İlk defa Bugün okurlarının haberdar olduğu konuya ilgi büyüktü. Özellikle bayan okurlarımızdan yüzlerce soru ve teşekkür e-postası aldık. Bu yazımızda hem konuyu biraz daha detaylandıracağız, hem de yazımızda önerdiğimiz formülümüzle ilgili bazı tereddütleri gidermeye çalışacağız.
1 Ekim'den önceki doğumlar da borçlanma kapsamında Okurlarımız, 1 Ekim'den önceki doğumların da borçlanma kapsamında olup olmadığını merak ediyorlar. Reform kanununda, ne doğum borçlanmasını düzenleyen 41. maddede, ne de kanunun herhangi bir yerinde, 1 Ekim'den önceki doğumların borçlanılamayacağı yönünde bir düzenleme bulunmamaktadır. Aksine, 41. maddede, borçlanılan sürelerin sigorta başlangıcından önceki süreler olması durumunda, sigortalılık başlangıcının borçlanılan süre kadar geriye gideceği düzenlemesi yer almaktadır. Yani hangi tarihlerde doğum yapmış olursanız olun, borçlanma yapabilirsiniz.
SSK'lılar nasıl borçlanma yapacak?
SSK'lı (4/a'lı) olarak çalışan bir bayan, l Çocuğu sağ doğmuş ve yaşamış olmak,
Doğumdan sonraki iki yılın tamamını ya da bir kısmını çalışmaksızın ya da prim ödemeksizin geçirmiş olmak,
Başvuru tarihinde SSK'lı olarak çalışıyor olmak, şartlarını yerine getirmişse 1 Ekim'den sonra doğum borçlanması yapabilecek. SSK'ya isteğe bağlı prim ödeyen bir bayan da Sadettin ORHAN formülünü uygularsa (1 Ekim'den sonra bir gün de olsa işe girer ve aynı gün SGK'ya başvurursa) yukarıdaki şartları taşıması durumunda doğum borçlanması yapabilecek.
Örnek: 01.06.1989 tarihinde SSK'lı olarak çalışmaya başlamış olan Neriman Hanım'ın 4200 gün primi bulunmaktadır. 1966 doğumlu olan Neriman Hanım normalde 5375 günü tamamladıktan sonra 46 yaşını doldurduğu 2012 yılında emekli olacak. Ancak Neriman Hanım 1985 ve 1987 yıllarında yaptığı doğumlardan 1275 günü borçlanır da öderse bu durumda yaş haddi de 42'ye düşecek ve hemen emekli olabilecek.
Bağ-Kur'lular nasıl borçlanma yapacak?
Reform kanununda sadece SSK'lılara tanınan doğum borçlanmasından kadın Bağ-Kur'lular da (isteğe bağlı ve tarım Bağ-Kur dahil) faydalanabilecek. Ancak bunların da Sadettin ORHAN formülünü uygulamaları gerekiyor. Bu durumda onlar da 2 veya 4 yıl erken emekli olabilecekler.
Örnek: 01.01.1992 tarihinde Bağ-Kur'a giriş yapan Necmiye Hanım bugüne kadar aralıksız prim ödemiştir. 1964 doğumlu olan Necmiye Hanım normalde 48 yaşını doldurduğu 2012 yılında emekli olacak. 1986 ve 1989 yıllarında iki çocuk dünyaya getiren Necmiye Hanım 1 Ekim'den sonra SSK'lı olarak bir gün çalışır ve aynı gün doğum borçlanması için müracaat ederse, hemen emekli olabilecek.
Memurlar nasıl borçlanma yapacak?
SSK'lı ve Bağ-Kur'lular için son derece cazip olan doğum borçlanması, kadın memurlar için aynı ölçüde cazip olmayabilir. Zira emekliliğini 4 yıl erkene çekmek için 9.800 YTL ödeme yapması gereken memur, diğer taraftan erken emeklilikle daha düşük bir aylık almaya başlayacaktır. Ancak kadın memurların da, böyle bir imkandan faydalanma haklarının olduğunu bilmeleri gerekir. Hele hele Emekli Sandığı'na isteğe bağlı kesenek ödemekte olan kadın memurlar için formülümüz önemli bir fırsat sunmaktadır. Doğum borçlanması için kadın memurların;
Bir veya iki çocuğunun memuriyete başlamadan önce doğmuş olması,
Emekliliğe iki veya dört yıl kala istifa etmesi, Bir gün de olsa SSK'lı olarak bir işte çalışması ve SGK'ya müracaat etmesi gerekmektedir. Göreve başlamadan önce doğan çocukları için doğum borçlanması yapan kadın memur SSK'lı olarak değil yine memur olarak emekli olacaktır. Zira yaptığı borçlanma son 7 yıla değil, çalışma hayatının ilk yıllarına sayılacaktır.
Örnek: Zehra Hanım devlet memuru olmadan önce iki çocuk dünyaya getirmiş. 1 Haziran 1970 doğumlu olan Zehra Hanım memuriyete 30 Temmuz 1996 tarihinde başlamış. Zehra Hanım normalde, 53 yaşını dolduracağı 1 Haziran 2023 tarihinde emekli olacak. Ancak 1 Haziran 2019'da istifa eder ve 1 gün bile olsa SSK'lı olarak çalışırsa doğum borçlanması hakkı kazanacak. Borçlanma yaparak ödeyen Zehra Hanım aynı gün 4 yıl daha erken emekli olabilecek.
GEÇEN HAFTAKİ YAZISINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ
(Kaynak: Bugün Gazetesi | 04.09.2008)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.