Küresel kriz sebebiyle ücretsiz izne çıkarılan işçilere müjdeli haber geldi. Hükümet, 2003 yılında afet dönemleri için kurulan 'Kısa Çalışma Ödeneği' ve 'Ücret Garanti Fonu'nu devreye alıyor
Krizden etkilenen şirketlerde, işçiye çalışamadığı sürelerin maaşını devlet ödeyecek. Böylece hem çalışanların mağduriyeti önlenecek hem de zora giren şirketlere nefes alma fırsatı tanınacak. Uygulama ile sıkıntı çeken işletmelerin üzerindeki maaş yükünün belli ölçüde hafifletilmesi hedefleniyor. Ücret giderleri belli süreyle devlet tarafından üstlenilen şirket, personel çıkarmak zorunda kalmayacak. Ayrıca devlet, iflas eden şirketlerin işsiz kalan personeline 3 aylık maaş yardımında bulunacak.Küresel kriz sebebiyle ücretsiz izne çıkarılan işçilere müjdeli haber geldi. Krizin vurduğu şirketlerde, işçiye çalışamadığı sürelerin maaşını devlet ödeyecek. Böylece hem çalışanların mağduriyeti önlenecek hem de zora giren şirketlere nefes alma fırsatı tanınacak. Uygulama ile sıkıntı çeken işletmelerin üzerindeki maaş yükünün belli ölçüde hafifletilmesi hedefleniyor. Maaş giderleri belli süreyle devlet tarafından üstlenilen şirket, personel çıkarmak zorunda kalmayacak. Ayrıca devlet, iflas eden şirketlerin işsiz kalan personeline 3 aylık maaş yardımında bulunacak. 2003 yılında kurulan 'Kısa çalışma ödeneği' ve 'Ücret Garanti Fonu' işçilerin krizi en az zararla atlatabilmeleri için devreye sokulacak.
Amerika'da başlayıp Avrupa'ya sıçrayan ekonomik kriz, Türkiye'de de hissedilmeye başlandı. Özellikle otomotiv ve tekstil gibi ihracat ağırlıklı sektörlerde pek çok firma üretime ara verip personelini ücretsiz izne gönderiyor. Bazı şirketler ise çalışma sürelerini kısaltma yoluna gidiyor. Krizden dolayı gelir kaybına uğrayan çalışanın imdadına 'Kısa çalışma ödeneği' yetişecek. Söz konusu ödenek sistemi, 2001 krizinde yaşanan sosyal sorunların bir daha tekrar etmemesi amacıyla 5 yıl önce kurulmuştu. Sistemin temel amacı genel ekonomik kriz dönemlerinde ücretsiz izne çıkarılan ya da dönemsel çalıştırılan personelin mağdur edilmesini önlemek. Ancak ödenek, yangın, deprem ve sel baskını gibi afetlerden zarar gören işletmeler için de devreye girebiliyor. Bu çerçevede kısa çalışma ödeneğinden son üç yılda 278 kişi yararlandı.
Kısa çalışma ödeneğinden işçi ve işverenin faydalanabilmesi için çalışma süresinin en az üçte bir oranında azaltılması gerekiyor. Ödenek, en az dört hafta, en fazla üç ay süreyle ödeniyor. Ekonomik kriz nedeniyle işçilerin çalışma sürelerini azaltan veya faaliyetini tamamen durduran işveren, bu durumu Türkiye İş Kurumu'na bildirmekle yükümlü. Bu durumda Çalışma Bakanlığı, inceleme yaparak 'uygunluk tespiti'nde bulunuyor. Uygun görmesi halinde kısa çalışma ödeneğine karar veriliyor. Bu haktan yararlanabilmek için iş yavaşlatma ya da durdurmanın en az 1 ay sürmesi zorunlu. Bu şartları taşıyan işletmelerde personel, çalışamadığı günlerin parasını devletten alacak. Devletin ödeyeceği miktar en fazla 510 YTL. Bir kişinin kısa çalışma ödeneği alabilmesi için adına en az 600 gün sigorta primi ödenmiş olması şart. Devlet bu kişilerin sigorta primlerini de yatıracak.
Ekonomik krize karşı iş hayatındaki bir başka güvence mekanizması da Ücret Garanti Fonu. Bu fon, kriz sebebiyle iflas veya konkordato ilan eden işletmelerde alacağı kalan personel için devreye giriyor. İşini kaybeden çalışanın son üç aylık net ücreti, 30 gün içinde İşsizlik Fonu'ndan ödeniyor. İşçinin, üç aylık ücretini alabilmesi için son bir yıl içinde aynı işyerinde çalışmış olması gerekiyor. İşsizlik Fonu bünyesinde kurulan Ücret Garanti Fonu'ndan geçen ay, 34 kişiye toplam 35 bin 628 YTL ödeme yapıldı. Şimdiye kadar yapılan ödemelerin toplamı ise 9,6 milyon yeni lirayı geçti. Krizle birlikte bu sayının önemli ölçüde artması bekleniyor.
(Kaynak: Zaman Gazetesi | 11.11.2008)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.