BASINDAN YAZILAR
Yargıdan 2. İşe Vize - MuhasebeTR

Yargıdan 2. İşe Vize

Başka bir işte çalıştığı için sözleşmesi feshedilen işçiyi yargı haklı buldu. Mahkeme, belli şartlar dahilinde, ikinci işte çalışmanın iş sözleşmesiyle dahi engellenemeyeceğine hükmetti. Yargıdan ikinci işte çalışanları sevindiren önemli bir karar çıktı. İş sözleşmesinde 'başka bir işte çalışamayacağı' hükmü bulunan işçinin tazminatsız işten atılması haksız bulundu. İşçinin yasal sınırlar içinde ikinci bir iş yapmasını engelleyen sözleşme hükümlerinin anayasaya aykırı olduğu belirtildi. İstinaf mahkemesi kararına konu olan dava dosyasına göre, İstanbul'da kurye olarak çalışan bir işçi, mesai saatleri dışında başka bir işverene bağlı olarak çalıştığı için iş akdi haklı fesih yapılarak tazminatsız işten çıkartıldı.

İŞÇİ HAKLI BULUNDU

Dava açan işçi, işe girerken işverene sunduğu SGK hizmet dökümünde aynı anda ikinci işte çalıştığının belli olduğunu, buna rağmen iki yılı aşkın çalışmadan sonra ikinci işte çalışmasının fesih sebebi yapıldığını belirterek, işe iade kararı istedi. İş mahkemesi, tanık ifadeleri ve GPS sistemi ile işçinin mesai saatleri harici başka yerde çalışmış olmasının işçi ile işveren arasında güven kırıcı ortam tezahürüne neden olduğunu, bunun 'geçerli fesih' sebebi oluşturduğunu belirterek işçinin işe iade talebini reddetti ancak kıdem tazminatı ödenmesini kararlaştırdı. Geçerli nedenle fesihte işveren ihbar ve kıdem tazminatı ödedi ancak işçi işe iade edilmedi. İş mahkemesinin kararı taraflarca istinafa taşındı. Başvuruyu inceleyen İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 29. Hukuk Dairesi, işverenin talebini tümüyle reddederek, işçiyi haklı buldu. Kararda işçinin yan iş yapmasının işyerinde olumsuzluğa yol açmadığı, sadakat borcuna aykırılığın olmadığı belirtilerek, işe iade gerektiği sonucuna vardı. Geçerli nedenle fesihte işveren ihbar ve kıdem tazminatı ödüyor, ancak işçi işe iade edilmiyor.

HANGİ DURUMLARDA İKİNCİ İŞTE ÇALIŞAMAZ?

Kararı değerlendiren Akşam gazetesi Çalışma Hayatı yazarı Okan Güray Bülbül'ün verdiği bilgiye göre iş sözleşmesinde yasak olsa bile işçi şayet şu üç konuya aykırılık yoksa ikinci işte çalışabilir.

Bunlar şöyle:

SADAKAT BORÇUNA AYKIRILIK: İşçi, işveren ve müşteri bilgilerini ikinci işyerine taşırsa.

HAKSIZ REKABET: Aynı iş kolunda rakip şirkette çalışması.

OLUMSUZLUK YARATMAK: İkinci işte çalıştığı için asıl işine geç gelmek gibi.

ASGARİDE İLK TEKLİF 20 OCAK'TA

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2023 yılı ücretini belirlemek amacıyla üçüncü toplantısını 20 Aralık günü saat 14.00'te yapacak. Toplantıda taraflarca telaffuz edilecek ilk rakamlar masada olacak. İşçi kanadı, diğer taraflar rakam telaffuz etmeden herhangi bir açıklama yapmayacağını duyurmuştu. Bu toplantıya TÜİK'in enflasyon ile ağır, orta ve hafif işlerde çalışan bir işçinin kalori ihtiyacına göre sağlıklı beslenmesi kaynaklı gıdaların fiyat artışına yönelik yaptığı çalışmayı sunması bekleniyor. Üçüncü toplantıdan itibaren tarafların tavırlarına göre bir ücret belirleme safhasına gelinmesi muhtemel görülüyor.

Görüşmelerde çalışanları temsil eden TÜRK-İŞ, pazarlıkların 7 bin 785 lira üzerinden başlamasını isterken, işverenleri temsil eden TİSK, işçilerin ve işverenlerin gözetildiği dengeli bir asgari ücret talep ediyor.

Üçüncü toplantının ardından dördüncü toplantının da en kısa sürede yapılması ve 2023'te geçerli olacak asgari ücret rakamının gelecek hafta içerisinde belirlenmesi bekleniyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ilk toplantısını 7 Aralık, ikinci toplantısını ise 14 Aralık'ta gerçekleştirmişti. Asgari ücret halen 5.500 lira olarak uygulanıyor.

(Kaynak: Okan Güray Bülbül / Akşam Gazetesi | 16.12.2022)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM