Tasarı, Türk Ticaret Kanunu’nu yeni bir anlayışla yorumluyor ve çağın gereklerine uygun olarak yenden yazımını sağlıyor. Mevcut Ticaret Kanunu’muz 1957 yılından beri uygulanıyor. Osmanlıca kelimelerin bir hayli yoğun kullanıldığı bu Kanunun belirli yerlerini işin uzmanları bile bazen anlamakta zorlanıyor.
Şu an TBMM’de görüşülen Ticaret Kanunu Tasarısının üzerinde 5 yılı aşkın süredir geniş katılımlı birçok ekip çalışıyor. Tasarı 1535 maddeden oluşuyor.
Dolayısıyla Tasarının kısa sürede yasalaşmasını beklemek zor. Tasarı ticari hayatı baştan sona yeniden düzenliyor. Ticari işletmeler, şirketler, şirket ortakları, yönetim kurulu üyeleri, kanuni temsilciler ve daha sayamadığımız birçok kişi ve kurum bu Tasarıdan etkileniyor.
1535 maddelik Tasarı oldukça fazla yenilik öngörüyor. Biz de bu yeniliklerden önemli gördüğümüz bazılarını okuyucularımıza aktaralım istedik. İşte değişikliklerden bazıları:
-Tasarıya göre anonim ve limited şirketler artık tek ortakla kurulabilecek. Mevcut kanunda anonim şirket için en az 5, limited şirket için en az 2 ortak gerekli.
-Bu şirketleri kurabilmek için gerekli asgari sermaye tutarları da yükseliyor. Limited şirketlerde asgari sermaye 5.000 YTL’den 25.000 YTL’ye yükseliyor. -Şirketlerin ticari defterleri, malvarlıkları ve mali tabloları, uluslar arası finansal raporlama standartlarına uygun olarak hazırlanan Türkiye Muhasebe Standartlarına uygun olarak daha şeffaf ve hesap verilebilirlik temelinde hazırlanacak.
-Şirketlerin denetimi yeniden düzenleniyor. Murakıpların yaptığı denetim yerine mali müşavirlerce yapılacak denetim geliyor. Denetim daha ciddi ve Muhasebe Standartlarına uygun bir biçimde yapılacak.
-Ticari işlerde uygulanacak faiz oranı serbestçe belirlenebilecek. -Her şirket için internet sitesi kurma zorunluluğu getiriliyor. Her şirket internet sitesi kurmak ve şirketle ilgili bazı bilgi ve belgeleri sitede yayımlamakla yükümlü olacak.
-Şirket ortakları şirketten borçlanamayacak. Oldukça önemli bir yenilik olarak anonim şirketlerde ortaklarla beraber yönetim kurulu üyeleri de şirketten borçlanamayacak. Fakat bu kuralın bir istisnası var. Borç, şirketin işletme konusu ve ortağın işletmesi arasındaki ticari bir işlemden doğmuşsa ve emsalleriyle benzer şartlara sahipse yasak kapsamında olmayacak. Yasağa uyulmaması durumunda adli para cezası uygulanacak...
(Kaynak: Bugün Gazetesi | 15.12.2008)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.