BASINDAN YAZILAR
Servis güzergahı değiştirilen işçi tazminatı alır - MuhasebeTR

Servis güzergahı değiştirilen işçi tazminatı alır

Yüz kızartıcı bir sebep olmadığı sürece her ne nedenle olursa olsun işten çıkarılana tazminatı ödeniyor. Bazı durumlarda işçinin de kendi isteği ile çıkması halinde tazminat hakkı var. Bu hakkı sağlayan konulardan biri de işe gidiş servis güzergahının değiştirilmesi. Bu durumda işçi tazminatını alıyor.

İş hukukuna göre çalışma koşullarında işçi aleyhine esaslı değişiklik yapılması halinde, işçinin onayının alınması gerekiyor. Yargıtay'ın yerleşik kararlarına göre de servis güzergahının değiştirilmesi işçi aleyhine esaslı bir değişikliktir ve işçinin yazılı onayının alınması gerekir. Yargıtay'ın yakın tarihli bir kararında servis güzergahı değiştirilen işçilerin işe gitmemesi ve istifa etmesi halinde kıdem tazminatına hak kazanacağı hüküm altına alındı. Karardaki detaylar işçilerin bu durumla karşılaşması halinde nasıl hareket etmesi gerektiğine de işaret ediyor.

KARARA ÖRNEK OLAY

Yargıtay kararına konu olayda işveren, daha önce kendi köylerinden aldığı işçilerin servis güzergahını değiştirmiş ve işçilerin bulundukları köyden değil, 2-3 kilometre ötedeki başka bir köyden servise binmeleri gerektiğini bildiriyor. İşçiler de bu duruma rıza göstermediklerini ve 2-3 kilometre ötedeki bir yere giderek servise binemeyeceklerini ifade ediyorlar. Bunun üzerine işveren, işe gelmeyen işçiler için devamsızlık tutanağı tutarak tazminatsız olarak işten çıkarıyor.

MAHKEME EVRESİ

Konunun mahkemeye taşınması sonrası yerel mahkeme işçileri haklı bulup hem ihbar hem kıdem tazminatı ödenmesi gerektiğine hükmederken Bölge Adliye Mahkemeleri arasında ihbar tazminatı ödenmesi konusunda uyuşmazlık oluşunca, konu Yargıtay'a gidiyor. Yargıtay, mahkemeler arasındaki farklı kararlar sonrası devreye girerek konuyu sonuçlandırıyor.

Yargıtay konuyla ilgili kararında işverenin, işçiler bulundukları yere kadar gelen servisin güzergahını değiştirmesini, işçi aleyhine esaslı değişiklik olarak kabul ediyor. Dolayısıyla şunu ifade etmek gerekir ki işçilerin servisle işe gelişlerini sağlayan işverenler, servisin güzergahını değiştirmek isterlerse ve bu da işçinin önce evinin önünden alınırken, daha sonra toplu olarak uzak başka bir duraktan alınması şeklinde olursa, işçinin buna yazılı onayı gerekir. Aksi taktirde işveren bu değişikliği yapamaz.

FESİH TEK SEÇENEK DEĞİL

İşçilerin servis güzergahının değiştirilmesi halinde tek seçenekleri, iş sözleşmesini taraflı feshetmek değil. İşçi işverene bu durumu bildirip güzergahın değiştirilmesini ve işine devam etmek istediğini bildirebilir. İşverenin güzergahı değiştirmemesi halinde şikayet mekanizmasını işleterek servis noktasına ulaşmak için harcadığı paralar, dolayısıyla ücretin eksik ödendiği iddiasında bulunarak işvereni güzergahı değiştirmeye zorlayabilir.

'İHBAR' HAKKI YOK

Yargıtay kararına konu olayda, Yargıtay bu durum sonrası işçilerin iş sözleşmesinin feshinin kim tarafından gerçekleştirildiğine karar verilmesi gerektiğine işaret ediyor. Bahse konu olayda işçilerin servis güzergahının değiştirilmesi sonrası işe gitmeyerek eylemli fesihte bulunduklarına karar veriliyor. Bir kişinin iş sözleşmesini feshetmesi yazılı ya da sözlü ifadeyle olabileceği gibi eylemle de olabilir. Bu durumda da Yargıtay işçilerin işe gitmeyerek iş sözleşmelerini feshettiğine karar veriyor. Bunun sonucu olarak da işçilerin yalnızca kıdem tazminatına hak kazanacakları ihbar tazminatına hak kazanamayacakları hüküm altına alınıyor. İşçinin kıdem tazminatı alabilmesi için de yaşanan süreci belgelemesi gerekiyor.

(Kaynak: Okan Güray Bülbül / Akşam Gazetesi | 18.09.2023)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM