18.10.1981 doğumluyum. Çıraklık sigortam 15.08.1997'de başladı. E-devlette sigorta başlangıcım 15.08.1997 gözüküyor ama sigorta primleri 2000 yılında yatmaya başladı. EYT kapsamında mıyım, borçlanma olursa nasıl olur? Fatih C.
Çıraklık ve staj döneminde, kısa vadeli sigorta kolları olarak adlandırılan iş kazası, meslek hastalığı ve hastalık sigortası primi ödeniyor. Emeklilik için gereken ve uzun vadeli sigorta kolları olarak adlandırılan malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına prim ödenmediğinden staj başlangıcı, emeklilik açısından sigortalılık süresinin başlangıcı sayılmıyor. Ancak verilen sicil numarası tüm çalışma süresinde kullanılıyor. İlk defa uzun vadeli sigorta kollarına prim ödenmeye başlandığı tarih, sigortalılık süresinin başlangıcı sayılıyor.
Adınıza prim ödenmeye başlandığı tarih de 8 Eylül 1999 tarihinden sonra olduğundan maalesef EYT kapsamında değilsiniz. 2000 yılında başlayan uzun vadeli sigorta başlangıç tarihinize göre en az 4.500 gün prim ödemiş olmak koşuluyla 60 yaşınızı doldurduğunuzda emekli olmaya hak kazanırsınız.
Eylül ayının son günlerinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in staj sigortası ile ilgili yaptığı, “staj sigortasının yeniden ele alınması gerektiğine ve bu konuda çalışma yaptırdığına” ilişkin açıklama, staj sigortası mağdurlarını umutlandırmıştı.
Bunun üzerine bir okuruma verdiğim yanıtta; SGK, staj döneminde uzun vadeli sigorta kollarına prim ödenmiş olsa da, staj döneminde uzun vadeli sigorta kollarına tabi olunamayacağı, sadece kısa vadeli sigorta kollarına prim ödenmesi gerektiği gerekçesiyle işveren tarafından uzun vadeli sigorta kollarına ödenen primleri yersiz ödeme olarak değerlendirip, emeklilik açısından sigorta başlangıcı kabul etmezken, hatta uzun vadeli sigorta kollarına prim ödenen staj sigortası başlangıç kabul edilerek bağlandığı tespit edilen emekli aylıklarını iptal edip ödenen aylıkları geri isterken, ayrıca muhalefet tarafından verilen sayısız kanun teklifi gündeme dahi alınmamışken, EYT kapsamına girecek kişi sayısının artmasına yol açacak, çıraklık ve staj başlangıcının emeklilik açısından sigorta başlangıcı sayılmasına ilişkin bir düzenleme yapılmasının pek olası gözükmediğini” belirtmiştim.
Üzerinden fazla bir zaman geçmeden bir televizyon programında “stajyerlerin durumu” ile ilgili soru üzerine, Bakan bu defa “Onlar EYT kapsamında değil, staj başka EYT başka” dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı'nın son açıklamasına göre, EYT düzenlemesi kapsamında çıraklara ve stajyerlere borçlanma hakkı verilmesi öngörülmüyor. Seçim yatırımı olarak böyle bir düzenleme yapılması halinde EYT kapsamına girmeniz söz konusu olabilir.
1997 yılından sigorta girişim var. Prim gün sayısı 7.200 günü geçti. 12 yıldır aynı özel kurumda SSK'lı olarak çalışıyorum. Primlerim hep tavandan yatırıldı. İstifa edince kıdem tazminatı hakkım var. EYT çıkarsa emeklilik hakkım var. İstifa etmeyi düşünüyorum. 2022 veya 2023 yılında istifa edip kıdem tazminatı almak mı, 2023 yılında EYT çıkarsa emekli ikramiyesi alarak istifa etmek mi daha avantajlı olur? Başak Ö.
Kıdem tazminatı, 4857 sayılı İş Kanunu'na tabi çalışanlara, iş sözleşmelerinin 1475 sayılı (eski) İş Kanunu'nun kıdem tazminatına ilişkin 14. maddesinde sayılan hallerden birine bağlı olarak sona ermesi halinde işveren tarafından yapılan ödemedir. Emekli ikramiyesi ise emekli olduklarında Emekli Sandığı'na tabi çalışan devlet memurlarına ödeniyor.
Bu bağlamda, emekliliğiniz için gereken yaş dışındaki koşulları sağlamış olduğunuza dair SGK'dan alacağınız kıdem tazminatı yazısına istinaden kendi isteğinizle işten ayrılsanız da, EYT düzenlemesi çıktığında emeklilik nedeniyle işten ayrılsanız da kıdem tazminatı ödenir.
(Kaynak: Sezgin Özcan / Sözcü Gazetesi | 01.11.2022)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.