Sosyal güvenlik reformu diye bilinen 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu 1 Ekim'de yürürlüğe girecek. Reformun yürürlüğe girmesiyle birlikte askerlik borçlanması tutarlarının hesaplanması zamlı tarifeden olacak. Bu yüzden askerlik borçlanmasının 1 Ekim'den önce yapılmasının lehinize olacağını hatırlamakta yarar var.
ACELE EDİN!
Halen 506 sayılı kanuna göre çalışan SSK'lıların askerlik borçlanması yapılırken askerlik süresinin her bir ayı için tutar asgari ücretin (638.70 YTL) yüzde 20'si (127.74 YTL) olarak belirlenmektedir. Kaç ay askerlik yapmışsanız ve borçlanacaksınız o kadar ay süresini asgari ücretin yüzde 20 si (127.74 YTL) ile çarparak bulunacak tutarı askerlik borçlanma karşılığı olarak ödemeniz gerekmektedir. Örneğin 15 ay askerlik süresini borçlanacaksanız 127.74x15=1916.10 YTL ödeyeceksiniz...
1 EKİM'DEN SONRA ZAMLI TARİFE
1 Ekim'den sonra ise sosyal güvenlik reformunun yürürlüğe girmesiyle birlikte; 5510 sayılı kanunun 41. maddesi çerçevesinde er veya erbaş olarak silah altında veya yedek subay okulunda geçen süreleriniz bir başka deyişle askerlik borçlanması için asgari ücretin yüzde 32'si kadar ödeme yapmak zorunda kalacaksınız. Yine 15 ay askerlik sürenizi borçlanacaksanız ödeyeceğiniz yeni tutar 3.065.76 YTL olacak.
SADECE BUNUNLA KALINMIYOR
Mevcut uygulamaya göre SSK'lılar askerlik borçlanmasını borçlanma başvurusunda bulunduktan sonra 6 ay içinde taksitle ya da peşin ödeyerek yapması mümkün bulunmaktadır. Bununla birlikte reformdan sonra askerlik borçlanması için borcun sigortalıya tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde ödemeleri şartı ile borçlandırılacak. Bir ay içinde ödenmeyen borçlanmalar için ise yeni başvuru şartı aranacak. Primi ödenmeyen borçlanma süreleri hizmetten sayılmayacak.
MEMUR ZAMMINDA MUTLU SON!
Devlet Bakanı Murat Başsesgioğlu başkanlığında yürütülen toplu görüşmelerde sendikalar ile kamu işveren sendikaları arasında yürütülen toplu görüşmelerde taraflar arasında uzlaşma sağlandı. Uzlaşılan rakamlara göre kamu çalışanlarına ilk 6 aylık dönem için yüzde 4, ikinci 6 aylık dönem için yüzde 4.5 zam yapılacak. Ayrıca; artış oranlarının enflasyonun altında kalması durumunda memurlara enflasyon farkı ödenecek.
ZAM KADAR ÖNEMLİ DİĞER KONU...
Memurlara verilecek sosyal haklar. Bu hakların yaşama geçirilmesini kamu personel rejiminde yapılacak en önemli reform adımları olarak değerlendiriyorum. Toplu görüşmede mutabakat altına alınan konuların yaşama geçirilmesi sendikalar ile kamu çalışanları tarafından yakından izlenecektir. Bu itibarla, ilgili kurumların kendi görev alanına giren hususlarla ilgili mevzuat düzenlemeleri çalışmalarına şimdiden başlamalarını tavsiye ediyorum. Çünkü gözümüz üzerinizde olacak!
(Kaynak: Takvim Gazetesi | 01.09.2008)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.