BASINDAN YAZILAR
Sosyal Güvenliğin Nabzını Tutmaya Devam / Şevket Tezel - MuhasebeTR

Sosyal Güvenliğin Nabzını Tutmaya Devam / Şevket Tezel

Sosyal güvenlikte sigortalılar için beklentilerin nabzını tutmaya devam ediyoruz. Köşemizin rutin takipçileri hatırlayacktır, 24.12.2008 tarihli köşe yazımızda SGK’ya “Çalışanların üç acil düzenleme beklediklerini” duyurmuştuk.

Varan 1

Bunlardan biri doğum borçlanmasında başta belgeleme yükümlülüğünden kaynaklanan pürüzü giderecek bir genelge idi ve bunun akabinde çıkartılan genelgenin getirdiklerini siz okurlarımızla 02.01.2009 tarihli yazımızda paylaştık.

Varan 2

İkinci beklenti evde dantel işleyen kadınlar benzeri evde örgü, sepet, turistik eşya v.b. üretip gelir vergisine tabi olmadan ve dükkân açmadan satanlarla ilgili düşük primli isteğe bağlı sigortalılıkla ilgili genelgeydi, 2009 başında çıkartılmasını müteakiben bu genelgeyle uygulanmaya başlanacak hakkın koşullarını 12.01.2009 tarihli köşemizden sizlerle paylaştık.

Varan 3

Üçüncü beklenti de Bağ-Kur Kanunlarına göre kayıt ve tescili yapıldığı halde, beş yıl ve daha fazla süreye ilişkin prim borcu bulunan sigortalıların bu sürelere ilişkin prim borçlarının ödemesinden veya ihtiyaç dışındaki kısmının ödenmesinden kaçınmalarına fırsat tanıyacak tebliğdi. İşte bu Tebliğ de 14.01.2008 tarihli RG’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Böylece çalışanların beklediğini SGK’ya duyurduğumuz üç düzenleme de tamamlanmış oldu.

Tebliğle gelen bu hak kimleri ilgilendiriyor?

Tebliğ 1479 ve 2926 sayılı Bağ-Kur kanunlarına göre tescilleri yapıldığı halde 30.04.2008 tarihi itibarıyla beş yılı aşan süreye ilişkin prim borcu bulunan sigortalılarla bunların hak sahiplerini ilgilendiriyor.

Kimler İçin ve Neden Önemli?

Bu hak aslında Bağ-Kur sigortalısı olması gereken sürelerde SSK’ya çalışarak veya isteğe bağlı prim ödeyenlerin SSK’lı veya isteğe bağlı sigortalılık sürelerine geçerlilik kazandırabilmesi bakımından büyük önem taşıyor. Zira sırf bu nedenle son yedi yılda hizmetinin çoğu Bağ-Kur’da göründüğü için emekliliği bu tebliğe bağlı olan birçok sigortalı bulunuyor.

Tebliğde önemli sınırlama

Tebliğin 30.04.2008’i milat kabul ederek bu tarihte beş ve daha üzeri sürede Bağ-Kur’a borcu olanları kapsayıp, örneğin 4 yıl 11 ay borcu olanları kapsam dışı bırakması 5 yıldan az borcu olanların haktan faydalanmalarını engelliyor.

Sigortalılar ne yapmalı?

Söz konusu Bağ-Kur (4/b) sigortalılarıyla bunların hak sahipleri beş yılı aşan süreye ilişkin prim borçlarının bulunup bulunmadığına ilişkin bilgileri, SGK’nın internet sitesi üzerinden öğrenebilecekleri gibi SGK il müdürlükleri veya sosyal güvenlik merkezlerinden de alabilecekler.

30.04.2008 tarihi itibariyle 5 yılı aşan süreye ilişkin prim borcu bulunan sigortalı veya bunların hak sahipleri, 01.08.2009 tarihine kadar bunların SGK’ya başvurarak belgelerini ibraz etmelerini takiben SGK’ca borç tutarları hesaplanabilecek.

Prim borcu ödenmeyen süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilmeyecek ve borç olarak takip edilmeyecek.

Hemen başvurmak mümkün

Tebliğ’in yayımından önce veya 01.08.2009 tarihine dek ödenen prim tutarlarına göre sigortalılık süresi belirleneceğinden, Tebliğ’in yayım tarihinden önce veya Tebliğ’de öngörülen altı aylık süre içerisinde de hiç prim ödemesi bulunmayanların sigortalılıkları sigortalılık başlangıç tarihi itibariyle, kısmi ödeme yapanların sigortalılıkları ise ödedikleri primlerin karşıladığı ay sonu itibariyle durdurulacak.

Bu kapsamdaki sigortalılar isterlerse 01.02.2009 tarihinden itibaren prim ödenmesi için verilen altı aylık süreyi beklemeksizin SGK’ya yazılı başvurarak sigortalılıklarının hemen durdurulmasını sağlayabilecekler.

Gerek bu düzenlemeyle ve gerekse 1479 sayılı Kanun kapsamındaki durdurma hakkından yararlananlar isterlerse tekrar SGK’ya müracaat ederek durdurdukları bu süreleri borçlanıp tamamını ödeyerek geri kazanmaları da mümkün olabilecek.

Sigortalılıkları bu hak kapsamında durdurulanlardan, 1479 ve 2926 sayılı kanunlara tabi çalışmaları 30.04.2008 tarihinden sonra da kesintisiz devam edenlerin sigortalılıkları 01.05.2008 tarihinden itibaren yeniden başlatılacak.

(Kaynak: Sözcü Gazetesi | 16.01.2009)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM