BASINDAN YAZILAR
İşyerinde vergi levhası mecburiyeti kalkıyor - MuhasebeTR

İşyerinde vergi levhası mecburiyeti kalkıyor

Maliye, esnafı rahatlatacak bir değişikliğe gidiyor. İşyerleri ile özdeşleşen vergi levhaları artık tarih olacak. Vergi Usul Kanunu'nun yeniden yapılandırılmasına ilişkin çalışmaya göre, vergi levhası bulundurma zorunluluğu kaldırılacak.
 

Vergi Konseyi'nin üzerinde çalıştığı düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle birlikte esnaf 149 YTL'lik vergi levhası bulundurmama cezasından kurtulmuş olacak. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın da sıcak baktığı çalışmada "Anlamını yitirmiş olan vergi levhası bulundurma zorunluluğu kaldırılmalı" ifadesi yer alıyor. 46 yıl önce kaleme alınan VUK'un yeniden yazılmasının tamamlaması halinde uluslararası gelişmelere uygun, adil, basit, mükellefi ve müteşebbisi koruyan, içerisinde yeni bir ceza sistemini barındıran bir çalışma ortaya konulması planlanıyor. Bu kapsamdaki çalışmaların yıl sonuna kadar tamamlanması hedefleniyor.

Vergi levhası bulundurma zorunluluğunun yaklaşık 20 yıl önce getirildiğine dikkat çeken Maliye yetkilileri, uygulamanın artık caydırıcılığının kalmadığı görüşünde. Matrahının düşük gösterilmesi veya zarar beyan edilmesinin hem mükellef hem de vatandaş tarafından çok önemli görülmediğini belirten yetkililer, "Uygulama ilk getirildiğinde esnafın daha çok vergi ödemesi amaçlanmıştı. Ancak şimdi bir etkisi kalmadı." diyor. Yetkililer, elektronik vergi levhasının devreye girmesiyle birlikte de Maliyecilerin esnafta ilk aradıkları vergi levhasına artık dikkat etmediklerini belirtiyor.

Vergi Usul Kanunu uyarınca Gelir Vergisi mükellefleri ile sermaye şirketleri her yıl mayıs ayının son gününe kadar vergi tarhına esas olan kazanç tutarları ile bunlara isabet eden vergi miktarlarını gösteren levhayı merkezlerine, şubelerine, satış mağazalarına iş sahipleri ile mükellefler tarafından kolayca okunup görülecek şekilde asmak zorunda. Maliye Bakanlığı'nın 1991'de çıkardığı iç genelgeye göre bu levhanın asılmasının amacı, mükellefe ait bazı bilgilerin açıklanması suretiyle, vergilerin ödenmesinde kamuoyunun baskı ve desteğinden yararlanmak olarak açıklanıyor. Vergi levhasında mükellefin adı, soyadı, unvanı, işyeri adresi, vergi numarası, vergi dairesi, vergi türü, takvim yılı, beyan edilen matrah, tahakkuk eden vergi ile tasdik eden makamın imzası ve mührü yer alıyor. Vergi levhalarının sabit işyerleri için 17,5x25 cm, taşıtlar için 8x12 cm ebatlarında olması gerekiyor.

Vergi Usul Kanunu'nun yeniden yazılması sürecinde ele alınan başlıca diğer konular şunlar: "Meslek mensuplarının vergi mahremiyetine dahil edilmesi, işlerliği bulunmayan komisyonların kaldırılması, adres güncellemelerinin mükellefin ödevlerine dahil edilmesi, aramalı incelemelerdeki hükümlerin CMUK'a uygun hale getirilmesi, gecikme faizi işleme süresinin sınırlandırılması, düzeltme talebi incelenmesinin belli bir sürede sonuçlandırılması, düzeltme mekanizmasının arzu edildiği şekilde etkin çalıştırılmasının sağlanması, takdir komisyonlarının tekrar ele alınması ve işlerlik kazandırılması."

(Kaynak: Zaman Gazetesi | 29.10.2008)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM