BASINDAN YAZILAR
Emekliler, bunlara dikkat! / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

Emekliler, bunlara dikkat! / Sadettin Orhan

Şu an itibariyle SGK'dan yaklaşık 8,5 milyon kişi aylık alıyor.

Bu kişilerin çoğu memur, SSK veya Bağ-Kur emeklisi olarak aylık alırken, kimisi de dulyetim aylığı, özürlü aylığı veya 65 aylığı alıyor. 1 Ekim'de yürürlüğe giren sosyal güvenlik reformunda, bu kesimi de ilgilendiren önemli düzenlemeler yer alıyor.

Geçmiş yıllarda özellikle emekli aylıkları ile ilgili bazı suiistimaller yaşanıyordu. Örneğin aylık alan kişi vefat ettiği halde nüfusa bildirilmiyor ve emekli aylığı banka hesabına yatmaya devam ediyordu. Ya da babasından yetim aylığı veya önceki kocasından dul aylığı alan kadınlar evlendikleri halde resmi nikah kıydırmayarak aylık almaya devam ediyordu. İşte bu türlü suiistimalleri önlemeye dönük pek çok tedbir yasaya girdi.

Bundan sonra;

Emekli aylığını 6 ay üst üste çekmeyenlerin aylığı durdurulacak. Aylığın yeniden başlaması için SGK'ya tekrar müracaat gerekiyor. Bu uygulamadan maksat, ölen emeklilerin hesabına boş yere para yatırmayı önlemek.

Emekli aylığı, dul veya yetim aylığı ödenen kişilerin bilgileri her ay Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğü'nden sorgulanacak. Cinsiyet değişikliği, ölüm veya evlenme durumları kontrol edilecek. Böylece haksız yere aylık almanın önüne geçilmiş olacak.

Yurtdışında yaşayıp da SGK'dan emekli aylığı alanlar her yıl, yaşadıklarına dair belgeyi SGK'ya gönderecekler. Aksi halde emekli aylıkları kesilecek.

SGK'nın kontrol memurları da, şüpheli gördükleri durumlarla ilgili yerinde inceleme yapacaklar. Böylece öldüğü halde emekli aylıkları çekilmeye devam edenler veya kağıt üstünde boşandıkları halde birlikte yaşamaya devam edenler tespit edilecek.

Özellikle dul veya yetim aylığı alabilmek için fiilen evlendiği halde resmiyette evlenmemiş ya da boşanmış görünenler hakkında nitelikli dolandırıcılık sebebiyle suç duyurusunda bulunulacak.

Sakatlığı ya da malullüğü olmadığı yahut da iyileştiği halde iş göremezlik geliri veya malullük aylığı almaya devam edenler kontrol edilecek. Yapılan kontrol sonucu aylık veya gelire hak kazanmadığı tespit edilenlerin ödemeleri kesilecek. Haksız yere almış oldukları paralar faiziyle geri alınacak.

Okur sorularına cevaplar...

Diş tedavilerinde son durum nedir?

Soru: Eşim ortodonti tedavisi olmak istiyor. Bunun ne kadarını devlet ne kadarını hasta karşılaması gerekiyor? Yeni sosyal güvenlik yasasına göre nasıl bir yol izlememiz gerekir bu konuda? Cevaplandırırsanız çok memnun olurum, saygılarımla. A.Fadem

Cevap: Değerli okurum yeni sosyal güvenlik yasasına göre SGK, ortodontik diş tedavilerini de karşılayacak. Ancak bunun için hastanın 18 yaşından küçük olması gerekiyor. Eşiniz muhtemelen 18 yaşından büyük olsa gerek. Bu durumda siz ortodontik tedavinin tamamını cebinizden yaptıracaksınız.

İsteğe bağlı sigortalıyım, ne yapmamı önerirsiniz?

Soru: Ben ablam için bir soru sormak istiyorum. Kendisi 10.10.1960 doğumlu, SSK girişi 24.08.1987. Bir süre SSK'lı olarak çalıştıktan sonra isteğe bağlı olarak devam etti. Halen aktif isteğe bağlı sigortalı. Toplam gün sayısı 3950'dir. Ne zaman emekli olabilir. Yeni kanundan nasıl etkilenir?

Cevap: Değerli okurum, ablanız 5225 günü doldurduğunda emekli olacak. Ayrıca mevcut gün sayısı ile bundan sonra hiç prim ödemese de 58 yaşında emekli olur. Bundan sonra isteğe bağlıya devam ederse sağlık primlerini de mecburen ödeyecek. Kalan 1275 gününün en az 16 gününü bir işyerinde fiilen çalışarak geçirirse SSK şartlarında 5225 günle emekli olur. Yok, geriye kalan günlerin tamamını isteğe bağlı öderse bu durumda 9000 günle Bağ-Kur'lu gibi emekli olur. 16 günlük çalışmayı istediği zaman yapabilir.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 14.10.2008)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM