Soru: Merhaba Sadettin Bey. Annemin doğumu 1941 yılı. 1997 yılından bu yana Bağ-Kur'lu ve şu an 15. basamakta. Kısmi emeklilik için dört yılı var. Daha fazla maaş alabilmesi için kalan süreyi SSK'da mı geçirmeli yoksa Bağ-Kur'a devam mı etmeli? Hangi durumda maaşı daha fazla olur? Yardımcı olursanız çok müteşekkir kalırız. Yusuf Akyol.
Cevap: Değerli okurum, anneniz 15. basamaktan bugün kısmi (yaştan) emekli olsa kendisine yaklaşık 600 YTL aylık bağlanır. Aynı şekilde bugün SSK'dan emekli olsa yine 600 YTL civarı aylık bağlanır. Dolayısıyla bundan sonra SSK'ya (4/a) geçmesi emekli aylığını pek fazla etkilemez. Kalan günlerini 4/b'li (Bağ-Kur'lu) olarak doldurmasında herhangi bir sakınca yok.
Doğum borçlanmasına neden cevap verilmiyor?
Soru: Sadettin Bey, doğum borçlanması ile ilgili bir yazınızı okumuştuk. Bu yazıdan hareketle doğum borçlanması yapmak istedik. SGK'ya verdiğimiz bir dilekçe ile 15 Ekim 2008 tarihinde annemiz için doğum borçlanması talebinde bulunduk ancak henüz bir cevap verilmedi.
Şimdiye kadar olumlu ya da olumsuz bir cevap verilmesi gerekmez miydi? Yaklaşık iki ay geçmesine rağmen cevap verilmemesi normal midir? Bundan sonra ne yapmamızı önerirsiniz? Muhtar Ökmen.
Cevap: Değerli okurum, normalde bu süre içerisinde cevap verilmesi gerekirdi. Ancak SGK üniteleri, doğum borçlanması ile ilgili bir genelge yayınlanmasını bekliyor. Bu genelge henüz yayınlanmadı. Bu konuda sadece sizin değil binlerce kişinin dilekçesi beklemede.
Zannımca önümüzdeki günlerde bu genelge yayınlanacaktır. Zaten başvurunuza 60 gün içerisinde bir cevap verilmemesi, sizin idare mahkemesine gitmeniz için yeterlidir. Çünkü 60 gün içerisinde bir başvuruya cevap verilmemesi zımni olarak reddedildiğini gösterir. Ancak size tavsiyem, bir süre daha bekleyin. Önümüzdeki haftalarda da bir cevap gelmezse o zaman mahkemeye başvurursunuz.
Borçlanma bedeli yüksek geldi, ne yapmalıyım?
Soru: Sadettin Bey, SGK'ya, 29.09.2008 tarihinde askerlik borçlanması için müracaatta bulundum. Bu talebim kabul edilmiş. Fakat, yeni kanuna göre işlem yapılmış ve 4.087,68.-YTL. borç çıkarıldı. Bu tutarı da 1 ay içerisinde ödemem istenmiştir. İkinci bir yazı yazdım ve müracaatımı taahhütlü posta ile kanun yürürlüğe girmeden yaptığımı ve eski kanuna göre hesaplama ve süre verilmesini talep ettim.
Ancak, verilen cevapta; "Borçlanma tutarı sigortalıların borçlanma isteğini belirten yazılı taleplerinin kurum kayıtlarına intikal ettiği tarihteki kanunla belirlenen oran üzerinden hesaplandığından, kayıtlı talebinizin yerine getirilmesinin kanunen mümkün olmadığını bilgilerinize rica ederim" diye cevap geldi. Bildiğim kadarı ile taahhütlü, iadeli taahhütlü, APS gibi yollardan yapılan müracaatlarda PTT'ye verilen tarih geçerli. Adi posta ve kargo ile yapılan müracaatlarda ise talebin kurum kayıtlarına ulaştığı tarih esas alınmaktadır. Bu durumda ne yapmam gerekiyor? Metin ÇAY
Cevap: Değerli okurum, 1 Ekim'de askerlik borçlanması tutarı arttığı için siz de haklı olarak 29 Eylül'de SGK'ya borçlanma talebinde bulunmuşsunuz. Eğer başvurunuzu iadeli taahhütlü olarak 29 Eylül'de postaya verdiyseniz, borçlanma bedeliniz eski tutara göre hesaplanmalı ve ödemek için de 6 aylık süre tanınmalıydı.
Zira SGK'nın 28 Eylül 2008 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan Hizmet Borçlanma İşlemlerinin Usul Ve Esasları Hakkında Tebliği'nin I-E maddesinin son fıkrasında "Sigortalının borçlanmaya esas günlük kazancının tespitinde, adi posta yolu ile gönderilen veya Kuruma doğrudan verilen belgenin Kurum kayıtlarına intikal ettiği tarih, iadeli taahhütlü veya acele posta servisi olarak gönderilenlerde ise postaya verildiği tarih esas alınacaktır" Hükmü yer almaktadır.
Dolayısıyla sizin borçlanma başvurunuz da iadeli taahhütlü yapıldığı için, hakkınızda eski mevzuata göre işlem yapılması gerekiyor. Size gelen yazılı cevaba, tekrar bir dilekçe yazın ve dilekçe ekine söz konusu tebliği de ekleyin. Talebiniz yine reddedilirse bu durumda bulunduğunuz bölgenin iş mahkemesine başvurabilirsiniz.
(Kaynak: Bugün Gazetesi | 15.12.2008)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.