Sosyal Güvenlik Kurumu’na Bilgi Edinme Kanunu çerçevesinde 21.08.2008 günü aşağıdaki soruları sordum ve 09.09.2008 günü tarafıma gönderilen cevabı görünce bu ülkenin vatandaşı olarak üzüldüm. Kanun tanımaz, TBMM’yi saymaz SGK, Bakanı da Başbakan’ı da takmıyor.
Sondan başlayalım, Bilgi Edinme Kanunu gereğince sorulan sorulara kurumlarca en geç 15 gün içinde cevap verilmesi gerekir (SGK 19 günde cevap verdi) ve bu Kanun çıktığında Başbakan; ‘Ben kefilim. Hangi kurum cevap vermiyorsa bana söyleyin’ demişti. İşte söylüyorum, bakalım ne olacak?
A-İşte SGK’ya sorduğum sorular
21 Ağustos 2008 günü SGK’ya e-posta yoluyla aşağıdaki soruları gönderdim.
1- 1479 sayılı Bağ-Kur Kanunu’nun ek 19’uncu maddesinin yürürlüğünü durdurduk artık uygulamıyoruz dediğiniz 2008-76 sayılı Genelgenin yasal dayanağı nedir?
2- 1479 sayılı Kanun’un ek 19’uncu maddesi yürürlükten kalkmış mıdır? Kalkmışsa TBMM’nin hangi kararıyla kalkmıştır, hangi Resmi Gazete’de yayınlanmıştır?
3- Şayet, 1479 sayılı Kanun’un ek 19’uncu maddesi 1 Ekim 2008 gününe kadar yürürlükte ise SGK hangi kanuna göre sigortalıların başvurularını kabul etmemektedir?
4- SGK, kendisini TBMM’nin üstünde mi görmektedir? şeklindeydi.
SGK’nın bana 19 gün sonra onu da defalarca ısrarla istememle gönderdiği iki sayfalık cevabı okudukça içim burkuldu, vatandaş kime emanet edilmiş, SGK kimlere emanet edilmiş bilseniz canınız yanar, içiniz sızlar. Gönderdikleri cevaptan bazılarını aşağıya aldım.
B-5510 yürürlükte zannediyorlar
1 Ekİm 2008 günü tamamen yürürlüğe girecek olan 5510 sayılı Kanun’un yürürlüğe girdiğini zannediyorlar ve diyorlar ki; (cümledeki hatalar da cabası) “5510 sayılı Kanun’un yürürlüğe girmesi ile 1479 sayılı Kanunun 2/9/1971 tarihli ve 1479 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu Kanunu’nun 83, 84, geçici 10’uncu ve ek 6’ncı maddeleri hariç diğer maddeleri... yürürlükten kaldırılmıştır.”
C-TBMM yerine düşünmüşler!!!
Daha yürürlüğe girmemiş kanun ile aslında halen geçerli olan ve uygulanması gereken 1479 sayılı Kanun’un ek 19’uncu maddesinin hükümsüz kaldığını düşünmüşler. Bakın ne diyorlar?
“1479 sayılı Kanuna eklenmiş olan ek 19’uncu maddenin yürürlüğü de bu kapsamda değerlendirilmiş ve geçici madde 17’nin yürürlüğü ile birlikte ek 19 hükümsüz kalmıştır.
Zira 5754 sayılı Kanunla 5510 sayılı Kanuna eklenmiş olan geçici 17’nci maddenin uygulamasının eş zamanlı olarak yapılması planlanmış, ancak prim borçlarının yapılandırılması sonucuna göre borçlu listelerinin çıkarılarak tebliğ hazırlanmasının daha uygun olacağı düşünülmüştür.”
4- 1 Ekim’den sonra bunlar kaos çıkarır
70 milyonluk ülkeye hizmet verecek olan SGK’yı daha ikinci yılı dolmadan (25 Kasım 2008’de iki yılı dolacak) mahvetmişler. SGK, sosyal güvenlik bilgisi yok olanlara emanet edilmiş diye üzülüyordum, durum daha da vahim. Bunların hukuk bilgisi de yok. Bir kanun ne zaman yürürlüğe giriyor daha onu bile bilmiyorlar. Daha yürürlüğe girmemiş kanun ile aslında yürürlükte olan bir maddeyi ise biz yaptık oldu mantığı ile uygulamıyorlar. Bu kişiler 1 Ekim 2008 günü 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu yürürlüğe girince ne yapacaklar, millete nasıl eziyet edecekler, kaç kişiyi hastane kapılarında elleri koynunda bırakacaklar hep birlikte göreceğiz.
Şehitlerin yetimleri, SGK’nın oyununa gelmeyin, hemen başvurunuzu yapın
Şehit ve malul çocukları eğitim yardımınız var. Başvuruda gecikmeyin, zira başvuru yapmazsanız para SGK’nın kasasında kalacak. Pek bilinmez, açıklanmaz, duyurulmaz (arayın
SGK’nın web sayfasında bile yok) ama şehit ve (vefat eden) vazife malûllerinin yetim aylığı alan çocuklarına SGK tarafından eğitim yardımı da veriliyor. Şehitlerin bize emanet ettiği çocuklarının bu eğitim yardımını alabilmeleri için 1 Eylül-31 Aralık tarihleri arasında başvurmaları gerekiyor. 2008-2009 eğitim - öğretim sezonu için bu kapsamda olan şehit ve malullerin yetim çocuklarından başvuru yapanlardan; ilköğretim öğrencisi olanlarına yıllık: 771,72 YTL, lise öğrencisi olanlarına yıllık: 1.157,64 YTL, yüksek öğrenim öğrencisi olanlarına yıllık: 1.543,56 YTL toptan ödenecek. Peki, SGK kimin şehit çocuğu olduğunu bilmiyor mu hepsine tek tek eğitim yardımı parasını gönderemez mi? Hadi gönderemiyor, duyuru yapamaz mı gelin başvurun diye evlerine davetiye çıkaramaz mı hadi çıkaramıyor en azından web sayfasında yaptığı abuk sabuk (kişisel reklam amaçlı) duyuruların içinde şehitlerin çocuklarına da bir duyurucuk yer ayıramaz mı? Cevaplarını siz verin. Ben bunlara cevap vermekten epey yoruldum.
Süper emekliler sefil emeklilere nasıl dönüştü
1945 yılı doğumluyum. Bugünlerde 63 yaşını bitirmek üzereyim. Ben, 1992 yılı ocak ayında, SSK’dan o zamanki adıyla “Süper Emekli” olarak emekli olmuş bir kişiyim. O tarihlerde, özel sektörde, önemli bir firmanın da Genel Müdürü olarak çalışmaktaydım. O zaman bana bağlanan emekli maaşı da cazipti. Ancak aradan geçen yıllar içerisinde bu cazibe ortadan kalktı. Şu anda ayda 730.-YTL emekli maaşı elime geçiyor. Biliyorsunuz daha sonraki yıllarda SSK emekli maaşı tavanı çok yükseldiği için, tavandan prim ödeyip son aylarda emekli maaşı bağlatanlar arasında benim aldığımın 1000.-YTL üzerinde, yani 1700 küsur YTL emekli maaşı alabilenler var. Sizden sorup öğrenmek istediğim şudur:
(Kaynak: Akşam Gazetesi | 11.09.2008)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.