BASINDAN YAZILAR
Vergi Barışı yüz güldürdü 10 milyar kaynak geliyor - MuhasebeTR

Vergi Barışı yüz güldürdü 10 milyar kaynak geliyor

Vergi borçlularına getirilen kolaylık, kriz ortamında Maliye’nin yüzünü güldürdü. Maliye Bakanı Unakıtan, ‘Vergi Barışı’ için başvuranlardan tahsil edilecek turarın 10 milyar YTL’yi aştığını söyledi.

HÜKÜMETİN, küresel krizin yaralarını sarmak için uygulamaya koyduğu barış projelerinin sonuçları yüz güldürdü. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, kriz nedeniyle vergi borçlularına tanınan ödeme kolaylığından yararlanmak için başvuruda bulunanlardan tahsil edilecek vergi tutarının 10 milyar YTL’yi aştığını söyledi. Unakıtan, yurtdışındaki varlıkların yurda getirilmesini öngören Varlık Barışı Projesi kapsamında ise kaynakların 2009 yılı başından itibaren geleceğini söyledi.

UNAKITAN, ekonomik paketle ilgili gelişmeleri ve 2009 yılındaki vergi politikalarını star’a değerlendirdi. Unakıtan, kamuoyunda vergi barışı olarak bilinen, vergi borçlarının yıllık yüzde 3 faizle 18 ayda ödeme kolaylığı getirilmesine ilişkin düzenlemeye tahminlerin üzerinde başvuru yapıldığını bildirdi. Ödeme kolaylığından yararlanmak için yapılan başvurunun 10 milyar YTL’yi geçtiğinisöyleyen Unakıtan, ödeme kolaylığına, 2003’te çıkarılan Vergi Barışı Projesi’nden daha fazla başvuru yapıldığına dikkat çekti.

VARLIK BARIŞI PARASI OCAKTA

UNAKITAN,
yurtdışındaki varlıkların yurda çekilmesini öngören Varlık Barışı Projesi ile ilgili sürenin başladığını da hatırlatarak, ‘Varlık Barışı ile ilgili 3 aylık süre verdiğimiz için henüz bir rakam söyleyemiyoruz. Ancak bu kapsamdaki kaynak girişlerinin 2009 yılı başında olacağını tahmin ediyoruz’ dedi. Maliye yetkilileri ise, yurt dışında bulunan ve bankalarda tutulan varlıkların büyük kısmının vadesinin, 2008 yılında dolacağını belirterek, bu nedenle girişlerin ocak ve şubat aylarında olacağını söylediler.

İNDİRİM DE ARTIŞ DA YOK

IMF’nin
KDV oranlarının arttırılmasına ve reel sektör temsilcilerinin de KDV oranlarının indirilmesine ilişkin taleplerini değerlendiren Unakıtan, 2009 yılında KDV oranlarında indirim de artırım da olmayacağını söyledi. Unakıtan, ‘Benden yüzde 3 oranında KDV indirimi isteniyor. Adam ürün fiyatlarında yüzde 50 indirim yapmış. Ben yüzde 3 indirim yapsam ne olacak’ dedi. Unakıtan GAP ve DAP ödeneklerinden kesinti düşünmediklerini de söyledi.

Tasarruf olsa IMF’ye ihtiyaç kalmayacak

TÜRKİYE’DE tasarruf alışkanlığının olmadığını ifade eden Unakıtan ‘Bizde tasarruf oranı yüzde 14’tür. Endonezya’da bu oran yüzde 26, Çin de yüzde 53’tür. Bu nedenle sürekli kaynak ihtiyacı duyuyoruz. Tasarruf alışkanlığı olsa bugün IMF’ye ihtiyacımız bile kalmayacak’ dedi. Unakıtan, TBMM’de gündeme getirdiği, Türkiye’nin son beş yılda 24.5 milyar dolarlık altın ithal etmesinin ilginç bir durum olduğunu hatırlatarak, vatandaşları altınlarını bozdurmaya çağırdı. Unakıtan, ‘İşletme sahibi, banka banka dolaşıp kredi arıyor. Bozdur altınları. Al sana kredi. Adam kazandığını altına yatırmış. Şimdi de nakit sıkıntısı yaşıyor’ dedi.

Üflesen yıkılacak firmalar var

KÜRESEL krizle birlikte gündeme gelen reel sektör ile bankalar arasındaki ‘kredi sıkıntısını’ da değerlendiren Unakıtan, ‘Bana bazı firmalar gelip, ‘efendim kredi alamıyoruz’ diyerek bankaları şikayet ediyorlar. Bilançolarını soruyorum, adamın 10 lira sermayesi varsa, 90 lira da borcu bulunuyor. Bu adam kredi alabilir mi? Bunlar bırakın krizi, rüzgar üflese yıkılacak firmalar’ diye konuştu. Unakıtan, Türk bankacılık sektörüne uygulanan kriterlerin reel sektör içinde geçerli olması gerektiğini belirterek, ‘Bankalarımız neden batmadı? Çünkü yüzde 18 rasyo şartı var. Geçmişte, efendim dünyada çok daha düşük bizde de düşsün denildi. Karşı çıktı. Bankalar bugün ayakta kaldı. Şirketlerde bu rasyolarla çalışsalardı bugün sorun yaşanmazdı’ dedi.

İkinci reform şirketlere


İKİNCİ nesil reformlar içinde en kritik konunun ise özel sektör ve şirketlerin yeniden yapılandırılması olduğunu vurgulayan Ekren, diğer iki unsurun ise İstanbul’un bir finans merkezi haline getirilmesi ile işgücü potansiyeli doğrultusunda yeni bir meslek edindirme stratejisi geliştirmek olduğunu söyledi. Ekren, ekonomideki canlanma için girişim duygularının canlı tutulması gerektiğini de söyledi

(Kaynak: Star Gazetesi | 18.12.2008)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM