Vergi esas itibariyle kamu hizmetlerinin yürütülmesi amacıyla toplanır. Bütçenin en temel kaynağı olma özelliğini taşıması itibariyle büyük önem arz eder.
Ülkede yaşayanlar yararlandıkları kamu hizmetlerinin bir nevi karşılığını vergi olarak öder. Ulusal güvenlik, eğitim, sağlık ve yargı hizmetlerinden faydalanılması hemen akla gelen kamu hizmetleri. Ayrıca vergiyi tam ve doğru olarak ödemek temel vatandaşlık görevi.
Daha ilkokuldan itibaren vatandaşlık görevlerinin en başında vergi ödemek olduğu öğretilir. Vergi aynı zamanda ekonomik açıdan da kişi ve kurumlara doğrudan etkide bulunur. Devlet zaman zaman bölgesel ve sektörel kalkınmayı sağlamak amacıyla en başta vergisel teşvikler getirir. Nitekim bugünlerde tekstil sektörünün ve bu sektörde ihracatçıların dertlerine kulak vererek bir takım vergisel teşvikler getirmeye hazırlanıyor. Kısaca ekonomik yaşantının merkezinde vergi var.
Vergi ile hem kamunun finansal ihtiyacı karşılanıyor hem de ekonominin bir takım kuralları ve düzenlemeleri vergi ile yapılıyor. Alınan vergilerin bir kısmı merkezi otorite yani merkezi bütçe ile kamunun finansal ihtiyacı ile kullanılırken, bir kısmı da vergilerin toplandığı şehirlerde yerel idareler yani belediyeler tarafından kullanılmak üzere belediye bütçelerine aktarılıyor.
Vatandaş olarak özellikle ödenen vergilerin karşılığı yerel idarelerin icraatları ile daha yakından hissediliyor. Günlük yaşantımız içerisinde kullandığımız yollar, kaldırımlar, çöp toplama ve sabah evden çıkıp, akşam eve dönünceye kadar yaşadığımız şehirde gördüğümüz bir çok kamu hizmeti çoğunlukla belediyeler tarafından yerine getiriliyor veya getirilmesi gerekiyor! Belediyelerin çalışmalarını vatandaş olarak daha çabuk algılamak ve hissetmek mümkün.
Yıllardan beri kaldırım ve asfalt ürünleri adeta belediyecilik ile özdeşleşmiş durumda. Hatta bir çoğunun asfalt ve kaldırım taşı üretim tesisleri var.(Buna rağmen özellikle büyük şehirlerde hala kaldırımsız veya bozulmuş halde bekleyen kaldırımlar var.) Vatandaş tepkisini olumlu veya olumsuz dile getirse de asıl sınav yerel seçimlerde kendini gösterecek. Yani bir nokta da vatandaş ödemiş olduğu verginin doğru harcanıp harcanmadığına sandıkta karar verecek.
Her ne kadar siyasi tercihler etkili olsa da seçimlerde halktan toplanan ve kamuya aktarılan vergilerin doğru harcanıp harcanmadığı vatandaş tarafından bu sınavda belirlenecek. Bugünler de önümüzdeki yıl içerisinde yapılacak olan yerel seçimlerin yaklaştığını hissetmek mümkün. Yenilenen yollar ve asfaltlar hemen göze çarpıyor. Hatta gündüz rahatsızlık oluşturmaması için geceleri hummalı bir çalışma göze çarpıyor. Çünkü yakında vergisini ödeyen vatandaş not verecek.
Kırık not almamak ve notunu yükseltmek için hummalı çalışmalar yapılıyor. Bu çalışmalar yapılırken vatandaş olarak temennimiz binbir zahmetle kazanılan ve alınterinden ödenen vergilerden oluşan kaynakların gereksiz bir şekilde harcanmaması. İhtiyaçların sınırsız kaynakların sınırlı olduğu gerçeğinden hareketle, finansmanının büyük ölçüde vergiler tarafından sağlandığı kamu hizmetlerinin yerine getirilmesinde rasyonel davranılması, kaynakların en etkin ve verimli bir şekilde harcanması şüphesiz hem merkezi hem de yerel idarecilerimizin en önemli vazifesi olmalıdır.
(Kaynak: Bugün Gazetesi | 15.09.2008)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.