Emekli olan kayınbiraderimi kaybettik. Kendisi bekârdı. Kayınvalidemin kendi emekliliği yok. Eşinden ve annesinden kalan maaşı var. Bir tanıdık “danışın” dediği için sormak istedim. Vefat eden kayınbiraderimin emekli maaşından kayınvalidemin faydalanması söz konusu mu? Ali Rıza A.
Kayınbiraderinizin hangi sigortalılık statüsünden emekli olduğunu belirtmemişsiniz. 4/a (SSK) veya 4/b (Bağ-Kur) statüsünden emekli olan oğlundan anneye 5510 sayılı Kanun'a göre aylık bağlanabilmesi için, her türlü kazanç ve irattan elde etmiş olduğu gelirin asgari ücretin net tutarından (5.500,35 TL'den) daha az olması ve diğer çocuklarından hak kazanılan gelir ve aylıklar hariç olmak üzere gelir ve/veya aylık bağlanmamış olması şartları aranıyor. Kayınbiraderiniz 4/a veya 4/b statüsünden emekli idiyse, kayınvalideniz hem eşinden hem annesinden aylık aldığından oğlundan aylık bağlanmaz.
Ölen 4/c (Emekli Sandığı) emeklisinin ise Emekli Sandığı iştirakçisi olmayan dul ve muhtaç annesine aylık bağlanıyor. Asgarî ücretin net tutarından (bugün için 5.500,35 TL'den) daha az aylık geliri olup, kendisini ve bakmaya mecbur olduğu ailesi fertlerini geçindirmeye yetecek kadar malı da (para veya o mahiyetteki kıymetler dahil) olmayanlar muhtaç sayılıyorlar. Ayrıca Emekli Sandığı'ndan birden fazla aylığa hak kazanılması durumunda tercih edilen aylık bağlanıyor.
Bu bağlamda, kayınbiraderiniz Emekli Sandığı emeklisi idiyse, kayınvalideniz eşi veya annesinden dolayı Emekli Sandığı'ndan aylık almıyor olması ve aylık gelirinin asgari ücretin net tutarından az olması durumunda ayık bağlanması mümkün olabilir.
Eşim 4/c statüsünden emekli olmak için (son 3.5 için yıl için) açıktan atama ile bir devlet hastanesine atandı. Bu 3.5 yıl içerisinde 1 yıl ücretsiz izin aldı ve ücretsiz izin süresini borçlanıp fiili hizmet süresine ekletti. Son 3.5 yıl içindeki borçlanmadan gelen fiili hizmet süresi (2.5 yılı normal hizmet, 1 yılı borçlanmadan gelen hizmet olacak) 4/c emekliliği için problem yaratır mı? T.Ü.
Borçlanılan hizmet süreleri, borçlanılan ilgili aylara mal ediliyor. Bu bağlamda, eşinizin son 3.5 yıl içinde kullandığı ve borçlanarak hizmet süresine eklettiği ücretiz izin süresi, ücretsiz izin kullandığı tarih aralığına ilişkin hizmet sayılır.
Son 3.5 yıl içinde kullandığı ücretsiz izin süresini borçlanmasından gelen ve fiili hizmet süresine eklenen hizmet süresi, son 3.5 yıllık hizmet süresi içinde değerlendireceğinden 4/c emekliliği için problem yaratmaz.
14.07.1979 doğumluyum. Staj başlangıcım 11.09.1995; 4/a kapsamında uzun vadeli sigorta girişim 01.10.1997. Şu an çalışmıyorum, annemden yetim aylığı alıyorum. Eksik günlerimi dışardan ödeyerek kendi emeklilik haklarımı öğrenebilir miyim? Dışardan ödeme yaparken yetim aylığım kesilir mi? EYT hakkım var mı? Tuba S.
5.975 prim günü ile 54 yaşınızı doldurduğunuzda 4/a (SSK) statüsünden emekli olabilirsiniz. Mevcut prim gün sayınızı belirtmemişsiniz. Eksik günlerinizi dışarıdan isteğe bağlı sigortalı olarak 4/b (Bağ-Kur) kapsamında ödeyebilirsiniz. Ancak 1.259 günü aşarsa, en az 5.400 prim günü ve 56 yaş koşullarıyla 4/b statüsünden emekli olabilirsiniz. İsteğe bağlı sigortalı olarak prim öderken annenizden bağlanan yetim aylığınız kesilmez, almaya devam edersiniz. Ancak yetim aylığını 4/a veya 4/b statüsünden alıyorsanız, kendi emekli aylığınız bağlandığında yetim ayığınız kesilir. Uzun vadeli sigorta başlangıcınız 8 Eylül 1999 tarihinden önce olduğundan EYT kapsamındasınız. Ancak yaş dışındaki emeklilik koşullarını sağladığınızdan EYT'li sayılırsınız.
(Kaynak: Sezgin Özcan / Sözcü Gazetesi | 24.10.2022)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.