Her geçen yıl bir öncekini aratır hale geldiğimiz, zor zamanlara erdiğimiz, geçim derdinin düşün derdini bastırdığı, huşu içinden yeşeren hislerimizin ise tamamen alt bilince batırıldığı günlerin akışına kapılıp giderken, vergi ile ilgili haberlerin ilgi alanı dışında kalmasına izin vermeyen bir düzen-sizlik içinde yaşayıp gidiyoruz işte…
Dünya ülkeleri kalkınmanın sefasını süredursun, biz büyümenin alfabesinde elif ba ile geçirelim daha kaç ömrü…
Çin ekonomisi mi? Yoksa Amerika mı? Ya da Avrupa ekonomisi medeni liderliğin gölgesinde mi büyüyecek? atışmalarının vesvesesinde mi güneşlenelim?
“Bağışlamayan meczup tarihin şerinde, savrulup gidiyoruz işte kör bir talihin yelinde…”
Bugün köşemizde; 2025 yılının, özelde şirketlere genelde tüm mükelleflere hangi yeniliklerle neler getirip hangi sorumlulukları yüklediğinin üzerinden birlikte geçmiş olalım.
1.İş Sağlığı ve Güvenliği Zorunluluğu 2025…
İş güvenliği uzmanı ihtiyacı, işyerindeki çalışan sayısı, tehlike sınıfı ve işin niteliğine göre belirlenir. Kanunda net bir çalışan sayısı belirtilmemiş olsa da, genellikle 50’den fazla çalışanı olan işyerlerinde iş güvenliği uzmanı bulundurulması gerekmektedir. Ancak, az tehlikeli sınıfta yer alan 50’den az çalışanı olan işyerleri için de 2025 yılından itibaren iş güvenliği uzmanı bulundurma zorunluluğu getirilmiştir. 50’den az olarak belirtilen ifade esasen 1 işçiyi dahi kapsamaktadır.
Az tehlikeli işyerleri, çalışanların sağlığı ve güvenliği açısından düşük risk taşıyan işyerleridir. Bu işyerlerinde genellikle fiziksel, kimyasal veya biyolojik riskler bulunmaz veya bu riskler düşük seviyededir. Ofisler, mağazalar, küçük atölyeler gibi işyerleri az tehlikeli işyerlerine örnek olarak verilebilir.
Ortak Kanuni temsilci veya şirketinizdeki yetkili olan müdür olan kişi, eğitim alarak bu sorumluluğu yerine getirebiliyorsunuz.
16 Saat eğitim almanız gerekiyor.
Sonrasında sınava giriliyor ve 100 üzerinden en az 50 alarak sınavı geçmeniz gerekiyor.
Her çalışana da aylık olarak 10 dakika ayırmanız gerekli.
Dışarıdan Hizmet Alabilirsiniz. OSGB veya ÇASMER denilen kurumlardan hizmet alınabiliyor. Personel sayısına göre bir teklif alıyorsunuz ve aylık olarak fatura karşılığı ödüyorsunuz.
2.Günlük Hasılat Tespiti Vergi Sistemine Girmiş Oldu…
Bir ayda üçten bir yılda 12’den az olmayacak şekilde vergi idaresince yapılan yoklamalar sonucu tespit edilen günlük hasılat tutarları, ortalamasından hareketle aylık hasılat tutarı hesaplanacaktır. Bu şekilde tespit edilen aylık hasılat tutarlarının toplamı, tespit yapılan ay sayısına bölünmek suretiyle aylık ortalama hasılat tutarı belirlenecektir. Aylık ortalama hasılat tutarı, faaliyette bulunulan ay sayısı ile çarpılmak suretiyle mükelleflerin ilgili takvim yılı hasılatları tespit edilecektir.
Tespit edilen hasılat tutarları mükelleflerin türüne göre belirlenecek ciro rakamları ile mukayese edilecektir. Tespit edilen hasılat bilanço esasına göre defter tutanlar için ilgili takvim yılına ait gelir tablosunda yer alan brüt satış tutarı mukayese edilecektir. Bu mukayese işletme hesabı esasına göre defter tutanlar için ilgili takvim yılına ait işletme hesap özetinde yer alan dönem içinde elde edilen hasılat tutarı ile yapılacaktır. Serbest meslek kazanç defteri tutanlar için ilgili takvim yılına ait serbest meslek kazanç bildiriminde yer alan gayrisafi hasılat tutarı mukayesede kullanılacaktır.
Tespit edilen hasılat ile yukarıda belirtilen mükellef gruplarına itibarıyla yapılan mukayese sonucu aradaki fark %20’den fazla ise bu durumdaki mükellefler riskli mükellef kabul edilecektir. Riskli mükelleflere VUK’un 370. maddesi kapsamında izaha davet edilecektir. İzahı kabul edilen mükelleflere herhangi bir işlem yapılmayacaktır.
Mükelleflerce yapılan izahın yeterli bulunmaması hâlinde, değerlendirme sonucunu içeren yazının tebliğ edildiği tarihten itibaren 30 gün içerisinde mükelleften bazı şartları yerine getirmesi istenir. Bu şartlar (1) hiç verilmemiş olan vergi beyannamelerinin verilmesi, (2) eksik veya yanlış yapılan vergi beyanının tamamlanması veya düzeltilmesi ve (3) ödeme süresi geçmiş bulunan vergilerin, ödemenin geciktiği her ay ve kesri için, 6183 sayılı Kanun’un 51. maddesinde belirtilen nispette uygulanacak gecikme zammı oranında bir zamla aynı sürede ödenmesi şeklindedir. Şartları yerine getiren mükelleflere vergi ziyaı cezası, ziyaa uğratılan vergi üzerinden %20 oranında kesilecektir. Vergi ziyaı cezasının %80’inden vazgeçilecektir.
3.UTTS Montajı Kimlere ve Hangi Şirketlere Zorunludur?
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) montajı, ticari araçlar ve akaryakıt sektörü için yasal bir zorunluluktur.
Vergi Mükellefi Araç Sahipleri: Akaryakıt harcamalarını gider olarak gösteren tüm gerçek ve tüzel kişilikler.
Şirket Filoları: Kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dahil edilen tüm şirket araçları.
Akaryakıt İstasyonu İşletmecileri: En az bir pompa ünitesine UTTS donanımı monte etmekle yükümlü olan akaryakıt istasyonları.
Kamu Kurumları: Resmi taşıtları bulunan ve akaryakıt alımlarını denetlemek zorunda olan kamu kuruluşları.
Lojistik ve Taşımacılık Şirketleri: Filo yönetiminde şeffaflığı sağlamak ve yasal uyumluluğu yerine getirmek isteyen lojistik ve taşımacılık firmaları.
31 Ocak 2025 tarihine kadar yasal mevzuat gereği bu taşıtlara Taşıt Tanıma Birimi (TTB) taktırılması gerekmektedir.
Sonuç olarak, 2025 yılında şirket üzerine aracı olanlar benzin harcamalarını gider olarak kullanabilmeleri için araçlarına UTTS cihazı taktırmaları gerekiyor.
4.Asgari Kurumlar Vergisi Geldi…
7524 sayılı yasanın 2 Ağustos 2024 tarihinde yürürlüğe girmesiyle kurumlar vergisi mükelleflerini ilgilendiren iki kavram hayatımıza girdi: yurt içi asgari kurumlar vergisi ve global asgari kurumlar vergisi.
Yurt İçi Asgari Kurumlar Vergisi…
Yurt içi asgari kurumlar vergisi; kurumlar vergisinin indirim ve istisnalar düşülmeden önceki kurum kazancının %15’inden az olamayacağını belirleyen bir düzenlemedir.
Bu oran 2024 yılında %10 iken 22 Aralık 2024 tarihi itibarıyla, Resmi Gazetede yayınlanan karar ile %15’e yükseltilmiştir.
2025 yılı ve sonrasındaki kazançlar için geçerli olacak bu vergi;
Özel hesap dönemine tabi kurumlar için 2025 takvim yılında başlayan özel hesap döneminden itibaren uygulanacak.
Ayrıca geçici vergi dönemlerinde de hesaplanacak, ancak yeni faaliyete başlayan kurumlar için ilk üç hesap dönemi boyunca uygulanmayacak.
Dolayısıyla yurt içi asgari kurumlar vergisi için uygulanacak formül şöyle:
Yurt İçi Asgari Kurumlar Vergisi = (Ticari Kar + Kanunen Kabul Edilmeyen Giderler – Uygulanan İndirim ve İstisnalar) × %15)
Ancak 2025 yılında şirket kuranlar ilk 3 yıl bu kapsamda olunmaması nedeni ile asgari kurumlar vergisi düzenlemesinden 3 yıl boyunca muaf tutulacaklar.
Global Asgari Kurumlar Vergisi…
Türkiye’de Kurumlar Vergisi Kanununa eklenen Ek.1-13 maddeleri ile yürürlüğe sokulan Yerel ve Küresel Asgari Tamamlayıcı Kurumlar Vergisi, %15 oranında uygulanmak üzere mevzuata girmiştir.
Bu vergi, nihai ana işletmesinin konsolide finansal tablosundaki yıllık konsolide hasılatı, raporlandığı hesap döneminden önceki dört hesap döneminin en az ikisinde 750 milyon avro karşılığı Türk Lirası sınırını aşan çok uluslu işletme gruplarının bağlı işletmelerinin, 2024 ve sonrasındaki vergilendirme dönemlerinde elde ettikleri kazançlara uygulanacaktır.
5.İşletmenin Muhasebesiyle İlgili Olmayan Ticari Defterlerin Elektronik Ortamda Tutulması Zorunluluğu Geliyor…
Yapılan düzenleme ile; pay defteri, yönetim kurulu karar defteri, müdürler kurulu karar defteri ile genel kurul toplantı ve müzakere defterinin elektronik ortamda tutulabilmesi zorunlu hale getirildi.
6.2025 Yılında Geçici Vergi Dönemlerinde Enflasyon Düzeltmesi Kalktı…
Yıl sonlarında ise Enflasyon Düzeltmesi Yapılmaması yasal düzenleme gerektiğinden, şu an itibarıyle 2024 ve 2025 Dönemlerinin Sonlarında Beyannamelerinin Ekine “Enflasyon Düzeltmesi Yapılmış Bilançolar” Eklenecek (582 Sıra No.lu Vuk Genel Tebliği )
Resmi Gazete’de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde “2025 hesap döneminin birinci, ikinci ve üçüncü geçici vergi dönemlerinde kapsam dâhilindeki mükelleflerin enflasyon düzeltmesi yapmaması uygun bulunmuştur” ifadesiyle erteleme duyuruldu.
Tebliğe göre, Vergi Usul Kanunu’nun mükerrer 298. maddesinin ilgili fıkrasındaki yetkiye dayanılarak, 2025’in Mart, Haziran ve Eylül sonu itibariyle mali tablolar enflasyon düzeltmesine tabi tutulmayacak. Ancak, 2024 hesap dönemi sonuna ait bilançolar için enflasyon düzeltmesi uygulaması devam edecek.
Bu düzenleme, bilanço esasına göre defter tutan ve enflasyon düzeltmesi kapsamına giren tüm mükellefleri ilgilendiriyor. Ancak sürekli olarak işlenmiş altın ve gümüş alım-satımı veya imali ile uğraşan mükellefler, enflasyon düzeltmesi yapmaya devam edecek.
7.KUR KORUMALI MEVDUAT (KKM) HESAPLARINDAN ÇIKIŞ STRATEJİSİ KAPSAMINDA TÜZEL KİŞİLERİN HESAP AÇMA VE YENİLEME İŞLEMLERİ SONLANDIRILMIŞTIR…
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, tüm KKM hesaplarında (YUVAM hesapları dâhil) tüzel kişilerin hesap açma ve yenileme işlemlerinin 15 Şubat 2025 tarihi itibarıyla sonlandırılmasına karar vermiştir.
Ayrıca, tüzel kişi KKM hesapları, KKM’nin TL’ye geçişine ve yenilenmesine ilişkin hedeflerden çıkarılmıştır.
8.Huzur Hakkı Vergi Yükü Ne Zaman Sıfır Olur.
Şirketlerin kabusu haline gelen kasa fazlası ve ortaklar cari hesaplarda biriken tutarlara adat faizi hesaplanarak vergilendirilmesi sorunsalı.
Her yıl artan ve daha da artacak incelemeler neticesinde yapısal bir sorun haline gelen bu hususta firmalara tavsiyemiz huzur hakkı verilmesini geleneksel hale getirmeleridir. Daha sonraki öneri kar dağıtımı yapılmasıdır. Stopaj oranı tekrar %10’dan %15’e çıkarıldı.
Bu yıl ortaklarına verilen aylık huzur hakkı tutarının net 105.000-TL’ye kadar olan kısmı için şirketin vergi yükü sıfırdır.
9.KOSGEB’in Küresel Rekabetçilik ve Kapasite Geliştirme destek programlarının ayrıntıları belli oldu…
Küresel Rekabetçilik Destek Programı ile işletmelerin küresel rekabet ortamında daha dayanıklı olmalarını ve rekabet avantajı elde etmelerini sağlamak amacıyla yenilikçi ürünlerin geliştirilmesi, inovasyon faaliyetleriyle geliştirilmiş ürünlerin üretimi ve ticarileştirilmesi, üretim süreçlerinin optimize edilmesi ve verimliliğin artırılması, tedarik zinciri yönetiminin güçlendirilmesi, yeni teknolojileri etkin kullanmalarının sağlanması, işbirlikleriyle küresel pazarlar içinde yer almaları gibi stratejileri içeren projelerinin desteklenmesi amaçlanıyor.
İşletme başına kredi alt limiti 5 milyon lira, üst limiti ise 50 milyon lira olarak belirlendi. Krediler 36 ay vadeli olacak.
Programdan yararlanılabilmesi için işletmenin, sistemde kayıtlı, aktif durumda ve beyanının güncel olması gerekecek.
Başvuru yapacak işletmelerin, limitet veya anonim şirket statüsünde olması talep ediliyor.
Hızlı büyüyen, orta yüksek ve yüksek teknoloji düzeyinde faaliyet gösteren ve son 3 yılda, her yıl bir önceki yıla göre ihracatı ile AR-GE harcamasını artıran işletmeler destek programına başvurabilecek.
Ayrıca, yüksek teknoloji düzeyinde faaliyet gösteren, orta ölçekli, Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından tebliğle belirlenen öncelikli ürünler listesindeki alanlara ilişkin faaliyet gösteren, Turcorn 100 Programı kapsamına alınan işletmeler söz konusu destekten yararlanabilecek.
Kapasite geliştirmeye 20 milyon liraya kadar destek
Kapasite Geliştirme Destek Programı ile de KOBİ’lerin verimliliğini, dayanıklılığını, üretimini, pazar büyüklüğünü ve kurumsal kapasitesini artırmaya yönelik ölçek büyütme yatırımlarına ve büyük işletmelerin tedarikçilerinin geliştirilmesine katkı sağlanması hedefleniyor.
İşletme başına kredi alt limiti 1 milyon lira, üst limiti 20 milyon olarak belirlendi. Kredilerin azami vadesi 36 ay olacak.
Program kapsamında, işletmelerin makine-teçhizat, kalıp, yazılım, personel, hizmet alımı giderleri ve işletme sermayesi için finansal kuruluşlardan kullanacakları kredinin faiz/kar payı giderlerine finansal kuruluşlarla imzalanan protokoller çerçevesinde geri ödemesiz destek sağlanacak.
KOBİ’ler bu destek programından bir kez faydalanabilecek.
Destekten, imalat, telekomünikasyon, bilgisayar programlama ve ilgili faaliyetler, bilgi hizmet faaliyetleri, bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetleri sektörlerinde yer alan işletmeler, başvuru koşullarını taşımak kaydıyla yararlanabilecek.
İşletmenin programa dahil olabilmesi için KOSGEB Veri Tabanı’nda kayıtlı, aktif durumda ve işletme beyanının güncel olması, işletme sınıfının küçük işletme veya orta büyüklükte olması, limitet veya anonim şirket statüsünde bulunması, hızlı büyüyen işletme niteliği taşıması gerekecek.
Bazı özel durumlarda hızlı büyüme şartı aranmayacak. Bu durumlar KOSGEB veya TÜBİTAK destekli bir AR-GE veya yenilik projesini başarıyla tamamlamak, AR-GE merkezi statüsüne, Teknolojik Ürün Deneyim (TÜR) Belgesi’ne sahip olmak ve teknoloji geliştirme bölgelerinde faaliyet göstermek, büyük işletmelerle tedarikçi geliştirme projelerinde işbirliğine giderek sipariş sözleşmesi sunmak olarak sıralandı.
Söz konusu destekler makine, teçhizat ve kalıp, yazılım, personel ve hizmet alımı giderleri için verilecek.
Kapasite Geliştirme Destek Programı’na başvurular 28 Şubat 2025’e kadar yapılabilecek. Küresel Rekabetçilik Destek Programı’nda ise süre sınırı bulunmuyor.
OVP’de 2025 yılında bütçesinde vergilerin payı %87,02 iken, TBMM’nde kabul edilen bütçe kanununda bütçe gelirleri içerisinde vergilerin payı %1,58 oranında artışla %88,60 (red ve iadeler sonrası) olarak belirlenmiştir. Diğer taraftan 2024 yılına göre vergi gelirlerinin yıllık artış oranı ise %46,46 iken, TBMM’nde kabul edilen bütçe kanununda bütçe gelirlerindeki artış oranı %50,37’dir.
Son söz, cezaların artırılması ve var olan istisnaların sınırlarının günden güne daraltılması usulüne dayalı bir vergi uygulamasından ne bekleyebiliriz? Hep beraber yaşayarak tecrübe edeceğiz…
(Kaynak: Abbas Coşar / Bodrum Gündem | 18.02.2025)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.
>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV Ayrıntılar için tıklayın.