İşsizlik Ödeneği Hesabı
20.10.2008 tarihi itibarı ile işten ayrılmış bulunmaktayım. Son 3 yıl ortalamam bin 63 gün. Acaba işsizlik maaşım kaç ay olur? Bu konuda bilgi verirseniz çok memnun olurum? İşsizken sağlık yardımı alabilecek miyim? Mustafa ALTINAY
Sayın Okurum,
İş sözleşmesinin feshinden önceki 120 günü aralıksız olmak üzere, son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile prim ödemiş durumdayken kendi istek ve kusurları haricinde bir sebepten dolayı işsiz kalanlardan iş sözleşmeleri, ihbar önellerine uygun olarak işveren tarafından feshedilenler işsizlik ödeneği alabilirler.
Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün prim ödeyerek sürekli çalışmış olanlardan, son üç yıl içinde;
●600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün,
●900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün,
●Bin 80 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün,
süre ile işsizlik ödeneği verileceğinden size de eğer fesihten önceki son 120 gününüz aralıksız ise 240 gün, yani 8 ay işsizlik ödeneği alabilirsiniz.
Günlük işsizlik ödeneği, sigortalının son dört aylık (120 günlük) prime esas kazançları dikkate alınarak bulunacak günlük ortalama net kazancınızın yüzde 50’si olarak hesap edilecek. Bu şekilde günlük olarak hesaplanan işsizlik ödeneği aylık olarak, her ayın sonunda ödeniyor. Fakat işsizlik ödeneği miktarı asgarî ücretin netini geçemiyor.
İşsizlik ödeneği aldığınız dönemde sigortalılığınız da yürüyecek ve buna bağlı olarak genel sağlık sigortası primi ödemeden sağlık yardımı hakkından yararlanacaksınız. Bu dönemde asgarî ücret üzerinden hesaplanacak yüzde 12’lik GSS primi İş-Kur’ca ödenmiş olacak.
Türkiye İş Kurumu tarafından yürütülen işsizlik sigortası işlemlerine karşı herhangi bir yanlışlık olduğu kanaatinin uyanması durumunda itirazlar da yine bu kuruma yapılabilecek. İtirazların tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde yapılması ve yapılan itirazların da İş-Kur tarafından 30 gün içinde sonuçlandırılması gerekiyor.
Okur Sorularına Kısa Cevaplar
Rasime TATLICIOĞLU - 09.10.1955 doğumlu, 01.01.1983 ilk sigortalılık girişli 3 bin 640 prim günü olan bir sigortalı olarak 1977 ve 1980 yıllarındaki iki doğum borçlanması için başvuru yapmanız halinde Tebliğe göre doğumlarınızın ilk sigortalılık tarihinden önce olduğu gerekçesiyle SGK başvurunuzu reddedecektir. Ancak yargı yoluna başvurarak borçlanmayı yapabileceğinizi düşündüğümüzü belirtelim. Doğum borçlanması için girişim yapmasanız bile 23.05.2008 tarihinden önce 3 bin 600 gününüzün bulunması koşuluyla zaten 09.10.2009 tarihinde 54 yaşını doldurarak emekli olabileceksiniz.
Muammer AYYÜZLÜ – 1962 doğumlu, 01.07.1998 sigortalılık girişli, 01.05.2003 tarihinden bu yana isteğe bağlı SSK primi ödeyerek Eylül 2008 dâhil 2 bin 368 gün primi olan anneniz 3 bin 600 gün olmasına kalan bin 232 günü 1 Ekim 2008’den sonra 4/b sigortalısı (Bağ-Kur’lu) sayılsa bile isteğe bağlı ödeyerek 58 yaşını dolduracağı 2020 yılındaki doğum gününde emekli olabilir. Ödemeye devam ederse 3 yıl 5 ay 2 gün sonra 2 Mart 2012 tarihinde bin 232 gün dolacak olup bundan sonra isteğe bağlı ödemeyi bırakmalıdır.
Rumuz NİLÜFER51 - 20.04.1968 doğumlu, 09.10.1982 ilk sigortalılık başlangıçlı olup toplam 2 bin 600 gün SSK priminden sonra 11.10.1995 tarihinden itibaren Bağ-Kur’lu olan bir sigortalı olarak yüzde 40 çalışma gücü kayıp oranınız bulunduğunu sağlık kurulu raporuyla belgelendirip SGK Sağlık Kurulu’na da onaylatırsanız Bağ-Kur’dan özürlü olarak emekli olabilirsiniz.
İŞVERENLER İÇİN ÇALIŞMA HAYATI
Yeni Dönemde 4/a Sigortalılarının Ücret Olan/Olmayan Prime Esas Kazançları (1)
Sosyal güvenlik açısından saatlik, günlük, haftalık, aylık veya yıllık olarak para ile ödenen ve süreklilik niteliği taşıyan brüt tutar olarak tanımlanan ücret İş Kanunu anlamında ise bir kimseye bir iş karşılığında işveren veya üçüncü kişiler tarafından sağlanan ve para ile ödenen tutar olarak tanımlanıyor ve belli esaslar dâhilinde prime tabi tutulması gerekiyor.
Normal ücretin yanında fazla çalışma, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışma hazırlama, tamamlama ve temizleme işlerinde artırımlı ücretler de prime tabi olup tüm bu ücretlerin ödendiği tarihe bakılmaksızın hak edildiği tarihin içinde bulunduğu ayın prime esas kazancına dâhil edilmesi gerekiyor. İşçinin Kasım 2008 ayında hak ettiği ücret olan 800 YTL Aralık ayında ödenmişse de bu 800 YTL’nin Kasım 2008 ayının prime esas kazancına dâhil edilmesi gerekiyor.
Buna karşın, sigortalıların hak kazanıp da kullanmadıkları yıllık izin sürelerine ait ücretlerin hizmet akdinin feshinden sonra ödenmesi halinde, sözleşmenin feshedildiği tarihte hak kazanıldığı nazara alınarak, bu nitelikteki yıllık izin sürelerine ilişkin ücretlerin sözleşmenin feshedildiği ayın kazancına dâhil edilmesi gerekiyor.
Sigortalıların ücret niteliğinde olmayan kazançlarının prime tabi tutulmasında hizmet sözleşmesi devam durumuna göre farklı uygulama yapılması gerekiyor.
Sigortalıların ücret ve ücret niteliği dışındaki kazançlarının öncelikle ödendiği ayın prime esas kazancına dahil edilmesi gerekiyor.
Toplu iş sözleşmeleri uyarınca veya kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan ve toplu iş sözleşmesi dışında kalan personel ile toplu iş sözleşmesine tabi olmakla birlikte sendikalara üye olmamaları nedeniyle özel sektöre ait işyerlerinde sözleşme kapsamında bulunmayan personele geriye yönelik olarak ücret farkı ödenmesine karar verilmesi halinde, sözkonusu ücret farklarının, ilişkin oldukları ayların prime esas kazancına dahil edilmesi gerekiyor.
(Kaynak: Sözcü Gazetesi | 05.11.2008)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.