Bilindiği üzere sosyal güvenlik reformu 2008 yılı Ekim ayında yürürlüğe girdi.
Reformla birlikte kimi çalışanlar yeni haklara kavuşurken, kimileri de bazı haklardan mahrum kaldı. Öte yandan reform kanunu, bazı hakların da korunmasını, kişilerin başvurusuna bağladı. Aşağıda sayacağım kişiler ve bu kişilerin hakları, en geç 1 Nisan 2009 tarihi mesai bitimine kadar SGK'ya başvurmalarına bağlı. İşte bu kişiler ve hakları...
A.Ş. Kurucu ortakları
Anonim şirketlerin kurucu ortakları, reform öncesi Bağ-Kur Kanunu'nda sigortalı sayılmışlardı. Reform kanunu dediğimiz 5510 sayılı Kanun ise bunları zorunlu sigortalı (4/b'li) olarak kabul etmedi. Ancak kurucu ortaklardan 1 Ekim 2008 öncesinden beri sigortalı olanlar, dilerlerse en geç 1 Nisan 2009'da SGK'ya başvurarak, 4/b'li olarak devam etmek istediklerini bildirebilecek. Bu tarihe kadar herhangi bir başvuru yapmayanlar, kurucu ortaklık dolayısıyla 4/b'li olamayacaklar.
Köy muhtarları
1 Ekim 2008 öncesinde köy muhtarı seçilmiş olup da 1479 sayılı Bağ-Kur Kanunu'na tabi olan muhtarlar, aynı şekilde sigortalılıklarını devam ettirmek istiyorlarsa, yine en geç 1 Nisan 2009'da SGK'ya başvurmaları gerekiyor. Aksi halde, bu tarihten sonra durumlarına bakılarak 5510 sayılı Kanuna göre işlem yapılacak.
Memurluktan çıkarılanlar
23.4.1999 ila 14.2.2005 tarihleri arasında disiplin cezası ile memurluktan atılıp da af kapsamında görevine iade edilen memurlar için de 1 Nisan 2009 kritik bir tarih. Bu memurlar da en geç Çarşamba günü mesai bitimine kadar SGK'ya başvururlarsa, memuriyet dışında geçen sürelerini borçlanarak 2 yıl içerisinde ödeyebilecekler. Borçlanma sayesinde, bu kapsamdaki memurlar emeklilik işlemleri bakımından görevlerinden hiç ayrılmamış gibi olacaklar.
Bağ-Kur'a tescil edilmeyenler
4 Ekim 2000 ila 1 Ekim 2008 tarihleri arasında, vergi mükellefi olarak kendi adına bağımsız çalışanlardan, Bağ- Kur'a tescilini yaptırmayanlara da önemli bir fırsat verildi. Bu kişiler en geç 1 Nisan 2009'da SGK'ya başvururlarsa, anılan tarihler arasında vergi mükellefi olarak sigortasız geçen dönemleri borçlanabilecekler. Böylelikle borçlandıkları süreler, emeklilikte de dikkate alınmış olacak.
Yukarıda saydığımız bu dört ayrı kesim, bugün de dahil olmak üzere üç gün içerisinde SGK'ya başvuruda bulunmaz ise, daha sonra bu hakları talep etme imkanları olmayacak. Bu gruplardan birisine dahil olup da hala başvurmamış olan vatandaşlarımız ellerini çabuk tutmalı.
Sosyal güvenlikte iki yeni kitap
Sosyal güvenlik reformuyla birlikte, bu alanda kaynak eser ihtiyacı da oldukça arttı. İşte bu ihtiyaca cevap verebilecek iki önemli kitap daha okurlarıyla buluştu. Birisi, SGK Başmüfettişi Dr. Özkan BİLGİLİ tarafından kaleme alınan, Yeni Sosyal Güvenlik Uygulaması. İzmir ve Ankara Mali Müşavirler Odalarınca bastırılan kitaba, 0232 441 96 33 nolu telefondan ulaşabilirsiniz.
Bir diğer kitap da SGK Başmüfettişi İsa KARAKAŞ tarafından kaleme alınan, SGK İş Kazaları Uygulamaları ve İş Kazası Davaları isimli kitap. Adalet Yayınevi tarafından basılan kitabı 0312 231 1794 numaralı telefondan temin edebilirsiniz.
Okur sorularına cevaplar...
SSK'dan Bağ-Kur'a geçmiş olur muyuz?
Soru: Sadettin Bey, eşim 16 yıllık SSK'lı ve 5300 gün ödenmiş primi var. Şu an emeklilik için yaşını bekliyor. 2011/Ocak'ta SSK'dan emekli olacak. Bu yıl içinde kendisine ait bir iş yeri açmak istiyor. Size sorum, iş yeri açması halinde SGK'ya Bağ-Kur'lu olmadan SSK'lı olarak devam etme imkanı var mı? Açılacak iş yerinin gelir vergisi veya kurumlar vergisine tabi olması SSK'ya devamı açısından fark eder mi? Eder ise nasıl? M.Erol
Cevap: Değerli okurum, eşiniz SSK'da yaşı beklediğine göre hali hazırda prim ödemiyor olmalı. Şuan prim ödemediğine göre vergiye tabi olarak kendi adına bir işyeri çalıştırmaya başlarsa mecburen Bağ-Kur'lu (4/b'li) sayılacaktır ve bu kapsamda prim ödemesi gerekir. Bu anlamda eşinizin gelir vergisi veya şirket kurup kurumlar vergisi mükellefi olması Bağ-Kur'luluk açısından fark etmez. Fakat eşiniz 2011 yılında emekliliği hak etmiş olacağı için, bundan sonra emeklilik tarihine kadar Bağ-Kur kapsamında prim ödemesi, SSK'lı gibi emekli olmasına engel olmaz. Zira emeklilik dilekçesini verdiğinde, eşinizin son 7 yıl içinde en fazla hangi statüden prim ödediğine bakılır. Bu anlamda en fazla primi SSK'lı olarak ödediği için SSK'lı gibi emekli olur. Kısacası eşinizin bundan sonra kendine ait bir işyeri açması, SSK'dan kazanmış olduğu emekliliği etkilemeyecek.
(Kaynak: Bugün Gazetesi | 30.03.2009)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.