BASINDAN YAZILAR
Kayıtdışı ile mücadele güçleniyor / İsmail Kökbulut - MuhasebeTR

Kayıtdışı ile mücadele güçleniyor / İsmail Kökbulut

Önceki yazılarımızda da değinmiştik. Kayıt dışı ekonomi ile mücadele edemeyen bir devletin istenilen gelişmişlik düzeyini yakalamada büyük zorluklarla karşılaşacağı çok açık.

 

Ekonomide rekabetin sağlanması, eşitsizliklerin giderilmesi, kamu harcamalarının sağlıklı kamu gelirleri ile finanse edilmesi kayıt dışılığın azalması ile mümkün. Kayıt dışı ile mücadelede geçtiğimiz günlerde Gelir İdaresi Başkanlığı “Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Stratejisi Eylem Planı” hazırladı.

Başbakanlık ise yayımlamış olduğu son Genelge ile bu Eylem Planının amaçları, hedefleri, Eylem Planında rol oynayacak kurum ve kuruluşlar ile her bir kurum ve kuruluşun yapması gerekenler hususlarında açıklamalar yaptı.

Başbakanlık Genelgesi, kayıt dışı ile mücadelenin devletin en üst bürokratik kademesi tarafından koordineli bir şekilde desteklendiği ve takip edildiğini göstermesi bakımından oldukça önemli. Genelgeye göre daha önce Gelir İdaresi Başkanlığı’nın sorumlu kuruluş olarak belirlendiği “Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Stratejisi Eylem Planı” Bakanlık ve kamu kurumları tarafından desteklenecek. Bu birimler Maliye Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı, Hazine Müsteşarlığı, Gümrük Müsteşarlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurumu ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu. Genelgeye göre kayıt dışı ekonomi ile mücadele stratejisinin 3 temel amacı var:

1- Kayıt içi faaliyetleri özendirmek

2- Denetim kapasitesini güçlendirmek ve yaptırımların caydırıcılığını artırmak

3- Kurumsal ve toplumsal mutabakatı sağlamak ve güçlendirmek Bu amaçlara ulaşma noktasında belirlenen temel hedefler ise şunlar:

- Kayıt İçi İstihdam Yaratma Potansiyelini Güçlendirmek,

- Gönüllü Uyumu Artırmak Denetim Kapasitesini Geliştirmek

- Veri Tabanı Paylaşımı Cezaların Caydırıcılığını Sağlamak

- Kurumsal İşbirliğini Sağlamak, Güçlendirmek ve Devam Ettirmek Eğitim ve Tanıtım Yoluyla Toplumsal Mutabakatı Sağlamak ve Güçlendirmek Genelgede temel amaç ve hedefler bu şekilde belirlendikten sonra, Bakanlıklar bünyesinde görevlendirilen bürokratik birimlerin her birinin kayıt dışı ile mücadelede hedefinin ne olacağı, bu hedefe ulaşmada hangi eylemleri yapacağı, bu eylemleri gerçekleştirmede başarılı olup olmadığını gösterecek kriterlerin neler olacağı ve hangi zaman sürecinde bu hedeflere ulaşacağı konularında belirlemeler var.

Başbakanlık Genelgesi, kayıt dışı ile mücadelede devletin tüm birimlerinin seferber edildiğini gösteriyor. Artık çeşitli kamu birimleri, teknolojik imkanları azami düzeyde kullanarak ve belki de en önemlisi koordineli çalışarak kayıt dışı ekonomi ile birlikte mücadele edecek.

Kayıt dışı ekonomi ile ilgili olarak başlatılan bu mücadelenin, çeşitli sivil toplum örgütleri tarafından da desteklenerek topyekün bir mücadele haline getirilmesi oldukça önemlidir. Ancak bu sayede vergilemede temel hedef olan verginin tabana yayılması ve vergi yükünün toplumun çeşitli birimleri üzerinde adil dağılımının sağlanması gerçekleşecektir.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 09.02.2009)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM