belgesi” ve yurtdışında çalıştığı işyerinden ayrıldığını, varsa ikamete dayalı bir sosyal sigorta yada sosyal yardım ödeneğinin sona erdiğini gösterir belgenin de sunulması gerekiyor.

Ölüm aylığı bağlanabilmesi için “Tahsis Talep, Beyan ve Taahhüt Belgesi” ile birlikte aylık bağlanacak olan hak sahibinin durumuna uygun olan belgelerin (öğrenci belgesi, kazanç belgesi, sağlık kurulu raporu) gibi belgelerin de ibrazı gerekiyor.

Geri iade

Yurtdışı borçlanması iyi hesap edilmeden ve uzmanına danışılmadan yapıldığında pişmanlıkla sonuçlanabiliyor. Bu durumda yurtdışı borçlanması bedeli olarak tahakkuk ettirilen borcun tamamını veya bir kısmını ödeyenlerin ödedikleri borçlanma tutarını geri almaları mümkün bulunuyor. Ancak bunun için öncelikle borçlanılan bu süre ile malullük, yaşlılık veya ölüm aylığı bağlanamıyor olması zorunlu bulunuyor. Ayrıca iade almak isteyen kişilerin borçlanmalarının iptal edilmesi için başvuruda bulunmaları gerekiyor. Geri ödeme tutarının tamamı faizsiz ve TL olarak yapılıyor.

Buna karşın borçlandıkları hizmetler dikkate alınarak aylık bağlanmış olanların borçlanma bedelinin iadesine ilişkin istemleri reddediliyor.

Okur Sorularına Kısa Cevaplar

Hüseyin GÖKÇE – 31.10.1973 doğumlu, Mart 1991 sigortalılık başlangıçlı bir sigortalı olarak 4 bin 800 günün üzerindeki prim sayınızı 31.10.2020 tarihine kadar 5 bin 450 gün yaparsanız en erken 31.10.2020’de emekli olabilirsiniz. Gün sayısını doldurmanıza kalan 650 günü isteğe bağlı sigortalılık kapsamında ödeyebilirsiniz. Vergi kaydına tabi bağımsız çalışmaya başlarsanız isteğe bağlı sigorta primi ödemeniz geçerli olmaz. 01.10.2008’den sonra bağımsız çalışarak veya isteğe bağlı sigortalılık kapsamında en az bin 260 gün prim öderseniz Bağ-Kur emeklilik koşullarına tabi olur ve bu defa 5 bin 400 günle 31.10.2026’da emekli olabilirsiniz.

(Kaynak: alitezel.com | 30.03.2009)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM