Tahsilatın tam gerçekleşmesi durumunda kurumun kasasına iki yıl içinde 14,5 milyar yeni lira girecek. Şu ana kadar tahsil edilen rakam ise 4,3 milyar yeni lira. Bu sonuçlarla prim affı, önceki uygulamalara kıyasla önemli ölçüde başarılı oldu. 2006 yılında çıkarılan afta 10 milyar YTL yapılandırılırken toplam tahsilat 4 milyar YTL olmuştu.
Prim affında, önemli bir başarı elde edilirken vatandaşın affın ikinci bölümüne ilgi göstermediği dikkat çekiyor. 28 Mayıs'ta başlayıp 28 Temmuz'da sona eren ilk bölümde 1 milyon 164 bin kişi başvuruda bulunurken 20 günlük uzatma bölümünde sadece 79 bin kişi başvuruda bulundu. Aynı şekilde ilk bölümde 21,2 milyar yeni lira yapılandırılırken ikinci bölümde bu rakam 1,5 milyarda kaldı. Yine ilk bölümde elde edilecek gelir 13,2 milyar olurken ikinci kısımda 863 milyon YTL gelecek. Bu tablonun en önemli nedeni olarak iki af arasında 20 günlük boşluk oluşması gösteriliyor. Affın 28 Temmuz'da sona ermesinin ardından 31 Temmuz'da Meclis'ten yasa çıkarılarak süre 20 gün uzatılmıştı. Ancak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, süre uzatımını 15 gün bekleterek onayladı. Bu durum, prim affında kopukluğa yol açtı. Ayrıca ilk bölümde önemli ölçüde reklam çalışması yapılarak af kamuoyuna duyurulurken ikinci kısımla ilgili böyle bir çalışma yapılmadı.
785 bin Bağ-Kur'lu, 458 bin işveren yararlandı
Prim affına başvurunun yüksek olmasında faizlerin yüzde 85'inin silinmesi önemli rol oynadı. Yeniden yapılandırmaya SSK primlerindeki 5 puanlık indirimden yararlanmak isteyen işveren de büyük ilgi gösterdi. Zira SSK primlerindeki indirimden yararlanabilmek için işverenin prim borcunun bulunmaması gerekiyor. Bu nedenle prim affını fırsat bilen işverenler, SGK'ya koştu. Kurumun verilerine göre, 458 bin işveren aftan yararlandı. Affa başvuran Bağ-Kur'lu sayısı ise 785 bin oldu. Bağ-Kur'lu sayısının SSK'lıdan fazla olmasının en önemli nedeni, tahsil edilemeyen prim alacaklarının büyük çoğunluğunun Bağ-Kur'da olması.
Aflarda en önemli sorunu tahsilat oluşturuyor. Daha önceki afların hiçbirinde, tahsil edilmesi gereken rakamın tamamı tahsil edilemedi. Nisan 2007'de tamamlanan bir önceki prim affında taksitlendirilen 10,5 milyar YTL'lik borcun ancak 4,2 milyar YTL'si tahsil edilebildi. Son iki af hariç tutulduğunda bugüne kadar çıkarılan prim aflarında tahsilat ancak yüzde 10'a ulaşabildi. 2003'teki afta 18 milyar yeni liralık borcun 2 milyarı tahsil edilebildi. Prim aflarına ihtiyaç duyulmasının en önemli nedeni, tahsilatın zamanında gerçekleşmemesi. Zaten gelir gider dengesi bozuk olan Sosyal Güvenlik Kurumu, alacaklarını da tahsil edemiyor. Prim tahsilatı özellikle Bağ-Kur'da büyük sorun. Mükelleflerin ancak 3'te biri düzenli prim ödüyor. Kayıtlı esnafın yüzde 20'si ise hiç prim ödemiyor. Ancak affın sık başvurulan bir yöntem olması, borçluları beklentiye sokuyor. Nasılsa af çıkıp faizlerin silineceğini düşünen SSK'lı işveren ile Bağ-Kur'lu esnaf, prim borcunu zamanında ödemek yerine biriktiriyor. Bu durumun önüne geçmek isteyen yetkililer, her fırsatta yeni bir af çıkmayacağını ifade ediyor. Alacakların zamanında tahsili içinse icra takibi başlatılacağı dile getiriliyor.
(Kaynak: Zaman Gazetesi | 10.09.2008)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.