1 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe girecek olan sosyal güvenlik reform kanunu, çalışanlar açısından hem bazı avantajlar hem de dezavantajlar getirmekte.
Her ne kadar kimileri yasayı baştan aşağı olumsuz gösterme veya yasayla verilmiş hakları daraltma (doğum borçlanmasında olduğu gibi) gayretinde olsalar da, reform yasası ile özellikle SSK'lı ve Bağ-Kur'lulara şimdiye kadar verilmemiş pek çok hak verilmekte, bazı haklar da genişletilmektedir.
Bunun yanında bazı haklardan da kısıntıya gidildiği vakıadır. Ancak yasadaki kimi dezavantajlardan korunmak için hâlâ 20 günlük süreniz var. Yasanın satır aralarına gizlenmiş bu hükümleri ve bunlara karşı yapılması gerekenleri Bugün okurları için tespit ettik. İşte bu hükümler ve yapmanız gerekenler...
1-Sigortalı olmak için acele edin!
Sosyal güvenlik mevzuatımızda, çalışma hayatını farklı statülerde (SSK, Bağ-Kur, Em.Sand.) geçirmiş kişilerin hangi kurumdan emekli olacağı son 7 yılına bakılarak tespit edilmekte. Kişi son 7 yıllık sürede en fazla hangi statüde çalışmışsa o statüden emekli olmaktadır. Örneğin bu uygulamadan yararlanmak isteyen Bağ- Kur'lular, belirli bir süre Bağ-Kur'a prim ödedikten sonra SSK'ya geçerek daha erken emekli olabiliyorlardı. Ancak 1 Ekim'den sonra ilk defa sigortalı olacaklar için böyle bir imkan bulunmuyor. Dolayısıyla henüz hiçbir şekilde sosyal güvenlik kapsamına girmemiş olanlar, bu imkandan yararlanmak için 1 Ekim'den önce sigortalı olmalılar. 1 Ekim'den önce sigortalı olmanın bir diğer avantajı ise emekli olduktan sonra hem SSK'ya tabi çalışıp hem de emekli aylığı almak olacaktır. Zira 1 Ekim'den sonra ilk defa sigortalı olanlar emekli olduktan sonra SSK'ya tabi çalışırlarsa emekli aylıkları kesilecek.
2-Askerliği ucuza borçlanmak için acele edin!
1 Ekim'den sonra askerlik borçlanması da zamlanıyor. 18 ay askerlik yapmış birisi, askerlik borçlanmasını 1 Ekim'den sonraya bırakırsa, SSK'lı ise 1.368 YTL, 12. basamaktaki tarım Bağ-Kur'lu ise 2.142 YTL, aynı basamakta esnaf Bağ-Kur'lu ise 972 YTL fazladan ödeme yapacak. Ayrıca şu an altı ay içerisinde ödenebilen borçlanma bedeli, 1 Ekim'den sonra bir aylık sürede ödenecek.
3-SSK'lı dullar, evlenmek için acele edin!
Hali hazırdaki uygulamaya göre, ölen SSK'lı eşinden dul aylığı alan bir kadın evlenirse, kendisine çeyiz yardımı olarak 24 aylık tutarında toplu ödeme yapılmakta. Ancak bu uygulama da 1 Ekim'le birlikte son bulacağından, bu aralar evlenme planları yapan SSK'lı dullar nikah için acele etsinler. Diğer taraftan yine SSK'lı olarak çalışan bayanlara has olmak üzere, evlenme toptan ödemesi adı altında bir para verilmektedir. Çalışmakta olan bir kadın evlenme dolayısıyla işinden ayrılır ve istekte bulunursa, kendisi için ödenmiş emeklilik primlerinin yarısı toplu olarak kendisine verilmektedir. Bu uygulama 1 Ekim'le birlikte sona ereceğinden, bu durumdaki bayanların da nikah için 20 günleri var.
4-Yetim aylığı alan özürlü (malul) kızlar, evlenmek için siz de acele edin!
Sosyal güvenlik sistemimizde yetim kızlar, özellikle malul (özürlü) durumdaki yetim kızlar için pozitif bir ayrımcılık söz konusuydu. Normalde yetim aylığı alan kız çocukları, evlenmeleri halinde aylıkları kesilirken, aynı durumdaki malul kız çocukları evlenseler dahi aylıkları kesilmiyordu. 1 Ekim'den sonra evlenirlerse, malul kız çocuklarının yetim aylıkları da kesilecek. Bu durumda olup da evlilik planları yapan yetim kızlarımızın da resmi nikah için 20 günleri var. Bu süre zarfında evlenirlerse yetim aylıklarını da alabilecekler.
(Kaynak: Bugün Gazetesi | 10.09.2008)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.