Ay içinde çalıştırılan sigortalılara ilişkin 'Aylık Prim ve Hizmet Belgesi'nin izleyen ayın 23. günü akşamına kadar Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) verilmesi gerekiyor.
Bu belgede yer alan bildirimlerden biri de sigortalının ilgili aydaki prim ödeme gün sayısı. Sigortalının ayın tamamında çalışmış olması halinde, 30 günden az veya fazla çeken aylarda bildirilmesi gereken prim ödeme gün sayısı sorun olmuyor. Bu durumda ay 28 gün de olsa 31 gün de olsa prim ödeme gün sayısı 30 gün olarak bildiriliyor. Ancak ay içinde işe başlayan, işten ayrılan veya ay içinde işe başlayıp yine ay içinde işten çıkan ya da çeşitli nedenlerde ay içinde eksik çalışan sigortalıların prim ödeme gün sayısı hesabında duraksama yaşanıyor.
Şubat ayında çalıştırılan sigortalılara ilişkin 'Aylık Prim ve Hizmet Belgesi'nin de içinde bulunduğumuz Mart ayının 23. günü akşamına kadar SGK'ya verilmesi gerekiyor. Bu bağlamda, 28 gün çeken 2009/Şubat ayında çeşitli nedenlerle eksik çalışan sigortalıların prim ödeme gün sayılarının hesabı da özellik arz ediyor.
AY İÇİNDE TAM ÇALIŞAN SİGORTALILAR
Ay/dönem içindeki çalışmaları tam olan sigortalıların prim ödeme gün sayıları, ay/dönemin kaç gün olduğuna bakılmaksızın (ay/dönemin 28, 29, 30 veya 31 gün olduğu üzerinde durulmaksızın) 30 gün olarak gösterilecek. Buna göre 2009 Şubat ayında tam çalışan sigortalının prim ödeme gün sayısı şubat ayının 28 gün çektiğine bakılmaksızın 30 gün gösterilecek.
AY İÇİNDE İŞE BAŞLAYAN SİGORTALILAR
Ay/dönemin ilk gününde işe giren ve o ayda tam çalışan sigortalılar hariç, ay/dönem içinde işe giren sigortalıların prim ödeme gün sayıları, işe giriş tarihleri ve ay/dönemin kaç gün olduğuna bakılarak parmak hesabı yapılmak suretiyle hesaplanacak.
Örneğin, şubat ayının ilk gününde işe başlamış ve ayın tamamı için ücret almaya hak kazanmış olan sigortalının, prim ödeme gün sayısı 30 gün olacak. 11 Şubat'ta işe başlayan ve ayın kalan günlerinin tamamı için ücret almaya hak kazanmış olan sigortalının şubat ayındaki prim ödeme gün sayısı ise 18 gün olacak.
AY İÇİNDE İŞTEN AYRILAN SİGORTALILAR
Ay/dönemin son gününde çalıştıktan sonra işten ayrılan sigortalılar hariç olmak üzere, ay içinde işten ayrılan sigortalıların prim ödeme gün sayıları, işten çıkış tarihleri ve ay/dönemin kaç gün olduğuna bakılarak parmak hesabı yapılmak suretiyle hesaplanacak.
Örneğin, şubat ayının son gününde çalıştıktan sonra işten ayrılmış ve ayın tamamı için ücret almaya hak kazanmış olan sigortalının prim ödeme gün sayısı 30 gün olacak. 20 Şubat'ta işten ayrılan sigortalının prim ödeme gün sayısı ise 20 gün olacak.
İŞE BAŞLADIĞI AY İÇİNDE İŞTEN AYRILAN SİGORTALILAR
İşe başladığı ay/dönem içinde işten ayrılan sigortalıların ilgili ay/dönemdeki prim ödeme gün sayıları (ay/dönemin ilk günü işe başlayıp son günü işten ayrılanlar hariç), sigortalının işe giriş tarihi ve işten çıkış tarihleri dahil kaç gün olduğuna bakılarak, parmak hesabı yapılmak suretiyle hesaplanacak.
Örneğin, şubat ayının ilk günü işe başlayıp son günü işten ayrılan ve ayın tamamı için ücret almaya hak kazanmış olan sigortalının prim ödeme gün sayısı 30 gün olacak. 5 Şubat'ta işe başlayıp 25 Şubat'ta işten ayrılan sigortalının prim ödeme gün sayısı ise 21 gün olacak.
AY İÇİNDE BAZI GÜNLERDE ÇALIŞMAMIŞ OLAN SİGORTALILAR
Öteden beri sigortalı olan ve istirahat, ücretsiz izin, disiplin cezası gibi çeşitli nedenlerle ay/dönemin bazı günlerinde çalışmayan ve çalışmadığı günler için de ücret almayan sigortalıların ilgili ay/dönemdeki prim ödeme gün sayıları, ilgili ay/dönemdeki gün sayısından, ücret almaya hak kazanılmamış gün sayısı çıkartılmak suretiyle hesaplanacak.
Örneğin, şubat ayında beş gün istirahat alan ve ayın kalan günlerinin tamamı için ücret almaya hak kazanmış olan sigortalının prim ödeme gün sayısı 23 gün olacak.
Ay/dönem içinde işe başlayan veya işten ayrılan sigortalıların, aynı zamanda çeşitli nedenlerle ay/dönemin bazı günlerinde çalışmaması ve çalışmadığı günler için de ücret almaması halinde, ilgili ay/dönemdeki prim ödeme gün sayısı, ücret alınan gün sayısı esas alınmak suretiyle, başka bir ifade ile ilgili ay/dönemdeki gün sayısından, işe başladığı tarihten önceki gün sayısı, işten ayrıldığı tarihten sonraki gün sayısı ve ücret alınmayan gün sayısı çıkartılmak suretiyle hesaplanacak.
Örneğin, 2 Şubat 2009'da işe başlayan sigortalının, 17 Şubat'ta üç gün istirahat aldığını, ayın sonuna kadar olan diğer günleri çalışarak ücret almaya hak kazandığını varsayarsak, şubat ayındaki prim ödeme gün sayısı [28 -(1+3)] = 24 gün olacak.
HAFTA TATİLİNİN DURUMU
Hafta tatili ücretine hak kazanılmış tatil günleri prim ödeme gün sayısının hesabında dikkate alınacak. Hafta tatili ücretine hak kazanılmamış tatil günleri ise prim ödeme gün sayısının hesabına dahil edilmeyecek. Ancak hak kazanılmadığı halde kullanılmış olan hafta tatili için ücret ödenmesi halinde, bu sürelere ilişkin ücretler de prime esas kazanca dahil edileceğinden, bu süreler prim ödeme gün sayısına dahil edilecek.
Pişmanlıktan yararlanabilirsiniz
Bugüne kadar kira gelir beyannamesi vermeyen birinin ne yapması gerekiyor? Geçmişe dönük bir af söz konusu mu? Geçmişe dönük kaç yılın vergisi cezalı ödeniyor? (G. Soysal)
Geçmişe dönük af diye bir şey söz konusu değil. Ayrıca, affı beklemenize de gerek yok. Beyana dayalı vergilerde eksik bildirilmiş veya hiç bildirilmemiş olması nedeniyle idarenin bilgisi dışında bırakılan gelirler için mükelleflere tanınan bir kolaylık var. Pişmanlık adı verilen bu uygulama kapsamında idareye bir dilekçe vererek, dilekçede pişmanlıktan yararlanmak istendiği belirtiliyor. Dilekçe tarihinden itibaren 15 gün içinde beyanname vererek ödenmemiş veya eksik ödenmiş vergilerin gecikme faizleriyle birlikte ödenmesi gerekiyor. Bu şartlara uyulması halinde vergi ziyaı cezası uygulanmıyor.
Normal şartlar altında 2003 ve önceki yıllar zamanaşımı kapsamında. Dolayısıyla 2004 ve izleyen yıllara ilişkin vergilerle ilgili olarak ceza ile karşılaşmanız söz konusu olabilir.
AKLINIZDA BULUNSUN
Vekille takip edilen davalarda tebliğ Yargıtay'a göre, vekil ile takip edilen işlerde tebligat vekile yapılır. Asile tebliğ yapılması usul ve yasaya aykırıdır.
GÜNÜN SÖZÜ
Kargalar öterken bülbüller susar. (Mevlana)
(Kaynak: Akşam Gazetesi | 14.03.2009)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.