BASINDAN YAZILAR
Sigara içen işçiye iki ayrı ceza / Arif Temir - MuhasebeTR

Sigara içen işçiye iki ayrı ceza / Arif Temir

Başlığı okuyunca aynı suça iki ceza uygulanır mı diyebilirsiniz. Ancak yazıyı okuduğunuzda sigara içen işçiye iki ayrı cezanın uygulanabildiğini göreceksiniz.

İşçiye sigara içmesinden dolayı uygulanacak olan cezalardan biri 4207 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararların Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun'dan kaynaklanmaktadır.

Anılan Kanun'un 5727 Sayılı Kanun'la değişik 2. maddesinin 1. fıkrasında sayılan sigara içilmesi yasak olan yerlerde sigara içen işçilere 4207 Sayılı Kanun'un 5. maddesinin 1. fıkrasındaki hüküm uyarınca 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu'nun 39. maddesine göre 2008 yılı için 62 YTL idari para cezası uygulanır. Bu ceza şikayet üzerine en yakın kolluk birimi yetkililerince verilir. İşçinin sigara içmesinden dolayı ikinci bir ceza ödemesi de iş mevzuatından kaynaklanmaktadır.

Toplu iş sözleşmesinde veya iş sözleşmesinde işyerinde sigara içmenin yasak olduğu belirtilmişse, sigara içmenin yasak olduğu yerlerde sigara içen işçiye iş veya toplu iş sözleşmesinde belirtilen cezalar uygulanır.

Örneğin iş sözleşmesinde veya toplu iş sözleşmesinde sigara içen işçinin ayda bir günlük ücretinin ceza olarak kesileceği belirtilmişse, sigara içen işçiye iş sözleşmesindeki bir günlük ücret kesme cezası uygulanır.

İşçilerin sigara içmeden dolayı idari para cezası, disiplin cezası/ ücret kesme cezası gibi yaptırımlarla karşılaşmamaları için sigara içmeden önce iki kere düşünmeleri gerekiyor.

Okur Sorularına Cevaplar...

Ramazan ayında işçiye yıllık izin verilmesi zorunlu mu?

Soru: Bir işyerinde bir buçuk yıldan beri çalışıyorum. Yıllık iznimin 5 gününü Temmuz ayında kullandım. Kalan kısmını da ramazan ayında kullanmak istiyorum. Ancak işverenim ben istediğim zaman sana izin veririm diyerek izin isteğimi yerine getirmedi. İşçi istediği zaman iznini kullanma hakkına sahip değil mi? İ.Kaş

Cevap: İş mevzuatına göre işçi, işverenden izin talebinde bulunur. Ancak işveren işçinin izin talebiyle bağlı değildir. İşveren işçisine uygun gördüğü bir zamanda yıllık izinlerini verir. Sayın Kaş, işvereninizin size ramazan ayında izin verme zorunluluğu yasal olarak bulunmamaktadır. Çalışma saatlerinin ramazan ayında değiştirilmesi mümkün mü?

Soru: İşyerimde haftanın 6 günü 09.30- 18.30 saatleri arasında çalışılmaktadır. İşçilerle yapılan iş sözleşmelerinde de çalışma saatleri aynen böyle. Ramazan ayı olması nedeniyle işçilerim 08.30-17.30 saatleri arası çalışmak istediklerini bildirdiler. Çalışma saatlerini değiştirebilir miyim? Bu konuda bana ne öneririsiniz? H. Özbek

Cevap: Sayın Özbek, çalışma saatlerini bir saat öne almışsınız. Bu uygulamanın ramazan ayı boyunca süreceği konusunda işçilerinizin de yazılı onaylarını alarak yapmanızda bir sakınca yoktur. Ara dinlenmesi kullandırılmadan işçinin işten erken gönderilmesi

Soru: İşyerimde 24 işçi çalıştırıyorum. İşçiler her gün bir saat ara dinlenmesi kullanarak 7 saat çalışıyor. Oruç tutan işçilerim ara dinlenmesi kullanmayarak işten bir saat önce ayrılmak istiyorlar. İşçilerin bu isteği İş Kanunu'na uygun mu? F.Tekin

Cevap: Günde yedi saat çalışan işçilere en az yarım saat ara dinlenmesi verilmesi gerekiyor. Sayın Tekin, işçilerinize yarım saat ara dinlenmesini mutlaka kullandırmalısınız. İşyerinizde ara dinlenmesi bir saat olduğuna göre işçilerinizi iş bitiminden yarım saat önce gönderebilirsiniz.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 08.09.2008)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM