BASINDAN YAZILAR
Tarım SSK’lılar İçin Yeni Dönemde Bilinmesi Gerekenler (2) / Şevket Tezel - MuhasebeTR

Tarım SSK’lılar İçin Yeni Dönemde Bilinmesi Gerekenler (2) / Şevket Tezel

Tarım SSK Sigortalılarıyla ilgili diğer değişiklikler

Tarım SSK’lıları için yeni dönemde bilinmesi gereken, kimi sevindirecek kimi üzecek uygulamalar çeşitli ve hepsi de önemli. Tarım SSK sigortalıları için daha önce uygulanmayan toptan ödeme yapılan süreleri ihya hakkının artık tanındığını 31.12.2008 tarihli yazımızda, doğum borçlanması yapabileceklerini de dünkü yazımızda belirtmiştik. Bugün de Tarım SSK sigortalıları için yeni dönemde bilmeleri gerekli önemli olan diğer değişikliklere değinelim:

 

1- Önceki uygulamanın aksine Tarım SSK sigortalısının İş kazası ve meslek hastalığı sonucu ölümlerinde artık ana babalarına da ölüm geliri bağlanabilecek. Fakat eski uygulamadaki gibi ölen sigortalının ana ve babasına ölüm sigortasından aylık da bağlanmayacak, toptan ödeme de yapılmayacak.

 

2- 1 Ekim 2008’den itibaren yapılacak yaşlılık toptan ödemesi talebinde bulunanların primlerinin üçte ikisi yerine artık tamamı yaşlılık toptan ödemesi olarak ödenebilecek.

3- 2925 sayılı Kanunun Tarım SSK sigortalıları için ölüm sigortasından aylık bağlama şartlarını düzenleyen 26 ncı maddesi halen yürürlükte olup 5 yıldan beri sigortalı bulunup, 5510 sayılı Kanun kapsamında sigortalılık süresinde en az 900 gün prim ödemiş olan, sigortalının hak sahiplerine yazılı istekleri üzerine aylık bağlanacak. Tarım SSK sigortalıları askerliklerini borçlanabilecekler.

 

Cenaze yardımı sınırlı

 

4- Tarım SSK sigortalıları için cenaze masrafı karşılığı yalnızca iş kazası veya meslek hastalığı sonucu ölüm halinde ödenecek.

5- Tarım SSK sigortalısından dolayı hak sahibi olan kız çocuklarına normal SSK (4/a sigortalısı) ve Bağ-Kur (4/b sigortalısı) sigortalılarının olduğunun aksine evlenme yardımı yapılmayacak.

 

Tarım SSK emeklileri SGDP'li çalışamayacak

6- Tarım SSK’lılarına yaşlılık aylığı, 5510 sayılı Kanuna veya 506 sayılı Kanunun geçici 20 nci madde sandıklarına tabi çalışma halinde kesilecek, sosyal güvenlik destek primi uygulaması yapılmayacak. Yani tıpkı yurtdışı borçlanmasıyla emekli olanlar gibi Tarım SSK sigortalılığından emekli olanlar da emekli aylıklarını almaya devam ederek çalışamayacaklar.

7- 2925 sayılı Kanunda iş kazası ve meslek hastalığına ilişkin maddeler yürürlükten kaldırılmadığından bu sigorta kolundan yararlanmak için, sigortalının olay tarihinden üç ay önce tescil şartı aranacak.

8- Sürekli iş göremezlik gelirlerinden yapılacak indirimlerde hekim tavsiyelerine uymazlıkta en fazla yüzde 50 indirim yapılacak, SGK’ca önerilen tedaviyi kabul etmeyen sigortalıya gelir bağlanmayacak. Tarım SSK’lılar bu noktada da 5510 sayılı Kanundan farklı olarak yoksunluk yaşayacaklar. Zira SGK’nın yazılı bildirimine rağmen teklif edilen tedaviyi kabul etmeyen 4/a ve 4/b sigortalılarına tedavi süresinin uzaması veya iş göremezliğinin artması hallerinde geçici iş göremezlik ödeneği veya sürekli iş göremezlik geliri yarısı tutarında ödenebiliyor.

 

 

 

Yukarıdaki değişiklilerden görüleceği üzere Tarım SSK’lılar düşük prim ve daha az gün sayısıyla emekli olmanın bedelini diğer birçok sosyal imkânlardan yoksun ve norm ve standart birliğinin dışında kalarak ödeyecekler.

(Kaynak: Sözcü Gazetesi | 07.01.2009)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM