BASINDAN YAZILAR
Usta Öğreticilerin Prim Günü Sorunu Çözüldü / Şevket Tezel - MuhasebeTR

Usta Öğreticilerin Prim Günü Sorunu Çözüldü / Şevket Tezel

Vefat eden emekli öğretmen eşimden dolayı kızım yetim aylığı almakta olan kızım KPSS’den yeterli puan alamadığı için öğretmenliğe atanamadı ve Milli Eğitimde kadrosuz usta öğretici olarak 17.09.2008 tarihinden itibaren çalışmaya başladı. Sigortası yarım ödeniyor ve çalıştığı sürece ücret alıyor, tatillerde kesiliyor. Garantisi olmayan bu işten dolayı kızımın yetim aylığı ve sağlık yardımı hakkı 1 Ekim 2008’den sonra kesilecek mi? Halide GÖK/TRABZON

 

Sayın Okurum,

Peşinen belirteyim ki kızınıza Emekli Sandığı’ndan bağlanan yetim aylığı 4/a sigortalılığı (SSK) ve 4/b sigortalılığı (Bağ-Kur) kapsamında çalışmakla kesilmeyecek. Yetim aylığı kesilmeyince sağlık yardımı da GSS primi ödeme gerekmeksizin devam edecek.

 

Kızınızın ölen babasından dolayı bağlanan yetim aylığı, ataması yapılarak memur olduğu takdirde veya evlendiği takdirde kesilecek.

 

Kızınızın çalışmakta olduğu usta öğreticiliği ile 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (c) bendi kapsamında (4/c sigortalılığıyla ilgisi yok) tanımlanan Geçici personel sosyal güvenlik açısından 1 Ekim 2008’den önce de sonra da SSK’ya yani 4/a sigortalılığına tabi.

 

1 Ekim 2008 öncesinde halk eğitim merkezleri, milli eğitim bakanlığı gibi kurumlarda usta öğretici olarak çalışanların, ay içindeki prim günleri çok az olduğundan emeklilik açısından faydasının sınırlı olmasından kaynaklanan sıkıntı da çözülmüş bulunuyor olmalarında sıkıntı yaşanıyordu. Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin 108 inci maddesi ile getirilen değişiklikle Millî Eğitim Bakanlığına bağlı her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ek ders ücreti karşılığında ilgili mevzuatı çerçevesinde uzman ve usta öğretici olarak çalıştırılanların prim ödeme gün sayısı 30 günü aşmamak kaydıyla, bir takvim ayı içinde hak kazandıkları brüt ek ders ücreti toplam tutarının, prime esas günlük kazanç alt sınırına bölünmesi ve küsuratın atılması sonucu bulunacak.

 

 

Üç Aylık (Emekli-Dul-Yetim) Birden Almak Mümkün

SSK emeklisi babam yakın zamanda 1 Ekim 2008’den önce vefat etti. Babamın vefatından sonra Bağ-Kur emeklisi anneme SSK’lı babamdan dolayı dul aylığı bağlanması için başvuruda bulunduk. Babamın vefatıyla birlikte de anneme aynı zamanda 1978 yılında vefat eden Emekli Sandığı emeklisi babasından da yetim aylığı bağlanması hakkı doğdu. Konu ile ilgili üç kurumla da görüştümse de maalesef tatmin edici bir cevap alamadım. Öğrenmek istediğim her üç ayrı kurumdan da anneme maaş bağlanır mı? Senem ULUSEVEN

 

Sayın Okurum,

Annenizin Bağ-Kur emeklisi olması SSK’dan dul aylığı almasına ne 1 Ekim 2008’den önce ne de sonra engel değil. Her iki aylığı da birlikte alabilir. Bunun yanında şayet 1 Ekim 2008’den önce başvuru yapmışsa anneniz Emekli Sandığı emeklisi babasından dolayı da yetim aylığı alabilir. Fakat başvurusunu 1 Ekim 2008’den sonra yaparsa veya yapmışsa dedenizden dolayı yetim aylığı alamaz. Annenizin babanızdan dolayı alacağı dul aylığının oranı babanızdan dolayı başka yetim aylığı alan kardeşiniz varsa yüzde 50, yoksa yüzde 75 olarak bağlanır. Anneniz babanızdan dolayı dul aylığı başvurusunu 1 Ekim 2008’den önce yapmışsa yetim aylığı alacak kardeşiniz yoksa yüzde 75 olarak, 1 Ekim 2008’den sonra yapmışsa yetim aylığı alan kardeşiniz olmasa bile olmasa bile annenizin kendi aylığı olduğu için dul aylığı yüzde 75 üzerinden bağlanacak.

Annenize memur emeklisi babasından dolayı bağlanacak yetim aylığı anneanneniz ve varsa yetim aylığına müstehak kardeşlerinin sayısına göre tespit edilecek yüzdeye göre bağlanacaktır.

Emekli Sandığı yetiminin aylığı normal olarak yüzde 25 oranında bağlansa da aynı kişinin tekbir dulu ve tek bir yetimi varsa yüzde 60 ve yüzde 30 oranlarında, tek bir yetim varsa yüzde 50 oranında aylık bağlanır.

Sonuç olarak bu hak bir tek 1 Ekim 2008 öncesinde yetim aylığı bağlatmış Emekli Sandığı yetimi için geçerlidir.

İŞVERENLER İÇİN ÇALIŞMA HAYATI

Bağ-Kur’dan Emeklilik İçin Yaşı Beklerken GSS Sorunumu Nasıl Çözerim?

04.02.1963 doğumluyum. 09.01.1984’de başladığım SSK sigortalılığında 600 gün prim ödedikten sonra 10.10.1987’den itibaren bugüne kadar Bağ-Kur sigortalısıyım. 1987 öncesindeki 18 aylık askerliğimi de borçlanarak ödedim. 10.08.2009’da 25 yılım doluyor. Bu tarihten sonra işyerimi 2 yıllık yüksekokul okumakta olan 18 yaşındaki oğlumun üzerine devretsem mi yoksa devretmeyip ödemeye devam etsem mi daha iyi olur? Üzerimde mal olduğunu da belirteyim.

19.02.1968 doğumlu ve 3 bin 899 gün Bağ-Kur sigortalılığından sonra 01.07.2006’dan beri isteğe bağlı SSK sigortalısı olan ve 19.02.2010’da emekliliği hak edecek olan eşim daha ne kadar isteğe bağlı prim ödemeli? Necdet YILMAZ/TEKİRDAĞ

 

Sayın Okurum,

Öncelikle eşinizi işe başlatarak 4/a sigortalısı (SSK’lı çalışan) olmasını sağlayın ve 4/b sigortalısı sayılmaya başlayacağından Ekim 2008 ayı isteğe bağlı primini ödemeyin. 4/a sigortalısı olacak eşiniz genel sağlık sigortalısı olacağından siz de GSS’linin “sigortalı veya isteğe bağlı sigortalı sayılmayan, kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olan eşi” sıfatıyla GSS’den yararlanacaksınız. 25 yıllık sigortalılık sürenizi tamamladığınızda işyerinizi de çocuğunuza devrederek onun da okul hayatı sona erdiğinde GSS kapsamında kalmasını sağlamış olacaksınız.

19.02.2010’da emekliliğe hak kazanacağınızı belirttiğiniz eşiniz bu tarihe kadar 4/a sigortalılığından emekli olmak için gerekli bin 260 günlük primini de tamamlamış olacak ve siz de yine eşinizin üzerinden sağlık yardımı alamaya devam edebileceksiniz.

 

18 Yaşını Doldurmamış Olanlar Bağ-Kur Sigortalısı Sayılmazlar

20.11.1980 doğumluyum. 01.03.1994 – 20.05.1995 tarihleri arasında vergi mükellefi olduğum için zorunlu Bağ-Kur kaydım yapılmış. 2000 yılından da şirket ortaklığım var fakat hiç prim ödemedim. Bağ-Kur 18 yaşından küçük olduğum 1994-1995 yıllarındaki vergi kaydım nedeniyle beni sigortalı sayar ve o dönemlerin primini alır mı? Ne zaman emekli olabilirim? Erdal ÖZDEMİR

 

Sayın Okurum,

1479 sayılı Bağ-Kur Kanununun 24/II/a maddesine göre 18 yaşını doldurmamış olanlar Bağ-Kur sigortalısı sayılmazlar. Bağ-Kur sigortalılığınızı 2025 tarihine kadar sürdürerek 60 yaşında emekli olabilirsiniz.

 

(Kaynak: Sözcü Gazetesi | 25.10.2008)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM