BASINDAN YAZILAR
Merkezi bütçede yüzde 60'lık başarı - MuhasebeTR

Merkezi bütçede yüzde 60'lık başarı

Kriz Türkiye ekonomisini de etkilemeye başlarken bütçe moral verdi. 10 aylık dönemde 12 milyar 275 milyon YTL olan merkezi yönetim bütçe açığı, bu yıl aynı dönemde yüzde 60 azalarak 4 milyar 887 milyon YTL oldu

Dünyayı saran küresel mali kriz, Türkiye ekonomisini etkilemeye başlamışken, açıklanan bütçe sonuçları moral kaynağı oldu. Geçen yılın Ocak-Ekim döneminde 12 milyar 275 milyon YTL olan merkezi yönetim bütçe açığı, bu yıl aynı dönemde yüzde 60.2 azalarak 4 milyar 887 milyon YTL oldu. Faiz dışı fazla ise yüzde 18.7 artışla 38 milyar 464 milyon YTL'ye yükseldi.

FDF'DE ARTIŞ

Maliye Bakanlığı, Ekim ayı ve yılın ilk on aylık dönemine ilişkin merkezi yönetim bütçe gerçekleşmelerini açıkladı. Buna göre Ekim ayında gelirler geçen yıla göre yüzde 6.8 artışla 15 milyar 107 milyon, giderler yüzde 6.5 artışla 15 milyar 178 milyon, bütçe açığı yüzde 30.8 küçülerek 71 milyon, faiz dışı fazla ise 1 milyar 942 milyon YTL oldu.

AKILCI POLİTİKALARIN SONUCU...

Maliye Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, yılın ilk on ayında bütçede olumlu bir performans yakalandığı belirtilerek, mali disiplinden ödün verilmeksizin ilk on ayda elde edilen olumlu performansın, yılın kalan iki ayında da sürdürüleceği ifade edildi. Uygulanan "akılcı" bütçe politikaları ve "kararlılıkla sürdürülen mali disiplin" sayesinde ülkenin küresel mali krizden asgari düzeyde etkilendiği ve olumlu bütçe performansının finansal sistemin teminatı olmaya devam ettiği vurgulandı. Bütçe giderlerinin hedefler içinde kalması ve bütçe gelirlerinin hedeflerle uyumlu bir şekilde gerçekleştirilmesi amacıyla gerekli her önlemin alınacağı bildirildi.

 

IMF tanımlı FDF geriledi

Fortis Ekonomik Araştırmalar ve Strateji Bölümü bütçede gerçekleşen performansa ilişikin şunları kaydetti: ”Ekim ayında merkezi yönetim bütçesi 1,942 milyon YTL faiz dışı fazla vererek geçen yılın aynı ayında kaydedilen 1,811 milyon YTL FDF'yi aştı. Ancak, Eylül ayındaki vergi gelirlerinin bir kısmının Ekim ayına kaydığını dikkate alarak, son iki ayın performansı birlikte değerlendirildiğinde, IMF tanımlı FDF geçen yılın benzer dönemine göre belirgin şekilde gerilemiş oldu

(Kaynak: Referans Gazetesi | 13.11.2008)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM