BASINDAN YAZILAR
Taksitlendirmede faiz ve sürpriz / Kazım Yılmaz - MuhasebeTR

Taksitlendirmede faiz ve sürpriz / Kazım Yılmaz

Kamu alacaklarının düşük faizle taksitlendirilmesi uygulaması bu haftanın mesai bitimine dek ertelendi. Borcun yıllık yüzde 3 faizle ertelenip taksitlendirilmesi elbette bankadan kredi kullanıp bu borçları ödemeye göre çok uygun.
Normalde zamanında ödenmeyen kamu alacaklarına uygulanan faiz aylık yüzde 2.5. Yani yıllık yüzde 30.
18 aylık bu taksitlendirmede uygulanan yüzde 3 oranı da gerçekte o kadar düşük değil. Çünkü normal olarak uygulanan yıllık yüzde 30 oranındaki faiz sadece alacağın aslına uygulanır.
Örneğin, 2003 yılı Şubat ayına ait bin lira vergi borcu olsun. Buna işleyecek faiz yüzde 250'dir. Toplam borç 3.500 lira olur.
Bu borç ödeninceye kadar bin lira vergi aslına faiz hesaplanır. Dolayısıyla bu borç bir yıl ödenmezse hesaplanacak faiz 300 liradır. Toplam borç 3.500 bin lira olmasına karşın uygulanan faiz 300 liradır. Bunun oranı da yüzde 8.57'dir.

Mükellefe sürpriz yapıldı
Aynı hesaplamayı taksitlendirme için yapalım. Taksitlendirmede faiz borcun toplamına uygulanır. Anapara faiz ayrımı yapılmaz. Taksitlendirme gününe kadar işlemiş olan faizler de anaparaya eklenir.
Yani örneğe göre faiz 3.500 bin lira üzerinden hesaplanır. Bir yıllık faiz de 105 lira olur. Taksitlendirme faizi eski borçlarda yüksek, yeni borçlarda daha düşük çıkar. Çünkü eski borçlarda işlemiş faiz daha yüksektir. Görüldüğü üzere, taksitlendirme eski borçlarda da avantajlı.
Borç 1990'lardan kalıyorsa taksitlendirme faizi daha yüksek olabilir. Ama o zamandan beri ödenmeyen borcun şimdi ödenmesi de mümkün olmaz herhalde.
Vergi Barışı Yasası'ndan yararlanarak borçlarını ödeyen mükelleflerin bir kısmı daha sonra sürprizlerle karşılaştılar. Vergi daireleri sonradan borç çıkarıp, "Biz atlamışız, yasanın da süresi geçtiği için yararlanamazsınız" dediler.
Bu defa bu tür sürprizlerle karşılaşmamak için önceden borç listesi istemekte yarar olabilir. Ama bu tür sürprizler olursa, talebinizin bütün borçlar için taksitlendirmeden yararlanmak şeklinde olmasında fayda var. Maliye Bakanlığı'nın açıklaması da bu yönde. Eğer siz tüm borçlar için talepte bulunursanız ve sonradan sürpriz çıkarsa taksitlendirmeden yararlandırılmasını isteyebilirsiniz. Kabul edilmezse de yasal yollara başvurma hakkınız doğar.
Vergi dairesi değişenlerin her vergi dairesine ayrı başvuru yapması gereği de unutulmamalı.

(Kaynak: Takvim Gazetesi | 02.12.2008)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM