03/11/1961 doğumluyum 20 ay askerlik yaptım askerden sonra 03/07/1984 yılından beri SSK’lı olarak çalışmaktayım. ne kadar borçlanma yaparsam ne zaman emekli olabilirim acaba? İsmail Köylü
1 Ekim 2008 günü bir çok tarafı berbat olan 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu (Anayasa Mahkemesi iptal etmezse) yürürlüğe girecek yani bu Kanun’un yürürlüğe girmesine 40 gün kaldı. 1 Ekim 2008 günü gelmeden yapmanız gereken en önemli işlerden birisi askerlik borçlanması yapma ihtiyacınız varsa mutlaka yapmaktır.
1-Kimler askerlik borçlanması yapmalı?
1111 Sayılı Askerlik Kanunu gereğince, askerlik hizmetini er veya erbaş olarak ifa edenler askerlik sürelerinin tamamını, yedek subay olarak askerlik yapanlar ise yedek subay okulu devresini borçlanabilirler ama,
a-Askerden sonra sigortalı olanlar
Askere gitmeden evvel SSK, Bağ-Kur, T.C. Emekli Sandığı (Özel Banka-Borsa Sandığı dahil) kapsamında bir işe girmemiş, önce askere gitmiş, askerden geldikten sonra sosyal güvenlik kanunları kapsamında işe girmiş olanların askerlik borçlanması yapmaları emeklilik yaş ve günlerini öne çekmeleri için iyi olur. Ayrıca bu kişilerin askerlik borçlanması ile prim ödeme gün sayıları da artar.
b-Prim ödeme günü eksik olanlar
İster askerden önce sigortası olsun ister olmasın askerlik borçlanması ile prim ödeme gün sayısı da artacağından, emeklilik için gereken prim ödeme süresi eksik olanların da askerlik borçlanması yapmasında fayda vardır.
2-Borçlanma yeni yasayla zamlanacak
Sosyal Sigortalar Kanunu gereğince sigortalı olan eski SSK'lılar ve 2925'li Tarım SSK'lılar, 1479 sayılı Bağ-Kur Kanunu gereğince Bağ-Kur'lu olanlar ile 2926'lı Tarım Bağ-Kur'lular askerlik borçlanmalarınızı 1 Ekim 2008 günü gelmeden yaparsanız daha az ödersiniz. Bu tarihten sonra zamlanacak. Mesela, halen SSK'lıların askerlik borçlanması hesaplanırken, askerlik süresinin her bir ayı için 1 Temmuz 2008'de yürürlüğe giren asgari ücretin (638,70 YTL) yüzde 20'si yani 127,74 YTL dikkate alınmaktadır. Mesela 20 ay askerlik süresi ödeyecekseniz (20 X 127,74) 2 bin 554 YTL ödemeniz gerekiyor.
Askerlik borçlanmanızı 1 Ekim'den sonra yaparsanız hesaplama sistemi tamamen değiştiği için ödeyeceğiniz rakam epey zamlanacak. 1 Ekim 2008 günü yürürlüğe girecek 5510 sayılı kanuna göre askerlik borçlanması için en az asgari ücretin yüzde 32'si kadar ödeme yapacaksınız. Bu durumda 20 aylık askerlik süreniz için ödeyeceğiniz rakam (638,70 X0,32 X20 ) 4 bin 087 YTL olacak.
3-Ödeme süresi de düşecek
Askerlik borçlanmasında SSK’lılar şu an için borcu 6 ay içinde ister ilk günü ister son günü ödeme hakkına sahiptir. Halen geçerli olan uygulamaya göre, borçlanma başvurusu yapıldıktan sonra gelen değişiklikler, (örneğin asgari ücretin artması) istekliyi bağlamıyor. Gerekli tutar altı ay içinde ister taksitler halinde isterse bir defada ödenebiliyor. Önemli olan 6 ay içinde tamamının veya bir kısmının ödenmesi. Kısmen ödeme halinde ödenen miktarın karşıladığı ay kadar hizmet kazanılıyor.
Ancak, 1 Ekim'den sonraki borçlanma tutarlarını da size bildirilmesinden itibaren 1 ay içinde tamamını ödemeniz gerekecek. Yani bugüne kadar altı ay olan askerlik borçlanmasının ödeme süresi 1 aya indirileceği gibi kısmi ödeme hakkı da ortadan kaldırılacak.
4- Borcunuzu ölmeden önce ödeyin
5510 sayılı Kanun’la getirilen bir başka düzenlemeden kurtulmak için ölmeden askerlik borçlanması yapmak da gerekiyor. Zira, askerlik borçlanması veya yurtdışı borçlanmaları 1 Ekim'den sonra yapılırsa çalışanın vefatı halinde geride kalanlara dul-yetim aylığı da verilmeyecek. 5510 sayılı kanunun 32. maddesi ile getirilecek yeni düzenlemeye göre, sigortalının vefatından sonra geride kalan eş ve çocuklara ölüm (dul-yetim) aylığı verilebilmesi için; "En az 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş veya 4. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılanlar için, her türlü borçlanma süreleri hariç en az 5 yıldan beri sigortalı bulunup, toplam 900 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş" olması gerekmekte. Madde içinde, 4/a'lılar yani eski adıyla SSK'lı veya Tarım SSK'lılar için getirilen düzenlemede “her türlü borçlanma süreleri hariç” ibaresi var. Bu ibare nedeniyle 1 Ekim 2008 günü ve sonrasındaki ölümlerde yurtdışı borçlanma süreleri ile askerlik borçlanmaları gibi borçlanmalar 900 gün hesabında dikkate alınmayacak. Bana göre bu düzenlemenin Anayasa Mahkemesi'nden geçme şansı yoktur; ama yine de madde iptal edilinceye veya değiştirilinceye kadar yerinde durmaktadır.
Ölümün kime ne zaman geleceği belli olmaz. Geride kalacak eşinizi (erkek-kadın fark etmez) ve çocuklarınızı veya ana-babanızı düşünüyorsanız ve SSK'ya ödenmiş 900 gününüz de yoksa askerlik ve varsa yurtdışı çalışmalarınızdan 900 gün kadarını borçlanıp 1 Ekim 2008 günü gelmeden ödemekte fayda var.
5-1 Ekim'den önce sigortalı olmak da avantajlı
Bugün için kimin nereden emekli olacağını hesaplarken son yedi yıllık (2 bin 520 günlük) prim ödemelerinden en çok SSK'ya mı, Bağ-Kur'a mı, Emekli Sandığı'na mı prim ödediğine bakıyoruz. Yeni dönemde ise SSK'lıların adı 4/a, Bağ-Kur'lular 4/b ve memurlar da 4/c oluyor. Buna göre 1 Ekim 2008'den ÖNCE sigortalı olanların hangi şartlarla emeklilik hakkı kazanacakları ve emekli aylıklarının hesaplama usulü yine son yedi yıllık prim ödeme sürelerine bakılarak karar verilecek. Ancak, 1 Ekim 2008 günü ve SONRASINDA ilk defa SGK şemsiyesi altına girenler için ise tüm çalışma hayatında en çok hangi sisteme göre (4/a, 4/b ve 4/c) prim ödendiğine bakılacak. Sistemi etkilemek 1 Ekim 2008 gününden önce işe girenler için 3,5 yıllık prim ödemesi ile mümkün olabilecek. Bu tarihten sonra işe girenlerin daha uzun süre prim ödemesi gerekecek.
Sempozyuma davet ediyorum
Sosyal güvenlik’te değişime hazır mısınız?
Uzunca bir süreden beri gündemde olan ve sosyal güvenlik sistemimizi temelden değiştiren 5510 sayılı “Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu” 01.10.2008 tarihinde yürürlüğe girecek. Tiem Eğitim tarafından düzenlenen Sosyal Güvenlik Reformu Sempozyumu 28 Ağustos 2008 tarihinde gerçekleştirilecektir.
Yeni Sosyal Güvenlik Reformu İle Neler Değişiyor? Reformla Gelen Sorunlar Ve Çözüm Önerileri benim de konuşmacı olarak katılacağım sempozyumda konunun uzmanlarından Sosyal Güvenlik Kurumu Başmüfettişi Resul KURT, Sosyal Güvenlik Kurumu İstanbul İl Müdürü Mustafa KURUCA, ÇSGB E.İş Müfettişi Mehmet KOÇAK, tarafından ele alınacak olup işverenler, çalışanlar ve yöneticilerin karşılaşabilecekleri sorunlar ile ilgili cevaplar bulacaktır.
28 Ağustos 2008 Perşembe günü İstanbul Sheraton Maslak’ta yapılacak Sempozyumda yeni Sosyal Güvenlik yasasının genel değerlendirmesinin yanı sıra, reformun Bağ-Kur’lular, çalışanlar, işveren ve meslek mensuplarına etkileri, genel sağlık sigortası ve iş kanundaki son değişiklikler gibi merak edilen pek çok konu, uzmanlar tarafından açıklığa kavuşturulacaktır ve soru-cevaplarla da detaylandırılacaktır.
Sempozyum ile ilgili detaylı bilgileri http://sempozyum.tiem.com.tr/ linkinden alabileceğiniz gibi 0212 2111011 (www.tiem.com.tr) telefondan da alabilirsiniz.
(Kaynak: Akşam Gazetesi | 21.08.2008)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.