Bağ-Kur’luların emekliliği için öngörülen prim ödeme gün sayısı SSK’lara çok yüksek. Keza halk arasında EYT kanunu olarak bilinen 4447 sayılı Kanun öncesinde kadın için 20 tam yıl, erkek için 25 tam yıl prim ödemesi gerekmektedir.
Belirtilen kanundan sonra ise hem kadın hem erkekler için normal koşullarda emeklilik için en az 9.000 gün prim şartı bulunmaktadır.
Bu bağlamda gerek prim borçlarını ödeme durumu olmaması nedeniyle bazı dönemlere ait hizmetleri SGK tarafından dondurulması gerekse emeklilik yaşının yaklaşmasına rağmen çeşitli nedenlerle yeterli primi olmayan okuyucularımız az primle Bağ-Kur’dan emeklilik alternatiflerinin bulunup bulunmadığını merak etmektedir.
EYT ÖNCESİ DÖNEMDE
EYT öncesi dönemde kadın için 20 tam yıl, erkek için 25 tam yıl prim gün sayısı bulunmayan Bağ-Kur’lular ancak belirli bir yaşı doldurmakla emekli oluyorlardı. Buna göre kadın ise 50, erkek ise 55 yaş ve en az 15 tam yıl yani 5.400 gün primle emekli olabilmeleri söz konusudur. EYT Kanunu ile 5.400 gün prim şartı değiştirilmemiştir. Ancak belirtilen yaş koşulları kademeli olarak kadınlarda 6 yıl erkeklerde ise 3 yıla kadar artırılmıştır.
Buna göre 01/10/1999 tarihinde kadın ise 50, erkek ise 55 yaş ve en az 15 tam yıl için 2 yıldan daha fazla süre var ise kademeli geçiş süreci aşağıdaki tabloda belirtilen şekilde uygulanmaktadır.
30/4/2008 TARİHİNDEN SONRA BAĞ-KUR’LU OLANLAR
İlk defa 30/4/2008 tarihinden sonra Bağ-Kur (4/1-b) sigortalısı olanların 5.400 gün primle emekli olabilmeleri için tekrar kademeli yaş koşulu getirilmiştir. Buna göre hem kadın hem erkekler için öngörülen yaş koşulu kademeli olarak 65’e kadar yükselmektedir.
Buna göre kadın için 58, erkek için 60 yaş ile 2036 yılından sonrası için getirilen kademeli yaş hadlerine 65 yaşını geçememek üzere 3 yıl eklenmesi durumunda, 5.400 prim ödeme gün sayısı üzerinden de aşağıdaki tabloda gösterilen şartlarla emeklilik (yaşlılık) aylığı bağlanabilecektir.
Hemen belirtelim SGK Kanunu’na göre bu şartlarda bağlanacak emeklilik maaşı, normal şartlara (25 yıllık hizmet üzerinden) göre bağlanacak emeklilik maaşına göre belirgin bir şekilde daha düşük olacaktır.
“Kendini bilmek, tüm bilgeliğin başlangıcıdır.” Aristoteles
(Kaynak: İsa Karakaş / Türkiye Gazetesi | 13.08.2022)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.