BASINDAN YAZILAR
Erkeklerin babalık izni var mı? / Resul Kurt - MuhasebeTR

Erkeklerin babalık izni var mı? / Resul Kurt

Okurumuz İlyas Pehlivan, eşi doğum yapan erkek işçiler için babalık izni olup olmadığını sormuş. Gerçekten daha önce de bu köşeden duyurduğum ve ne hikmetse bir türlü çözülmeyen önemli bir sorundur ‘babaların doğum izni.’ Herhalde kadınların doğum esnasında eşinin desteğine ihtiyacı olduğu düşünülmemiş ki, İş Kanunu’nda eşi doğum yapan işçilere bu konuda mazeret izni öngörülmemiş.

İş Kanunu’na göre; evlenmelerde üç güne kadar, ana veya babanın, eşin, kardeş veya çocukların ölümünde üç güne kadar verilmesi gereken izin sürelerinin yıllık iznin hesabında çalışılmış gibi sayılacağı belirtilmiş, ancak ‘karısı doğum yapan erkek işçiye’ doğum izni verilmesine ilişkin bir hüküm getirilmemiştir.

Bu konuda, devlet memurları ve gazeteciler için yasal düzenleme bulunduğu için babalık iznini kullanabiliyorlar. Erkek memura, karısının doğum yapması sebebiyle isteği üzerine üç gün izin verilmesi mümkün bulunmaktadır (657/104. madde). Yine, gazetecilere çocuğu doğduğu zaman 3 gün ücretli izin verilmesi zorunluluğu bulunmaktadır (5953/19 md.).

Birçok ülkede, babalara da doğum izni kullandırılmasına yönelik düzenlemeler yapılırken, maalesef iş kanunlarımızda bu yönde herhangi bir düzenleme yapılmamıştır. Kanunun bu eksikliğinin çoğu zaman duyarlı işverenlerin yaklaşımları ile çözümlenmesine rağmen, halen yasa değişikliğinin yapılmamış olması babaları üzmeye devam ediyor. Babalar da bu soruna çözüm getirecek duyarlı bir milletvekilinden yasa teklifi bekliyor.

İşte diğer ülkelerde doğum izinleri;

İsveç:
Anne ve babanın paylaşabileceği 16 ay izin. Her ebeveyn en az iki ay izin almak zorunda. İzin alan ebeveyne ücretinin yüzde 80’i ödeniyor.

Birleşik Krallık: Erkeklere iki hafta ücretli izin.

Danimarka: En az 18’i anne tarafından kullanılmak üzere 52 hafta ücretli izin.

Estonya: Çocuk altı aylık olana kadar kullanılmak üzere iki hafta ücretli izin.

Finlandiya: 18 gün sabit ve 158 gün de anneyle paylaşılabilecek ücretli izin.

Fransa: İki hafta ücretli ve anneyle paylaşılabilecek 104 gün ücretsiz izin.

Almanya: İki ay ücretli, 156 hafta da anneyle paylaşılabilecek ücretsiz izin. 

* * * 

Prim ödemeden sağlık yardımı alınır mı?

Ağabeyimin (38 yaşında) sigorta başlangıç tarihi 1988 ve 3000 günlük prim ödemesi var.Şu an işsiz ve sağlık sorunları nedeniyle hiçbir sağlık hizmetinden faydalanamıyor, devlet hastanelerinde para ile tedavi görüyor. SGK sitesinde maddi durumu yetersiz olan kişilerin priminin devlet tarafından ödeneceği yazıyor. Bunun sağlanabilmesi mümkün mü, yoksa yeşilkart uygulamasına mı başvurması gerekir ? M. Arslan

SGK, 01/10/2008-01/10/2010 tarihleri arasında söz konusu genel sağlık sigortalısı olmak için Kuruma başvuranlara, yeşil kart veren birimlere başvurmaları hususunda bilgi verileceğini açıklamaktadır.

Bu sigortalılardan, yeşil kart veren merkezlere gelir testi yaptırmayı kabul edip söz konusu kartı alanlarla, yeşil kart kullananların tamamının genel sağlık sigortası kapsamına Kurumca üç yıl içinde alınacakları tarihe kadar yeşil kart sistemi içinde sağlık yardımlarının verilmesine devam edilecektir. Bu sigortalılardan yeşil kart veren merkezlere gelir testi yaptırmayı kabul etmeyenler ise asgari ücretin iki katı üzerinden primleri tahakkuk edecek şekilde (153,29 YTL) genel sağlık sigortalısı olacaklar, bunların sigortalılıkları 1/10/2010 tarihine kadar Kuruma başvurdukları tarihten başlayacak ve Kuruma verecekleri genel sağlık sigortası giriş bildirgelerine göre tescil edileceklerdir.

Yeşil kart veren birimler tarafından anılan kanun hükümlerine göre yeşil kart verilmesi uygun görülmediği için kuruma bildirilen kişilerden Kurum taraftan yeniden yapılan değerlendirmelere göre, tespit edilen aile içindeki kişi başına düşen gelir payının aylık tutarı asgari ücretin üçte birinden (212,90 YTL) az olanların genel sağlık sigortası primleri Devlet tarafından karşılanacaktır.

(Kaynak: Star Gazetesi | 18.12.2008)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM