Küresel piyasalardaki dalgalanmaya tedbir için hükümet yeni bir adım daha atıyor. Hisse senedi, hazine bonosu ve devlet tahvili kazançlarında yerli ve yabancı yatırımcı arasındaki vergisel fark gideriliyor.
Buna göre bir-iki hafta içerisinde iki yıl önce yabancılar için kaldırılan sermaye piyasasındaki işlemlerden alınan stopaj yerliler için de sıfırlanacak. Hisse senedi ve devlet iç borçlanma senetleri alım satımında yerli yatırımcıdan alınan yüzde 10'luk vergi kaldırılacak. Uygulamanın yürürlüğe girmesi için Bakanlar Kurulu'nun kararı yeterli olacak. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın sermaye piyasası işlemlerinde yurtdışı ve yurtiçindeki yerleşik yatırımcılar arasında yerliler aleyhine olan vergi farklılığını gidermeyi planladıklarına yönelik açıklaması ekonomi bürokratlarını harekete geçirdi. Konuya ilişkin olarak dün sabah çalışma başlatıldı. Gelir İdaresi Başkanlığı konunun vergisel boyutunu masaya yatırırken Sermaye Piyasası Kurulu da (SPK) verginin kaldırılmasının piyasalara muhtemel etkilerini değerlendirdi. SPK yetkilileri konuya ilişkin olarak Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda (EKK) bilgilendirmede bulundu. Uzunca bir süredir yerli ile yabancı yatırımcı arasındaki ayrımın kaldırılması için çalıştıklarını aktaran Maliye kaynakları, düzenlemenin yürürlüğe girmesinin ardından sermaye piyasalarına olan güvenin artacağını söyledi. Yabancı yatırımcı ile yerli arasındaki yüzde 10'luk vergisel dezavantajdan kurtulan yerli yatırımcının sermaye piyasalarında daha çok işlem yapacağını kaydetti. Hükümet, 2006 yılında yaşanan ekonomik gelişmelere bağlı olarak, yerli yatırımcıların finansal yatırım araçlarından elde ettikleri kârlara uygulanan stopajı yüzde 15'ten yüzde 10'a düşürmüş, yurtdışı yerleşiklerin finansal araçlardan Türkiye'de elde ettikleri kazanç ve iratlara uygulanacak stopaj oranını ise sıfıra indirmişti.
Yurtdışında parası bulunanlara, birikimlerini Türkiye'ye getirmeleri halinde vergi incelemesine tabi tutulmama güvencesi verilmesinin ardından Maliye, yeni bir çalışma üzerinde daha duruyor. Edinilen bilgilere göre gurbetçilerin paralarını Türkiye'ye getirmeleri halinde alınacak yüzde 1-2'lik verginin önümüzdeki günlerde sıfırlanması düşünülüyor. Konuya ilişkin bilgi veren bir yetkili, "Bu dönemde paraya ihtiyaç varken yüzde 1-2 dahi olsa vergi alınması doğru değil. Bunun üzerindeki çalışmalarımız devam ediyor." dedi. Düşük de olsa vergi alınmasının tek sebebinin gurbetçinin parasını kayıt altına almak olduğunu kaydetti. Ekonomi bürokratları bunun yanı sıra Türkiye'de 50 bin YTL ile sınırlandırılan mevduat güvencesi sınırının yabancılar için artırılmasının üzerinde de çalışıldığını ifade etti. Bir yetkili, "Vergi incelememe güvencesi verdik; ancak mevduata garantinin 50 bin YTL ile sınırlı olması gurbetçileri teşvik etmeyebilir. Diğer ülkelerde bu miktar yaklaşık 100 bin Euro iken parasını Türkiye'ye getirmeyebilir." diye konuştu.
(Kaynak: Zaman Gazetesi | 21.10.2008)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.