5763 sayılı kanunla getirilen sigorta primi işveren hissesi teşviki; özel sektöre ait işyerlerinde çalıştırılan özürlü sigortalıların, sigorta primine esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan sigorta primi işveren hisselerinin, anılan maddede belirtilen oran ve şartlar dahilinde Hazine'ce karşılanmasını düzenlemektedir.
Yalnızca özel sektör işverenlerince çalıştırılan özürlü sigortalılardan dolayı sigorta primi işveren hissesi teşvikinden yararlanılması söz konusu olup, kamu işyerlerinde (genel ve katma bütçeli idareler, il özel idareleri, belediyeler, köyler ile bunlara bağlı işletmeler, sermayesinin yarısından fazlası bunlara ait olan işyerleri ve diğer kamu işyerlerinde) çalıştırılan özürlü sigortalılar için, bahse konu sigorta prim teşvikinden yararlanılması mümkün bulunmamaktadır. Belediyelere ait iktisadi teşekküllerin (BİT) istihdam teşviki kapsamında olmaması yanlıştır. Bu teşekküllerde istihdam teşviklerinden yararlandırılmalıdır. Ancak, ihale konusu işyeri işverenleri, aranılan şartları sağlamış olmaları kaydıyla, özürlü teşvikinden yararlanabileceklerdir.
4857 sayılı kanunun 30'uncu maddesinde düzenlenen teşvikten yararlanmak isteyen işverenlerin; Türkiye İş Kurumu İl/Şube müdürlüklerinden onaylatacakları ve özürlü statüsünde çalıştırdıkları sigortalıların TC kimlik numarasını, ad-soyadını, İş Kurumu'na tescil tarihini, kontenjan dahilinde/korumalı işyerinde/kontenjan fazlası olarak/yükümlü olunmadığı halde çalıştırma durumlarını ihtiva eden belgenin aslını işyerinin bağlı bulunduğu Sosyal Güvenlik İl/Merkez müdürlüklerine ibraz etmeleri gerekmektedir.
İşyerinde kontenjan fazlası olarak veya yükümlü olunmadığı halde çalıştırılan özürlü sigortalıların, daha sonra kontenjan dahilinde çalıştırılmaya başlanılması durumunda bu değişikliğin yine Türkiye İş Kurumu İl/Şube müdürlüklerinden onaylatılacak belge ile belgelenmesi gerekmektedir.
Özürlü teşvikinden yararlanan işverenlerin, özürlü işçilerle ilgili hazırlanan belgeyi İş-Kur'a onaylatmak suretiyle işyerinin bağlı bulunduğu Sosyal Güvenlik İl/devredilen SSK Sigorta Müdürlüğü'ne müracaat etmeleri gerekmektedir.
Özürlü sigortalılara ilişkin aylık prim ve hizmet belgelerinin;
-Aynı il sınırları içinde elli veya daha fazla sigortalı çalıştıran işyeri işverenlerince, kontenjan dahilinde çalıştırdıkları özürlü sigortalılar için 14857 sayılı kanun türü, kontenjan fazlası olarak çalıştırdıkları özürlü sigortalılar için 54857 sayılı kanun türü,
- Korumalı işyeri işverenlerince, 14857 sayılı kanun türü,
- Özürlü sigortalı çalıştırmakla yükümlü olmayan işverenlerce ise 54857 sayılı kanun türü,
seçilmek suretiyle, kuruma gönderilmesi gerekmektedir.
4857 sayılı kanunun 30'uncu maddesinde öngörülen sigorta primi işveren hissesi teşvikinden yararlanmakta olan işverenlerin, her yılın ocak ayında özürlü sigortalı çalıştırdıklarına dair belgelerini Türkiye İş Kurumu İl/Şube müdürlüklerinden onaylatarak işyerinin bağlı bulunduğu Sosyal Güvenlik İl/Merkez Müdürlüğü'ne ibraz etmeleri gerekmektedir.
Bu belgelerin her yılın ocak ayında ibraz edilmemesi halinde, aylık prim ve hizmet belgelerinin 14857 veya 54857 sayılı kanun türü seçilerek gönderilmesinin engellenmesi amacıyla daha önce verilmiş olan "kod" ilgili ünitece kaldırılacak ve bahse konu belgenin yeniden ibrazına kadar bu işverenler söz konusu kanunda öngörülen teşvikten yararlandırılmayacaktır.
Bu nedenle, özürlü teşvikinden yararlanmaya devam edebilmek için mutlaka ekte yer alan genelgedeki belgenin İş-Kur'a onaylatılarak ilgili sigorta müdürlüğüne verilmesi gerekmektedir.
(Kaynak: Dünya Gazetesi | 29.01.2009)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.