BASINDAN YAZILAR
İş Hukukunda Denkleştirme ve Telafi Çalışması - MuhasebeTR

İş Hukukunda Denkleştirme ve Telafi Çalışması

Geçen hafta çalışma sürelerini açıklarken denkleştirme uygulamasından da bahsetmiştik.

Esasında kurumsal işletmelerde denkleştirme uygulaması yapılmaktadır.

Denkleştirme uygulaması iki aylık süre içinde işçinin haftalık ortalama çalışma süresinin, normal haftalık çalışma süresine denk getirilmesi yoluyla yapılan çalışma şeklini ifade etmektedir.

Örneğin, 8 haftalık bir dönemde bir hafta 60 saat bir hafta 30 saat çalışılması şeklinde düzenlenen bir çalışma modelinde çalışana fazla mesai ücret ödenmesine gerek olmayacaktır.

Denkleştirme süresi toplu iş sözleşmeleri uygulanan işyerlerinde, sözleşmede yazılı olması kaydıyla dört aya kadar artırılabilir. Turizm sektöründe dört aylık süre içinde işçinin haftalık ortalama çalışma süresi, normal haftalık çalışma süresini aşamaz; denkleştirme süresi turizm sektöründe toplu iş sözleşmeleri ile altı aya kadar artırılabilir.

Denkleştirme uygulamasının geçerli olabilmesi için çalışandan onay alınması, çalışma sürelerinin işyerinde planlanarak denkleştirme sonuna kadar günlük veya haftalık çalışma planlarının işyerinde ilan edilmesi gerekmektedir.

Denkleştirme uygulamasında dahi gündüz çalışma süresi 11 saati, gece çalışma saati 7,5 saati geçemeyecektir.

Ulusal Bayram Genel Tatil, Hafta Tatili çalışması ve yasak çalışmaların (iş arama izninde çalışma, süt izninde çalışma, gündüz 11 saati, gece 7,5 saati geçen çalışmalar gibi) denkleştirme uygulamasına konu edilmesi mümkün değildir.

***

Telafi Çalışması

İş Hukukunda diğer bir önemli konu da Telafi Çalışmasıdır.

Zorunlu nedenlerle işin durması, ulusal bayram ve genel tatillerden önce veya sonra işyerinin tatil edilmesi veya benzer nedenlerle işyerinde normal çalışma sürelerinin önemli ölçüde altında çalışılması veya tamamen tatil edilmesi ya da işçinin talebi ile kendisine izin verilmesi hallerinde, işveren dört ay içinde çalışılmayan süreler için telafi çalışması yaptırabilir ve bu çalışmalar fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma sayılmamaktadır.

Ancak telafi çalışması akdi tatil dahil herhangi bir tatil gününde yaptırılamazken, telafi çalışması günde üç saati geçemeyecek ve gündüz 11 saat, gece 7,5 saat olan azami çalışma süresi düzenlemelerine uyulması gerekecektir.

(Kaynak: Resul Kurt / Star Gazetesi | 06.08.2024)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM