Maalesef hemen hemen her konuda ve alanda sahtekârlık ve dolandırıcılık teşebbüsleri hız kesmiyor. Bu dolandırıcılık faaliyetlerinden en yaygın olanlarından biri de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, SGK ve Maliye’nin ismini kullanarak yapılan dolandırıcılık girişimleridir.
Mezkûr Kurum ve Bakanlıklar dolandırıcılık teşebbüslerine karşı yayınladıkları duyurularda vatandaşlarımızı uyarmakta ve bilgilendirmektedir. Buna rağmen yine de iyi niyetle bazı mükellef ve vatandaşlarımızın aldatıldığı duyumları gelmektedir.
Hâlen çalışmakta olan özellikle de yazar ya da kamuoyu tarafından tanınmış olan SGK Müfettişi/Denetmeni, İş Müfettişi ya da Vergi Müfettişi olarak kendilerini tanıtarak iş yerlerini denetleme kisvesi altında işverenleri dolandıran sahtekârların sayısı son zamanlarda gittikçe artmaktadır.
Sahte müfettişler özellikle kaçak yabancı çalıştıran iş yerlerini hedef almaktadır. Kayıt dışı işçi çalıştıranlar ile yasal yükümlülüklerini yerine getirmeyen işverenler bu durum karşısında maalesef yasal yollara başvurmamaktadır.
ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞINDAN İKAZ
En son olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, kendilerini Bakanlık Müfettişi olarak tanıtan, firmaları arayıp “Size çalışma mevzuatı ile ilgili kitapçık göndereceğiz” diyerek kimlik bilgilerini alan ve para isteyen şahıslara karşı işverenlere uyarıda bulunmuştur.
Bakanlık, son günlerde sıkça şikâyet aldığı telefon dolandırıcılığı hakkında; “Telefonda kendisini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişi olarak tanıtıp, 'Size çalışma mevzuatı ile ilgili para karşılığında kitapçık göndereceğiz’ diyerek kimlik bilgilerini isteyenlere itibar etmeyiniz. İşverenleri arayarak kendisini Bakanlık müfettişi olarak tanıtan söz konusu şahısların hiçbir kurumumuzla ilgisi olmadığı tespit edilmiştir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bir memuruyla telefon açarak sizden para istemez. Böyle bir konuyla karşılaştığınız zaman durumu emniyet güçlerine bildiriniz” şeklinde tüm vatandaşları uyarmıştır.
Kendilerini müfettiş olarak tanıtan sahtekârların, işi akılalmaz boyutlara vardırdıkları yönünde bilgiler gelmektedir. Öyle ki sekreter de kullanarak Ankara (0312) kodlu telefonlarla iş yerlerini Çalışma Bakanlığından, Maliye Bakanlığından ya da SGK’dan aradıklarını söylemektedir. Aradıkları irtibat numaraları işverenler arayınca sanki gerçekten anılan bakanlıklardan aranmış gibi telefonlara sekreterler bile çıkmaktadır.
Sahte müfettişlere sadece KOBİ ve küçük iş yerleri değil maalesef büyük firmalar da aldanmaktadır.
SAHTE MÜFETTİŞ NASIL ANLAŞILIR?
Sahte müfettişler, genelde tanınmış (Çalışma Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, SGK…) Başmüfettiş ismini ve unvanlarını kullanmaktadır.
İkinci olarak telefonla iş yerlerini aramaktadır. Telefonla arayınca anılan bakanlık ve kurumlardan aradıklarına dair önce kadın sekreter kullanmaktadır. Özellikle şirketlerin genel müdür, yönetim kurulu ya da üst düzey kişilerini aramaktadırlar.
Sahte müfettişler, genelde kitap, dergi… benzeri dokümanı 5.000, 7.000, 11.000 gibi fahiş rakamlarla iş takibi ya da korkutma ile satmaya çalışmaktadır.
Sahtecilik sonucu kestikleri faturalarda ise özellikle maliye, sosyal güvenlik, vergi, SGK, ÇSGB, SSK, BAĞ-KUR… vakıf, dernek gibi ibarelere yer vererek anılan kurum ve bakanlıklarda çalıştıkları izlenimi uyandırmaya çalışmaktadır.
HEMEN POLİSE BİLDİRİN!
Devletin tüm elemanları zorunlu ve acil olmadıkça genel olarak iş yerinde denetim yapmadan önce tebligat göndermekte ve işverenlere süre tanımaktadır. Telefonla arayanlardan mutlaka açık irtibat adresi ve telefonu isteyip araştırma yapıp teyit etmenizde fayda bulunmaktadır. Hiçbir devlet denetim elemanının kitap, dergi ya da herhangi bir dokümanı pazarlama ya da satma girişiminde bulunmayacağını unutmayın. İş yerinize denetime gelenlerden mutlaka kimlik sorun. Denetim elemanları mutlaka denetim elemanı olduklarına dair kimlik göstermek zorundadır. Her telefonla iş yerinizi arayanlara itibar etmeyin… Telefonla ya da başka bir araçla sizi arayıp kendilerini müfettiş olarak tanıtıp fahiş fiyatlarla kitap ya da başka bir şey satmak isteyenler varsa bunlar %100 sahtekârdır.
İş yerinize gelen sahte müfettişlerin iş yerinize giriş ve çıkışları esnasında varsa kamera görüntüleri ile vermiş oldukları telefon ve irtibat adresleri ile birlikte korkmadan mutlaka polise ihbar edin.
Kendilerini SGK Müfettişi, İş Müfettişi, Sosyal Güvenlik Denetmeni ya da Vergi Müfettişi olarak tanıtarak iş yerlerini denetleme kisvesi altında işverenleri dolandıran sahtekârlara yargıdan toplamda 5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasının yanı sıra adlî para cezası da verilebilmektedir…
***
“Erkek yaşını saklamaya, kadın ise saklamamaya başladığı zaman yaşlanmıştır.” Peru Atasözü
(Kaynak: İsa Karakaş / Türkiye Gazetesi | 19.03.2022)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.