01.10.2008 tarihinden sonra isteğe bağlı sigortalı olabilmek için artık Türkiye’de ikamet etme şartı aranıyor. Bu bağlamda “İsteğe Bağlı Sigorta Giriş Bildirgesi”nde belirtilen ikamet adresi Türkiye’de ikamet etme şartı için ilk başta yeterli sayılacak.
İstisnalar
01.10.2008 tarihinden önce SSK ve Bağ-Kur kapsamında isteğe bağlı sigortalılığa başlayıp devam edenler bu ikamet zorunluluğundan müstesna bulunuyorlar. Bu sigortalılar yazılı talep alınmaksızın ve Türkiye’de ikamet şartı aranmaksızın isteğe bağlı sigortaya devam edebilecekler.
Uluslararası sosyal güvenlik sözleşmelerinden dolayı yurtdışından da ülkemizde isteğe bağlı sigortaya devam etme hakkı olanlar için Türkiye’de ikamet şartı aranmıyor. Keza ülkemiz ile uluslararası sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelerde iş üstlenen işverenlerce yurt dışındaki işyerlerinde çalıştırılmak üzere götürülen Türk işçileri de bu haktan yararlanıyor.
İsteğe bağlı sigortalı olmak için talepte bulunan yabancı uyruklulardan Türkiye’de yerleşik olma halinin belgelendirmeleri isteniyor.
İkamet sigortalılığı bitirebiliyor
İsteğe bağlı sigortalılık, uluslararası sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelerde iş üstlenen işverenlerce çalıştırılmak üzere yurt dışına götürülen Türk işçileri hariç, uluslararası sosyal güvenlik sözleşmelerinden doğan haklar saklı kalmak şartıyla ikametin yurt dışına taşındığı tarihten itibaren sona ereceğinden, ikametgâhın yurtdışına taşınması önem taşıyor.
Fakat gidilen ülkenin uluslararası sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmış veya imzalanmamış olması da önem taşıyor. Zira Türkiye’de ikamet etmekte iken isteğe bağlı sigortalı olanlardan, uluslararası sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkede bulunanların isteğe bağlı sigortalılıkları sigortalının aksine bir talebi olmadığı sürece devam ettirilecek.
Sigortalıların ikametlerinin yurt dışına taşıdıklarının tespiti, sigortalıların beyanıyla ya da SGK’ca ayrıyeten yapılabilecek.
Ev kadınlarının yeniden sigortalılığı
Bağ-Kur Kanunu kapsamında yurt dışında bulunan vatandaşların herhangi bir işte çalışmayan eşlerinden isteğe bağlı sigortaya devam edenlerden, sigortalılıklarının sona ermesi için talepte bulunanların veya düzensiz prim ödemeleri nedeniyle sigortalılıkları sona erenler, 01.10.2008 tarihinden sonra yurt dışında ikamet ettikleri sürece taleple veya prim ödemek suretiyle yeniden isteğe bağlı sigortalılıklarını başlatamayacaklar. Çünkü bu durumdaki sigortalılar, yeniden isteğe bağlı sigortalı olmak istediklerinde Türkiye de ikamet şartı ile karşılaşacaklar.
Okur Sorularına Kısa Cevaplar
İsmail DURSUN/SİVAS – KEY hakkınızdan daha önce konut temininde kredi olarak yararlanmamışsanız en az bin 350 YTL civarındaki bir KEY ödemesinin muhakkak yapılması gerekiyor. Zaten itirazınızı zamanında yapmışsınız ve işyeriniz KEY listesinde size yer vermiş olduğunu teyit ediyor. Hala sonuç alamamışsanız altı aylık uzatmayla 28.06.2008 tarihinde açıklanacak ek listeyi beklemeyin. Dilekçenize cevabı izleyen 60 günü geçirmeden dava açın.
Mesut PEHLİVANLAR/BURSA – 28.01.1964 doğumlu, 08.09.1980 ilk sigortalılık başlangıçlı, 651 günü 2003 ve sonrasına ait toplam 2 bin 353 günlük SSK prim günü ve SSK’lılık süreleriyle çakışmayan 1989-2003 yıllarında geçmiş toplam 13 yıl 10 aylık Bağ-Kur süresi bulunan bir sigortalı olarak 4/a sigortalılığınızı 609 gün (1 yıl 8 ay 9 gün) daha sürdürürseniz bu sürenin sonunda 4/a sigortalılığından (SSK) emekli olabilirsiniz.
Nazif IŞIK/ÇORLU - 23.10.1932 doğumlu, 02.06.1989’da Bulgaristan’dan zorunlu göçle gelerek Türkiye’ye yerleşmiş olarak 11.12.1989-23.10.1997 arasında toplam 7 yıl 6 ay 20 gün sözleşmeli ve memur olarak hizmette bulunduktan sonra emekli olamadığı için toptan ödeme alarak ayrılan bir iştirakçi olarak önce almış olduğunuz toptan ödemeyi iade edip Bulgaristan’daki çalışmalarınızdan 7 yıl 5 ay 10 günlük kısmını borçlanırsanız hemen emekli olabilirsiniz.
(Kaynak: Sözcü Gazetesi | 15.01.2009)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.